vissza a főoldalra

 

 

 2015.12.23. 

Csillebérc a magyar fiataloké

A szocialista kormányzás idején többen arra játszottak, hogy majd elévül mindenfajta igény

Egyértelmű a jogerős bírósági ítélet és a Csillebérci Szabadidő és Ifjúsági Központnak minél előbb azokat kell szolgálnia, akiket megillet, a fiatalokat – jelentette ki Rétvári Bence, és felidézve a korábbi szlogent, miszerint „az úttörő nem lop, csak szerez”, elmondta: a rendszerváltás előtt, az utolsó pillanatban játszották át a 4,5 hektáros ingatlant.

 Mi az oka, hogy tizenöt évre volt szükség a jogerős ítéletig, mely kimondja, hogy a hajdani csillebérci úttörőtábor a magyar állam tulajdona?

 – A Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) 1989. április 22-én tartott kongresszusán döntött megszűnéséről, és egyben létrehozta a Demokratikus Politikai Ifjúsági Szervezetek Szövetségét. Ezt követően, még a rendszerváltás előtt, az utolsó pillanatban játszották át az ingatlant a Magyar Úttörők Szövetségének úgy, hogy a KISZ feloszlatása után két hónappal írták alá azt a szerződést, amellyel elajándékozták a szabadidőközpontot. Ez a szerződés három napon belül életbe lépett, és a tulajdonjogot gyorsan be is jegyezték. A sietség oka feltehetően az volt, hogy ekkor az állami ingatlan kezelője, azaz a KISZ a tulajdonjogot még átruházhatta egy másik szervezetre. Egy munkanappal később, a földtörvény módosítása miatt azonban ezt már nem tehette volna meg. A földtörvény akkori módosítása pont azért született, hogy az állami vagyon kijátszását megakadályozza. Éppen a csillebérci, a tulajdonjogról dönteni hivatott perben mondta ki már korábban a Legfelsőbb Bíróság, hogy a Demisz nem jogutódja a KISZ-nek. Mindezek alapján kijelenthető, az elajándékozott, már a Gyurcsány Ferencék alapította Demisz neve alatt elprivatizált KISZ-vagyon törvényessége megkérdőjelezhető. Ennek szerény része volt az a csillebérci vadászház is, amelyet Rácz Péter főúttörő, a Magyar Úttörőszövetség korábbi elnöke adott el az unokatestvérének tizenötmillió forintért, miközben a kastély független ingatlanszakértő értékbecslése szerint az eladás idején 96,8 millió forintot ért. A rendszerváltoztatás időszakára jellemző, hogy az 1989-ben megszűnt KISZ neve alatt 1993-ban az akkor még állami OTP-től hitelt is vettek fel az ingatlanra, amelyet aztán nem fizettek vissza, így a tartozást újra az államra terhelték. Ezt a vadászházat szerette volna visszaperelni az állam, ám első fokon ez nem sikerült. Mindehhez hozzátartozik, hogy a főúttörő, Rácz Péter a Magyar Úttörők Szövetsége ellenőrző bizottságát sem tájékoztatta az ügyletről, de a szövetség az eladás után szolgálati lakásként mégis kibérelte a kastélyt elnöke részére. Később, 2007-ben Ráczot a csillebérci vadászház eladása ügyében hűtlen kezelés miatt jogerősen másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre és egymillió forint pénzbüntetésre ítélte a Fővárosi Bíróság.

 25 éven át egyáltalán mire használta a tulajdonos Csillebércet?

 – Huszonöt éve a spontán privatizáció után a magánérdek megelőzte a közérdeket ezen a területen is. Profittermelésre használták a csillebérci tábort ahelyett, hogy megnyitották volna a fiatal- és gyermeküdültetés számára, ahogyan az az Erzsébet-táborokkal lehetővé vált.

 Az MSZP–SZDSZ-kormányok miként viszonyultak ehhez a komplexumhoz?

 – A szocialista kormányzás idején többen arra játszottak, hogy majd elévül mindenfajta igény, és a határidők lejárnak. Az első Orbán-kormány idején indult el az a jogi eljárás, amivel megpróbálták visszaszerezni a tulajdonjogot. A szocialista kormányok idején különböző külső körülményekre hivatkozva hátráltatták az eljárást azért, hogy a szocialista párthoz ezer szállal kötődő vezetők pénzért még évekig hasznosítani tudják a központot. Említhetjük Nagy Nórát, korábbi szocialista képviselőt, az MSZP elnökségi tagját, de felbukkant a zűrös ügyleteknél Nyakó István volt MSZP-s képviselő, vagy a jelenleg független országgyűlési képviselő, DK-s politikus Varju László neve is. A 2015. november 4-ei jogerős ítélettel nemcsak visszaadták a tábort, hanem rendezték a jogi helyzetet és immár visszajegyezhető a magyar állam tulajdonjoga az ingatlan-nyilvántartásba. Ennek az ingatlannak a magyar fiatalokat, a magyar gyerektáboroztatás ügyét kell szolgálnia. A legszerényebb becslések szerint is 5-10 milliárdos összegtől estek el a főként rászoruló magyar fiatalok amiatt, hogy éveken át nem tudtak ott számukra táborokat szervezni. Azzal, hogy a szocialisták privatizálták a tábort, a gyermekek ellen követtek el bűnt. Zsákmánynak, szocialista kifizetőhelynek tekintették a tábort, és ahelyett, hogy a fiataloknak adták volna, saját céljaikra használták.

 

Medveczky Attila