vissza a főoldalra

 

 

 2015.12.18. 

Élhető környezet Ferencvárosban

Folytatjuk a kerület megújítását, szépítését

A XVII. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat II. díját és a Magyar Urbanisztikai Társaság különdíját nyerte Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata és a Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt. közös pályázata, a IX. kerület – Tömbrehabilitáció és városmegújítási akció című pályaműve. Bácskai János polgármester a József Attila Emlékhelyről, az örökségvédelemről, a fejlesztések kulturális és szociális jellegéről nyilatkozott.

 Tisztelt polgármester úr, gratulálunk az elismeréshez! Ez az első alkalom, amikor a ferencvárosi tömbrehabilitációt díjazták? Tehát azóta folyamatos a felújítás?

 – Köszönöm szépen! 1997-ben nyert először Ferencváros pályázata magyarországi díjat, és 1998-ban nemzetközit. Már regisztráltuk is a nemzetközi versenyre a most II. díjas hazai pályázatunkat.

 Tehát 1997 óta folyamatos a felújítás?

 – A zsűri éppen azt emelte ki, hogy mértékében, léptékében, értékeiben töretlen a fejlesztés. S mindazon híres emberek – József Attila, Krúdy Gyula, Arany János, Móricz Zsigmond –, akik itt éltek, szinte minden utcára rátalálnának, hiszen a felújítások a város- és utcaszerkezet teljes megtartásával zajlottak. Csak a lakhatatlanná vált épületeket bontattuk le. Nagyon sok homlokzat is megmaradt az eredeti állapotában. Tehát a városmegújítás egyben örökségvédelem is – a fenntartható fejlődés nagyon jó példája –, ami most egy új elemmel, a szociális városrehabilitációval gazdagodott. A szociális városrehabilitáció volt az alcíme, annak a József Attila Tervnek, amelyre 3 milliárd forintot nyertünk uniós pályázatból. S ennek a pályázatnak a keretében újítottuk föl József Attila szülőházát, ahol most egy világszínvonalú új installáció áll. Nagyon szépen fogalmazta meg E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, hogy a József Attila Emlékhely – mely kiállításokkal várja a látogatókat – a magyar költészet betlehemi jászola. Ez az intézmény volt az egyik helyszíne a december 3-ai, József Attila halálának évfordulója alkalmából megrendezett programsorozatunknak, melynek keretén belül könyv- és lemezbemutató koncerttel egybekötött ünnepi szonettkoszorúval is tisztelegtünk a költő emléke előtt.

 Nemrég a Lenhossék utca 7–9. szám alatti megújult lakótömbben tartották a már említett József Attila Terv I. üteme kiemelt projektjének ünnepélyes záróeseményét, egyben a megvalósult fejlesztések átadását. Mennyi épület újult meg?

 – Az első ütemben öt ház újult meg, de ennél sokkal többről van szó, mert javulnak a lakosok életkörülményei, hiszen a meglévő 134 félkomfortos bérlakásból a korszerűsítéssel, komfortosítással 106 új, nagyobb alapterületű szociális bérlakást alakítottunk ki. Az összkomfortos lakások magasabb lakbérrel járnak, s nekünk segíteni kell azokat, akik itt maradnak, és lokálpatriótaként ragaszkodnak Ferencvároshoz. Ezért ebben a pályázatban voltak úgynevezett soft-elemek a Humánfejlesztési Program keretében. A helyben élők számára olyan új szolgáltató intézmények kezdték meg működésüket, mint a Ferencvárosi Szociális és Közösségi Központ és a Munkaerő-piaci Szolgáltató Iroda. Ezek – többek közt – az időseknek, munkanélkülieknek és drogbetegségben szenvedőknek nyújtanak segítséget. A József Attila Emlékhely miatt kulturális jelleggel is bír a felújítás. Nagyon sok tudományos és kulturális intézmény épült a közelben, például a SOTE új tömbje, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóintézete, a MÜPA, a BMC, a Nemzeti Színház és a Bálna.

 Bizonyára a fejlesztés nem állhat meg…

 – Folytatjuk a kerület megújítását, szépítését, s ehhez várjuk a pályázati forrásokat. A fejlesztések megvalósítása nemcsak pályázati, hanem saját forrásból is történik. A városrehabilitáció egyik nagy érdeme volt a magántőkét vonzó képessége, hiszen az elmúlt negyed században a fejlesztések 2/3-a abból valósult meg – természetesen az 1/3 rész sem lebecsülendő, mert abba beletartoznak a kerület saját forrásai, illetve a fővárosi, állami és uniós támogatások.

 A rehabilitációs folyamatokkal nőtt a lakások száma?

 – Csökkent, hiszen ezek az alacsony komfortfokozatú lakások tipikusan 18-32 négyzetméteresek voltak. A fejlesztéseknek köszönhetően a komfortos lakások minimum 35 négyzetméteresek. A lakásszámot továbbá csökkentik a háztömbök közti zöld udvarok is, melyek valódi közösségi terek.

 Hová költöztek, akik alacsony komfortfokozatú lakásokban éltek?

 – A rendelet szerint az érintettek három lehetőség közül választhattak. Vagy elfogadnak egy ideiglenes lakást, míg vissza nem költözhetnek a felújított házba, vagy beköltöznek egy kerületen belüli lakásba, s a harmadik mód a pénzbeli kiváltás. A többség ragaszkodik Ferencvároshoz (nem keverendő össze a Fradival, mely szintén a szívügyem). Ennek örülünk, mert a fejlesztések kimondott célja, hogy mind több kerületi lakos maradjon Ferencvárosban az élhető környezet miatt. A mi jelmondatunk: „Otthon, város, Ferencváros.” Egy olyan város, ahol jó élni, lakni, dolgozni, tanulni és múlatni az időt.

 

Medveczky Attila