vissza a főoldalra

 

 

 2015.12.18. 

Fico Bugárral együtt módosít alkotmányt

Az eddigi 48 óra a helyett a jövőben a terrorizmussal gyanúsított személyeket 96 órán át lehet őrizetben tartani. A parlament 95 szavazattal módosította az alkotmányt, melyet a Smer mellett a Most-Híd frakciója, valamint két ma már független képviselő, Štefan Kuffa és Miroslav Kadúc is támogatott. A kormány javaslatával a párizsi terrorcselekményekre kívánt reagálni.

A többi ellenzéki politikus tartózkodott vagy nemmel szavazott. A Most-Híd elnöke még a szavazást megelőzően sajtótájékoztatón jelentette be, hogy bizonyos feltételek mellett pártja hajlandó támogatni az alkotmány módosítását, hozzátéve, hogy ezt bizonyára majd a fejére olvassák. Elmondta, amennyiben zöldet kap alelnöke, Lucia Žitňanská módosító indítványa, miszerint  a kormány javaslatából kikerül az a rész, hogy a bíró az előzetesen letartóztatott személy sorsáról (fogva tartásáról vagy elbocsátásáról) az érvényes  72 óra helyett akár  144 óra idő alatt dönthessen, megszavazzák az alaptörvény módosítását. S lőn!

A KDH feltétele az volt, hogy a bírák a 67 éves kort elérve automatikusan megváljanak posztjuktól, ezt azonban elutasította a Smer, hiszen már elég volt a hídasok szavazata és a két függetlené, Štefan Kuffáé ésMiroslav Kadúcé. A 141 jelenlévő képviselőből 95-en szavaztak hát igennel, 25-en nemmel, 21-en tartózkodtak.

 A Most – Híd magatartását élesen bírálja a többi ellenzéki párt, kollaborációról, véleményváltogatásról beszélnek. A helyszíni beszámolók szerint Bugár Béla és Lucia Žitňanská fél órával a szavazás előtt, sajtótájékoztatón tették közzé, hogy milyen feltétellel szavazzák meg az alkotmánymódosítást. Ezt korábban, összhangban ellenzéki társaikkal, maguk is az emberi jogok és szabadságjogok korlátozásának tartották. Különösen, hogy a kormánypárt mereven elutasította, hogy a szigorítás meghatározott időre – két évre – lépjen hatályba.

 Bugár igyekezett visszaverni az ellenzéki bírálatokat és cáfolta, hogy a választásokat követő együttműködés jele lenne a Smernek nyújtott támogatás. Azt mondta, néha népszerűtlen lépéseket is meg kell tenni jó ügyek érdekében. Kiderült ugyanis, hogy a Smer előzetesen a KDH-val is tárgyalt az alkotmánymódosítás esetleges támogatásáról, Fígeľék azonban elutasították azt. Az eredményt a legerősebbnek tartott ellenzéki párt, a Sieť elnöke, Radoslav Procházka úgy kommentálta, hogy a Smer ahelyett, hogy kereste volna az egyezséget, saját céljaira az egyik kis jobboldali pártot használta fel. 

 A kormány ún. terrorellenes csomagjában számos további törvénymódosítás szerepel, ezek elfogadásához azonban elegendő az egyszerű többség, tehát a Smer nem szorul más pártok támogatására. Ezekről a törvényekről este szavazhat a parlament.

 A nap hírei közé tartozik, hogy Robert Fico a HN club vitadélelőttjén kijelentette, a választásokat követően szívesen megosztaná a kormányzás terhét. Két lehetőség van, mondta, vagy a Smer kormányzása valakivel, vagy egy nagyon széles kormánykoalíció.

 „Én a stabil kettős koalíciót részesítem előnyben“ – fogalmazott a miniszterelnök. Lehet találgatni.

 

ngyr, BA, Felvidék.ma