vissza a főoldalra

 

 

 2015.12.23. 

Szabad választás – szabad a választás?

Veritas-konferencia 1945. november 4-ről a Parlamentben

A XX. század egyik legszabadabb választása zajlott le hazánkban 1945. november 4-én, ha a belső szabad akaratot, reményt, vágyat, valamint a korabeli választójogi törvényt nézzük. Vagy azt, hogy a 93%-os részvétel, a Független Kisgazdapárt abszolút győzelme egyértelműen jelezte: olyan polgári demokráciát szeretne a többség, amelyben szabadon dönthet saját sorsáról. Ez a választás kinyilatkoztatás, kiáltvány volt! Mégis az aknamunka, a háttéralkuk, az eltérítők kerekedtek felül… Új összefüggések, tények tükrében a kik, miért s hogyan kérdésére kerestek választ a korszakot kutató történészek a Veritas Történetkutató Intézet által „Szabad választás – szabad a választás?” címmel rendezett tudományos tanácskozáson. Időnként morajlás, nevetés vagy taps töltötte meg a Parlament felsőházi termét december 8-án.

A résztvevőket – köztük Antall Józsefnét, az 1990 utáni, első szabadon választott országgyűlés tagjának s kormányfőjének feleségét, Boross Péter volt miniszterelnököt, a Veritas Intézet tanácsadó testületének elnökét, Gulyás Gergelyt, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnökét Szakály Sándor történészprofesszor, a Veritas Intézet főigazgatója köszöntötte. Megadván az alaphangot, bevezetésében Szakály Sándor fölvetette: abban az értelemben, hogy hányan választhattak, milyen volt a választójogi törvény, ugyan a XX. század egyik legszabadabb választásáról beszélhetünk, ám mennyire volt szabad, ha hazánk szovjet megszállás alatt állt és az eredményektől függetlenül előre összeállították a kormányt? Erre a fő kérdésre is választ keresett ez az eszmecsere. A konferencia megnyitójában Gulyás Gergely hangsúlyozta: még a magyar és az egyetemes történelem vérzivataros XX. századából is kiemelkedik az 1945-ös esztendő. A nagyhatalmak ekkor ültek össze a „nemzeteket szolgasorba lökő” jaltai konferencián, ekkor bombázták a szövetségesek Drezdát, és dobtak le az amerikaiak két atombombát Japánra. Magyarországon az év elején még a nyilasok garázdálkodtak, és ekkor zajlott Budapest ostroma. Ennek ellenére a másodízben is megcsonkított ország három év alatt talpra állt, (alig három év alatt sikerült helyreállítani mindent, amit lehetett), de a második világháború vége és a nyílt kommunista hatalomátvétel közötti időszakban sem nyerte vissza önrendelkezését. A politikus kiemelte: a második világháború katonai győzelme vagy veresége a jövő szempontjából csak másodlagos volt. Az amerikai és angol megszállási övezetbe került országok akkor is győztesnek érezhették magukat, ha katonai vereséget szenvedtek, míg szovjet gyámság alatt a győzelem is vereséggel ért fel, így lettünk mi, magyarok vesztesek a vesztesek között is. Ezt követően az 1945. novemberi választásról az Országgyűlés alelnöke leszögezte, hogy „bár a szovjet hadsereg árnyékában zajlott, aligha lehet vitás, hogy 1990-ig a magyar történelem egyetlen, a tényleges választói akarat kifejezését biztosító, az alapvető jogi garanciák legalább többségét érvényre juttató országos választás volt az 1945. november 4-én megtartott nemzetgyűlési választás, amely csaknem másfél éves közjogi bizonytalanságnak vetett véget”.

Kivételes alkalomnak ígérkezett ez a választás

Negyvenöt évig megismételhetetlen mozzanat volt; tudniillik valódi tétre menő választások 1945-ben kizárólag hazánkban zajlottak a tágabb értelemben vett közép-kelet-európai térségben. A választásra jogosultak száma 1939-hez képest megduplázódott; a húsz éven felüli magyar állampolgárok választók és választhatók voltak. A szavazásból ki voltak zárva az 1945 előtti szélsőjobboldali pártok, szervezetek tisztségviselői, a népbíróság által elítélt háborús, népellenes bűnösök és – sajnos – a magukat német nemzetiségűnek vallók. Ezután Gyarmati György, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának (ÁBTL) főigazgatója a háború befejezése utáni hónapok, az „ideiglenesség időszakának” magyar belpolitikai erővonalait vázolta: a magyar államiságot a második világháború, valamint a nyilasok rémuralma semmissé tették, ezért szükség volt annak helyreállítására. Ez nem bizonyult zökkenőmentesnek, hiszen az ún. ideiglenesség időszakában (1944. december–1945. október) egy pártnak sem volt igazgatásban jártas garnitúrája. Emiatt kezdetben kölcsönösen elnézték egymásnak, ha a Horthy-korszakban szerepet vállalt vagy a nyilas uralom alatt kompromittálódott közszolgákat választottak meg bizonyos funkciókra. Ám a hatalmat megszerezni akaró kommunisták már eközben is – rejtve, majd mind nyíltabban – eredendően a koalíció „baloldalához” tartozó pártok tagjait igyekeztek bejuttatni a helyi önkormányzatok kulcspozícióiba, illetve a végrehajtó hatalmi szakigazgatási intézmények fontosabb posztjaira. Felhasználtak e célra olyan „baloldali” személyiségeket, akiket az 1945-ös ún. igazoló eljárásokat követően delegálhattak.

Mozgástér vagy kényszerpálya?

Az eredetileg Ránki György-i fölvetés ezúttal sem maradt el a konferencia kínálatából. Eme alapvető kérdés 1944–1945 közötti lehetőségeit Sáringer János, a Veritas Intézet tudományos főmunkatársa – a narrátor s az advocatus diaboli, azaz az ördög ügyvédje szerepét vállalva – tette górcső alá háromfelvonásos dráma formájában. Az elsőből megtudtuk: a nemzetközi porond főszereplői (Sztálin, Churchill, Roosevelt) jóvoltából a darab több millió magyar szereplője, egyben hazánk helyzete 1944–45-ben drámai volt. Az idáig vezető okokat vázolva a történész elmondta: 1944. március 19-én a német csapatok, illetve szeptembertől a szovjet Vörös Hadsereg csapatai szállták meg hazánkat, amely hadszíntérré vált. Dráma, hogy 1945 novemberében a demokratikus választás eredményei tartósságának látszatát keltették, holott már két évvel azelőtt, 1943 végén Teheránban eldőlt a közép- és kelet-európai régió és így Magyarország további sorsa. A jaltai konferencia már csak záróakkord volt. Dráma, hogy 1945 novemberében az emberek hittek, a nemzet lelkében újra éledt a remény az Életre. Azonban a történelem és a geopolitika ismét beváltotta kegyetlenségét. Az utak és lehetőségek második felvonásában a magyar külpolitikai gondolkodásról szólva Sáringer János emlékeztetett: 1947. február 10-én, a párizsi békeszerződés aláírása után megszűnt a SZEB (Szövetséges Ellenőrző Bizottság) (szeptember), azonban a szovjet csapatok továbbra is hazánkban tartózkodtak, így csak korlátozott szuverenitás valósulhatott meg. Történészi megközelítésben elmondhatjuk, hogy a külpolitika a mozgástér nagyságától függ. Mozgástér hiányában nem beszélhetünk külpolitikáról… Ebből következően Magyarország esetében sem beszélhetünk külpolitikáról. 1994 márciusától 1956. október végéig a helyes terminus technicus a „nemzetközi kapcsolat”. Ennek egyik eszköze, a diplomácia többé-kevésbé működött ugyan, ám igen szűk keretek között mozgott, és súlyosan megterhelte az akuttá váló szakemberhiány. De szó sincs külpolitikáról! A marxizmus sajátos történelemfelfogásában hívő Szovjetunió tudatosan tervezett társadalomátalakítást vezetett be Magyarországon is.

Szerencsés Károly, az ELTE BTK docense ezzel az alapállással kezdte: az 1945-ös nemzetgyűlési választás hihetetlen manifesztációja volt a magyar nemzetnek! „Az Európába illeszkedő parlamentarizmust 93% választotta – így akár népszavazásnak is nevezhetnénk. A nemzet – számos előkészület után – fel volt készülve a demokratikus nemzeti átalakulásra. Az 1945-ös választás egy folyamat része volt, hiszen az országban már száz éve érvényesült a népképviselet elve. Az 1945-ös választás egy cezúra, kezdet, 1947 egy kanyar, 1948–49 pedig pálfordulás… De ez ellen is volt válasza a nemzetnek: 1956! A sor vége, az igazi hír pedig 1990!” A történész rámutatott, mivel minden választás annyit ér, amennyit át lehet vinni a népakaratból a végrehajtásba, így az 1945-ben kialakult rendszer, ha nem volt is sikeres, mégis jelentős, hiszen 1956-ban is az alapot jelentette, és ez a hagyomány élt tovább a rendszerváltás után is. A docens hangsúlyozta: a demokratikus erőkkel szemben ott voltak (mindig ott vannak) az eltérítő erők, már 1945-ben is a külső eltérítő (szovjet megszállók) mellett ott aknamunkázik a belső eltérítő erő, a „szélbal” (így írta az akkori sajtó). A magyar nemzet nagy átka, a megosztottság az 1945-47-es időszakban is látszott. Példaként említette a szociáldemokraták hozzáállását, ami kulcsfontosságú volt, mivel nem volt szükségszerű, hogy beálljanak a kommunisták mögé. Szerencsés Károly pozitívumként hozzáfűzte: amikor 1945 novemberében összeült a parlament, a város romokban hevert, nem volt fűtés a teremben, de a képviselők – nagykabátban ülve is – hittek abban, hogy lehet majd valamit kezdeni az országgal. Színes volt a parlament. Volt alternatíva. Korán és (majdnem) szabadon választhatott a nemzet pár héttel a háború után. Szerencsés Károly kifejtette: teljesen szabad választásról a megszállás, a korlátozott szuverenitás miatt nem beszélhetünk, és a hatalom új képviselői diszkriminatív intézkedéseket is foganatosítottak: bizonyos szervezetek egykori tagjait kizárták a választásból; a „reakciósok”, „besúgók”, „szabotőrök” nem szavazhattak.

Szalámi nem volt, csak taktika

A hatalom megszerzése érdekében már az 1945-ös választások idején elkezdték a szalámitaktika alkalmazását. Az FKGP-t szétverték, és 1947-ben előrehozott választásokat erőszakoltak az országra. A hírhedt kékcédulás választásokon 600 ezer embertől vonták meg a szavazati jogot, és 208 ezer hamis szavazatot kellett leadni mintegy 12 ezer embernek. De még így sem sikerült nyerni, ezért 670 ezer szavazatot, a Pfeiffer Zoltán vezette Függetlenségi Párt összes szavazatát megsemmisítették.

A Veritas Történetkutató Intézet főigazgató-helyettese, Marinovich Endre által levezetett második szekció első előadójaként Baráth Magdolna, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának osztályvezetője a Szövetséges Ellenőrző Bizottságról tartott referátumot. Elmondta, hogy sajnos még mindig nem hozzáférhetőek a moszkvai és más levéltárban őrzött kordokumentumok, amelyek tovább árnyalnák az összképet, bár a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint sem változtatnák meg azt a történelmi tényt, hogy a szovjet katonai jelenlét biztos hátteret jelentett a hatalomra törő kommunistáknak, a kollaboránsoknak. A SZEB pedig a szovjetek magyar belügyekbe történő beavatkozásának egyik legfontosabb eszköze volt. Meglehet, az 1945 januárjától (Debrecenben, majd Budapesten) működő szervezet nemzetközi összetételű volt, valójában a szovjetek irányították. Személy szerint a Moszkvával folyamatos kapcsolatban álló Jefrimov Vorosilov marsall vette kezébe az irányítást; beleszólt a magyar belpolitika minden ügyébe, tevékenységével jelentősen hozzájárult Magyarország szuverenitásának korlátozásához. Éppúgy, ahogy az ÁBTL vezető kutatója felidézte a SZEB hozzáállására jellemző, Vlagyimir Szviridov altábornagy által tett kijelentést: „A szovjet megszálló hatóságoknak joguk van mindent látni, tudni és ellenőrizni.” Sokszor előfordult, hogy a szervezet képviselői (élükön Georgij Puskin követtel) szóvá tették, hogy nem konzultáltak velük egyes meghatározó politikai döntésekről, így például miniszteri kinevezésekről.

Szovjet szuronyok és a SZEB támogatásával nyomultak a kommunisták

A szovjet hadsereg tagjai által nálunk – főleg a fegyverszüneti időszakban – elkövetett bűncselekmények szóvá tételét viszont elutasították, saját kézbe vették, kizárva a magyar illetékeseket. Ellenben a SZEB-, illetve szovjet javaslatokat általában rövid időn belül megvalósíttatták. Baráth Magdolna megjegyezte: nagyon hosszan lehetne sorolni azokat az eseteket, amikor a SZEB hatáskörét túllépve beavatkozott a magyar belpolitikába. A szervezet végül a párizsi békeszerződés ratifikációs okmányainak Moszkvában történő letétbe helyezésével, 1947. szeptember 15-én feloszlott. Vorosilov tábornok értékelése szerint a SZEB tevékenysége nagyban hozzájárult a „szabad, demokratikus” Magyarország megteremtéséhez.

Kiss Dávid, a Veritas Intézet tudományos munkatársa arról az alapvető kérdésről tartott előadást, melynek célpontjában a kommunista párt 1945-ös választások előtti felkészülése állt. Mint vázolta, a választások ötletével komolyabban május 4-én az MKP Központi Vezetőségének ülésén foglalkoztak először, Nagy-Budapesten (ez nagyrészt az 1950-ben kialakított Budapest volt) a fővárosi törvényhatósági választást előbb, országosan a nemzetgyűlésit pedig később – csak a szovjet csapatok kivonulását követően – tervezték megtartani. A választásokra történő felkészüléshez fontosnak tartott ún. csapásirányokat 1945 augusztusának közepén-végén szabta meg a kommunista párt vezetése. Ezek összegezve a következők voltak: Az SZDP-vel történő együttműködés, a kidolgozandó jogszabályok a párt szájíze szerint történő alakítása, az MKP-hoz kapcsolódó szatellitszervezetek munkájának irányítása, befolyásolása, az agitáció szervezése, ezzel együtt propagandaanyagok készítése, gyűlések rendezése. Fontos csapásirány volt az agitáció megszervezése, az összeíró bizottságok kommunista többségének biztosítása a pártok engedélyezésében való meghatározó szerep. A kommunista ideológiai főkorifeus, Révai József a pártokkal szembeni követendő magatartást a következőkben szabta meg: ellenségnek kellett tekinteni a Demokrata Néppártot, a kisgazdák centrumát és jobbszárnyát, a GDP-t csupán ellenfélnek. A választásokhoz nélkülözhetetlen eszköz az agitáció. Ennek koordinálása érdekében választási bizottságok megszervezését határozták el, továbbá agitációs tanfolyamot tartottak. Révai az MSZP-s főispánokat a következőre utasította: „Hivatali hatalmukat állítsák át a választás szolgálatába. Ne szégyelljék magukat, enyhe nyomást gyakorolni.” Hatékony eszköznek bizonyult az újságokhoz, kiadványokhoz szükséges papír, illetve a nyomdai tevékenység – kommunista előnyöket szolgáló – BM-szabályozása is.

Varga Zsuzsanna, az ELTE BTK docense elmondta, hogy 1945 után a 900 ezres tagságot számláló FKGP után a Magyar Nemzeti Függetlenségi Front minden pártja (így a szinte zéró tagsági tartományba tartozó MKP is) egyetértett abban, hogy földreformra szükség van. Ennek részleteit tekintve azonban megosztottak voltak a pártok. Vidéken a kommunistáknak gyakorlatilag alig volt támogatottsága, ezért már a moszkvai emigrációban nagy figyelmet szenteltek annak, hogy felkészüljenek erre a kihívásra. A kommunisták első lépésként az ideiglenes nemzeti kormányban megszerezték a földművelési tárcát (Nagy Imre lett a miniszter), második lépésként pedig a szatellitszervezetként szervezett Nemzeti Parasztpártot hívták segítségül: a párt már 1945 elején nyilvánosságra hozta földreformjavaslatát, amely nagyon sok pontban egyezést mutatott a kommunisták tervezetével, így próbálták megelőzni a kisgazdapártot, amely a szakmaiságot, a gazdasági hatékonyságot tartotta legfontosabb elvnek (mint a lengyelek). A többi párt a társadalmi igazságtétel koncepcióját hirdette. A történész elmondta, hogy sokáig húzódó kérdés volt, hogy mikor hajtják végre a földreformot. A dilemmát Vorosilov marsall, a magyarországi SZEB vezetője döntötte el: 1945. március 7-én mintegy ultimátumként közölte, hogy a földosztást azonnal meg kell valósítani. (Félév múltán törvényerőre emelkedett.)

A hamisítások helyrehozatala a tudomány művelőinek kötelessége

A Veritas Intézet ez évi, utolsó tudományos tanácskozásának zárszavát Boross Péter mondta el. A kérdésköröket csokorba kötve taglalta, értékelte az elhangzottakat. Utalva a nők megnyerésének MSZP-s törekvésére, elmesélt egy történetet: emlékszik arra, ahogyan 1945-ben Kaposváron négy középkorú nő szörnyülködve beszélgetett arról, hogy egyik hölgyismerősük belépett a kommunista pártba. A volt miniszterelnök ezután arról beszélt, hogy azt hitték: „csupán az elmúlt 40 évet kell »korrigálni«, s visszaáll a természetes rend, helyrebiccen a nemzeti önérzet. De aki figyelemmel kíséri az aktualitásokat, érzékelheti minden téren, hogy a nemzet önértékelése 1990 után sem állt helyre, és ebben az ügyben még rengeteg tennivaló van. Mint hangsúlyozta, a nemzet lelkiállapotának helyreállítása tekintetében nagyon sok feladat hárul a tudomány képviselőire, mire elérünk oda, hogy olvasható, tanítható történelemkönyvek szülessenek. Ezután újfent a jelenhez fordulva Boross Péter, a Veritas Intézet tanácsadó testületének elnöke aktuális intelmét fogalmazta meg, miszerint a legfontosabb, „hinni abban, hogy „egyszer csak feleszmélünk. Fél évszázad torzításait, hamisításait helyrehozni a tudomány művelőinek kötelessége!”

 

Oszlánszki Tamás Tibor