vissza a főoldalra

 

 

 2015.02.06. 

A Vértes ékessége

Szerzetesi cellákból turisztikai szálláshelyek

Tavaly november végén befejeződött a kamalduli remeteség főépületének, a kolostornak a felújítása Majkon. A XVIII. századi épületegyüttes központját 885 millió forintos uniós támogatásból újították föl.

 Majk az 1980-as évektől turisztikai látványosság. Minek köszönhető, hogy a majki azon kevés remeteség egyike Közép-Európában, amelynek épülete és környezete eredeti formájában maradt fenn? – kérdezem Hajtun Esztert, a majki kamalduli remeteség létesítményfelelősét.

–A kamalduli remeteség kolostorának épülete azért maradhatott fönn a mai napig, mert mindig működött benne valamilyen intézmény. A remeteség II. József 1782-es rendeletéig virágzott, akkor a rendet feloszlatták, s az épületbe egy posztógyár költözött. Később gróf Esterházy Károly megvette a birtokot és a területet bérbe adta. A kolostor épületét egy ideig vadászkastélyként használták. A II. világháborút követően az épületegyüttes kórházként működött, az államosítás után mezőgazdasági középiskola és kollégium, majd munkásszálló költözött falai közé. A cellaházakból pedig bányászlakásokat alakítottak ki. Természetesen nem úgy használták az épületet, amit optimálisnak tartunk. De maga az állandó használat, s az, hogy fűtötték is a termeket, mindenképpen megóvta a hajdani kolostor állagát.

 Mikor vették tervbe az épület felújítását?

– 2009-ben nyertünk pályázaton, a főépület felújítása viszont csak 2014-ben fejedződött be. Ennek oka, hogy koncepcióváltozás történt. A parkolót nem lehetett oda építeni, ahová eredetileg szerettük volna. Új helyet kellett keresni, s újra kellett a parkolót terveztetni. Ezzel kapcsolatban számos probléma vetődött föl. Bízunk benne, hogy a majki tavak melletti parkoló és az út tavaszra elkészül, és akkor már látogatható lesz a nagyközönség előtt a főépület.

Jelenleg az épületegyüttes mely részeit mutatják be az érdeklődőknek?

– A klauzúrát, tehát a remeteházakat, a szerzetesei lakokat. Az egyik cellaházban kis múzeumot hoztunk létre, mely bemutatja, miként éltek a XVIII. században a szerzetesek. Az angolparkot is meg lehet tekinteni, ahogy a torony alját is. Hiszen a templom leégett, csak a tornya maradt meg. Amennyiben megnyílik a főépület, az ottani termekben berendezett kiállítás bemutatja a remeteség történetét, a szerzetesek életmódját, megemlékezik II. Rákóczi Ferenc és a kamalduliak kapcsolatáról. A tárlat megjeleníti azt az időszakot is, amikor az épületből a remeteség alapítását egykor támogató Esterházy-család grófi ágának vadászkastélya lett az 1860-as évektől.

Miként tudnak megfelelni annak a kormányzati elvárásnak, hogy az intézmény önfenntartó legyen, és programokat szervezzenek az épületben?

– Számos rendezvénynek adtunk otthont eddig is, és a jövőben is több programot szervezünk. Koncertet rendeztünk a falak között, csatlakoztunk a Múzeumok éjszakája programjaihoz és fesztiválokat tartottunk. Ezek a műemléképületek nagyon nehezen tudnak megfelelni az önfenntartóság kritériumának. A programok jelentős bevételt jelentenek. Bérbe adjuk az épület egyes részeit esküvőkre, lelkigyakorlatokra, és hét cellából apartmanházakat alakítottunk ki. De úgy vélem, hogy ezenkívül szükségesek az állami források.

Az említett programokat meg is kell hirdetni. Honnan tudják ehhez megteremteni a szükséges forrást?

– A marketingtevékenységet a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ szervezi, és ők biztosítják hozzá a megfelelő pénzeszközöket. A marketingtevékenység viszont nincs külön helyszínekre lebontva, a központ képviseli magát a médiumokban.

Iskolás csoportokat is fogadnak? Rendhagyó történelemórát is tarthatnak Majkon?

– Természetesen. Felvettük a kapcsolatot a környékbeli települések általános iskoláival, s azt szeretnénk, ha a hit- és erkölcstan órákat is nálunk tartanák.

A tervek szerint mikor újítják föl az egész épületegyüttest?

–Maga a fejlesztés egy folyamat része. A pályázat első üteme a főépület felújításával megvalósult. Most éppen tervezés alatt áll a második ütem, ami a cellaházak felújítását célozza. Azt követi a park rehabilitációja. Most abban bízunk, hogy tavasszal megnyithatjuk a főépületet a látogatók előtt.

 

Medveczky Attila