vissza a főoldalra

 

 

 2015.12.23. 

A hungarikum mozgalom sikere

A kürtőskalács számunkra egyszerre székely, erdélyi és magyar termék

A magyarság nemzeti értékeit ünnepelték december 2-án a Pesti Vigadóban megrendezett II. Hungarikum Gálán, ahol másodszor díjazták a hungarikumok képviselőit. A gála megrendezésének célja, hogy felhívja a figyelmet nemzeti értékeink védelmének, megbecsülésének fontosságára. A hungarikumok a magyarság szimbólumai, azonosító jegyei – mondta megkeresésünkre V. Németh Zsolt államtitkár, aki szerint jelentős eredmény az értékpiramis alapjainak megerősítése.

 Az ünnepek közeledtével egyre több standon árulják a kürtőskalácsot, azt a finomságot, amit romániai hagyományos termékként kíván bejegyeztetni az Európai Unióban a Dacian Ciolos vezette új kormány. Mi erre a magyar válasz?

 – Természetesen nem mondtunk le erről a termékről, amit jól bizonyít, hogy a Hungarikum Bizottság december eleji ülésén a hungarikumok sorába emelte a kürtőskalácsot. Mégpedig úgy, mint egyszerre székely, erdélyi és magyar terméket. A kürtőskalács Erdélyből származik. Első ismert receptje gróf zabolai Mikes Mária 1784. évi erdélyi szakácskönyvében olvasható. A sütemény a XVIII. század végére a teljes magyar nyelvterületen elterjedt, és mind a polgári, mind a népi konyhaművészet meghatározó eleme lett. Ezért úgy véljük, kétség sem fér ahhoz, hogy a magyarsághoz kötődik ez a különleges édesség. Amiről a román agrártárca jelöltje a meghallgatáson beszélt, az az európai uniós védjegyrendszer elemhez kapcsolódik. Tehát egy „hagyományos, különleges termékről” van szó, amelynek elfogadtatása nemzeti és EU-s szakaszból áll. A Hungarikum Bizottság javasolta, hogy kezdjük meg a kürtőskalács „hagyományos, különleges termékként” való bejegyeztetését. Ellentétben a földrajzi árujelzőkkel, itt arról van szó, hogy a földrajzi elhelyezkedésre való tekintet nélkül a termékleírásban foglalt receptúrában lévő terméket bárki készíthet és forgalmazhat. Erre egy példa: a pozsonyi kiflit lehet Budapesten, Berlinben, Prágában is sütni, ha olyan receptúra alapján készül, amelyet a hagyományos különleges termékre vonatkozó rendelkezés tartalmaz.

 De itt arról van szó, hogy romániai hagyományos termékként kívánják bejegyeztetni ezt az édességet.

 – Ebbe Magyarországnak is beleszólási joga van, ahogy a többi EU-s országnak is, így hazánk most elindítja a kürtőskalácsnak, mint a magyarsághoz kötődő süteménynek a „hagyományos, különleges termékként” való bejegyeztetését.

 Ki dönt arról, hogy milyen hagyományos termék is a kürtőskalács?

 – Az Európai Uniónál születik meg a döntés minden érdekelt bevonásával.

 A hungarikummá nyilvánítással milyen védelmet tudnak adni a kürtőskalácsnak?

 – A hungarikum, és az ahhoz kapcsolódó általunk felépített rendszer különbözik az anyagi és szellemi termékekre vonatkozó védjegyrendszerektől. Tehát a hungarikumnál, vagy akár egy megyei értéktárban szereplő értéknél nem csak az a kritérium, hogy egy bizonyos ágazatnak kimagasló értéke legyen, hanem az is, hogy szerethető és különleges. Mi olyan termékeket gyűjtünk, rakunk regiszterekbe, emelünk ki, amelyek alkalmasak arra, hogy egy-egy település, tájegység, megye, vagy akár a magyarság identitását erősítsék. Ezen a téren is beszélhetünk egyfajta védjegyről. Hiszen a hungarikumvédjegy tulajdonosa a Földművelésügyi Minisztérium. De ebben az esetben nem az a cél, hogy ez alapján bárkit is el lehessen marasztalni, maradva példaként a kürtőskalácsnál, azért, mert méretében, vagy összetételében nem a termékleírásban szereplő édességet árul. Tehát a hungarikum egy érzelemgazdagabb megnevezés és nem élelmiszer-biztonsági, élelmiszer-gazdasági kategória. Hungarikum az, amelyet emblémaként, szimbólumként, a magyarság azonosító jegyeként használunk. Ennek megfelelően a hungarikumra hivatkozva senki sem megy ki az árushoz, hogy egy adott terméknek mekkora az átmérője, s nem is viszi azt el vegyelemzésre, hisz mi nem a konkrét terméket védjük. Természetesen létezik a hungarikumoknak olyan köre, lehet az egy pálinka vagy egy szalámi, amelyiknél az illetékes hatóságok eljárhatnak – és erre mi is felhívhatjuk a figyelmet –, ha azokat nem megfelelő minőségben állítják elő. De ilyenkor nem a hungarikumtörvényre, hanem az adott termékleírásra kell hivatkozni.

 December elején tartották a II. Hungarikum Gálát, melynek keretében díjazták a hungarikumok képviselőit. Melyek a díjrendszer kritériumai?

 – A díj egy kisplasztikából és egy elismerő oklevélből áll. A díj átadása olyan ünnepélyes esemény, ami alkalmas arra, hogy a nagyközönség előtt is bemutassuk azokat a termékeket, melyeket az adott évben a Hungarikum Bizottság beemelt a hungarikumok körébe. Most 29 olyan hungarikum-tulajdonosnak, vagy javaslattevőnek adtuk át az erről szóló díjat, amely szellemi, vagy anyagi termékeknek hungarikummá nyilvánításáról a legutóbbi gála óta döntött a testület. Ezek között van például a HERZ Classic téliszalámi, a makói hagyma, a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, a Hévízi-tó és a tradicionális hévízi gyógyászat, a Zsolnay-porcelán és -kerámia, a tárogató, a Vizsolyi Biblia.

 Az Országgyűlés több éves előkészítő munka után 2012 tavaszán fogadta el a nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényt. Azóta mennyi terméket, kulturális és természeti értéket nyilvánítottak hungarikummá?

 – 55 anyagi, szellemi terméket, ami lehet akár egy módszer, egy különleges élelmiszer, egy ipar, vagy valakinek az életútja.

 Ezek az értékek a gazdaság fejlesztésének is a szolgálatába állíthatók?

 – Természetesen. A legfontosabb feladat, hogy a hungarikumok által megerősítsük a nemzeti identitást. Akár kultúr-diplomáciai, turisztikai, vagy gazdasági hasznot is hozhatnak az országnak a hungarikumok. Legutóbb Kósa Lajos frakcióvezető úr jelentette be, hogy javasolja a kormánynak olyan alap létrehozását, amely kifejezetten a termékek – például a debreceni páros kolbász – piacra jutását, vagy népszerűsítését segítik.  

Miért módosították idén a hungarikumtörvényt?

 – Az elmúlt időszak gyakorlata miatt került sor a módosításra, mert voltak olyan ágazatok, melyek nem szerepeltek a Hungarikum Bizottságban, pedig ott lett volna a helyük. Ilyen például a honvédelem – gondoljunk csak a huszárhagyományokra. Jelentős változás, hogy ezentúl ellenzéki képviselők és a nemzetiségiek delegáltjai is részt vehetnek a bizottság munkájában, illetve létre lehet hozni a nemzetrész értéktárakat is. Tehát nem egy közös határon túli értéktárba gyűjtjük az értékeket, hanem nemzetrészek szerinti értékárakat alapíthatnak Felvidéken, Erdélyben, Délvidéken, Kárpátalján.

 Mennyivel gyarapodtak a hungarikumpiramis alapjait adó helyi értéktárak?

 – Több mint 550 településen jöttek létre értéktárak, és szinte minden nap újabb döntésről kapunk értesítést. Valamennyi megye működteti értéktár-bizottságát, két tájegységben is létrehozták ezt, tehát valóságos mozgalom alakult ki az értékek megóvásáért, gyűjtéséért. Nagyon örülünk a megyei brandépítéseknek.

 Elmondható, hogy a legtöbb magyar ember szeretné a környezetében összegyűjteni és megőrizni azokat az értékeket, amelyek nemzetünk önazonosságának hordozói?

 – Teljes mértékben, és erre is inspirálunk mindenkit. Hogy mindez mennyire megérintette a magyar nép lelkét, jól mutatja az, hogy országszerte lelkesen viszonyultak felhívásunkhoz a települések. Jelentős eredmény az értékpiramis aljának megerősödése.

 A Hungarikum Bizottság 2016-ban is vissza nem térítendő összegekkel segíti a nemzeti értékek feltárását és megőrzését?

 – Természetesen, sőt ezenkívül még több terven is dolgozunk. Szeretnénk létrehozni Budapesten a Hungarikumok Házát és jó lenne, ha még jobban felfigyelnének a határon túliak az értékek gyűjtésére. Azt is szeretnénk, ha minél több értékes magyar díszítőművészeti elem jelenne meg a mai használati tárgyakon, ruhákon az élő hagyományt felidézve és támogatva.

 

Medveczky Attila