vissza a főoldalra

 

 

 2015.02.06. 

Angela Merkel látogatása elé

Timeo Danaos et dona ferentes, azaz félek a görögöktől, még ha ajándékot hoznak is?

„Félek a görögöktől, még ha ajándékot hoznak is.” Latin mondás, nem mai. Konkrétan Trójából származik, ahol valóban fegyver volt a falóban, amit Kasszandra és Laokoón figyelmeztetése ellenére csak bevittek a falakon belülre, aztán amikor az éj leple alatt kimásztak belőle a görögök, volt nagy csodálkozás. A történet folytatása ismert. Schliemann kizárólag a homéroszi adatokból kiindulva azonosította és tárta fel Trója városát. Az Iliász tehát tartalmaz annyi hiteles adatot a városra nézve, amelynek alapján háromezer évvel később annak megtalálása lehetséges volt. Schliemann eredményei bizonyították először azt, hogy a homéroszi költeményeknek volt valóságalapjuk. Bár a trójai háború csak egy epizódja volt a Földközi-tenger egész keleti medencéjét érintő nagy átrendeződésnek, az is egy nagy, éppen a görögök által indukált változás volt. Nem kizárt, ez is az lesz, majd meglátjuk, hogy Ciprasz kormánya képes lesz-e kiharcolni a valódi nemzeti szuverenitást, vagy elbukik. Az viszont nem kérdés, hogy az EU trojka ha továbbra is ráerőlteti neoliberális gazdaságpolitikáját a fogságában lévő kormányokra, végzetes hibát követ el.

Igaz, akkoriban Kasszandra és Laokoón is hiába beszélt. Nem akarok erőltetett párhuzammal élni, s mint minden hasonlat természetesen ez is sántít, ám mégis, mintha Orbán előrelátása, a fenyegető veszély felismerése több figyelmet érdemelne, hiszen hivatalban lévő miniszterelnökként ő mondta ki (a liberális média itthon és külföldön ezért üldözi), hogy az óriási társadalmi áldozatokkal járó stratégia megbukott, Európa vezetőinek be kellene látniuk, hogy ez az eszement, erőszakos, megszorításokon alapuló politika zsákutca. Az Orbán kormány mondta ki, hogy talán mégsem olyan tökéletes ebben a formában a bankrendszer, ha minden nyereség az övék, a veszteségen pedig a legjobb esetben mi rágódhatunk. Európa, ha csak nem akar anarchiába fulladni, le kell vesse magáról a bukott doktrinerek neoliberális kötőfékjét. De legalábbis lazítani kell rajta.

Ma a görögök történelmet írtak, a remény történelmet írt. (...) Görögország új fejezetet kezd, maga mögött hagy ötévnyi szenvedést. (...) Nagy lehetőség ez egy új kezdethez, egy új Európához. (...) A trojka (az IMF, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank hármasa), amely félrekezelte a görög válságot már a múlté – mondta Athénban hatalmas ujjongó tömege előtt a Sziriza párt elnöke, Alekszisz Ciprasz, és megkezdte a kormányalakításhoz szükséges koalíciós tárgyalásokat. A görög választásokat megnyerő Sziriza, a neoliberálisok szerint szélsőségesen baloldali. Lehet. Továbbá felelőtlen és demagóg. Rendben. De minek nevezzük az európai trojkát, az IMF, az EU Bizottság és az EU Központi Bankjának együttesét, akik addig „támogatták” az államokat, míg a „segítséget” igénybe vevő országok úgy nem jártak, mint a cigány lova? Nem ők ragaszkodtak a sehova sem vezető, növekedést visszahúzó kontraproduktív megszorításokhoz? Éppen a görög példa mutatja, hogy az eddigi elhibázott európai stratégiák sürgős megvitatása nem odázható tovább. Ludwig Erhardt és Konrád Adenauer bölcs politikája egyszer már megteremtette a gazdasági fellendülés, a társadalmi béke alapjait. Ez ma is jó kiindulást jelenthet egy emberhez méltóbb gazdasági berendezkedéshez.

 czyla