vissza a főoldalra

 

 

 2015.02.11. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVII. évfolyamának 7.száma!

A tartalomból:

Kun Béla repülőgépen menekült az országból (címlapon)

Délután – úgy öt óra felé – a Hungária szállóban székelő szovjet-ház körül fölrebbent egy repülőgép, átrepült a Dunán, a Várhegyen s merész kanyarodással a Vérmező felé tartott. A gépet maga a népbiztos vezette. Alacsonyan szállt, alig húsz méter magasságban úgy, hogy arcát is látni lehetett…Könnyű párhuzam lenne Simicska Lajos tettét az író segítségével így lefesteni, megérdemelné. Különféle portálokon olvasható, hogy egymás után mondanak fel médiabirodalmának vezetői, mert vállalhatatlannak ítélik a pénteki performanszot. Igazuk van, ám itt nem az a kérdés, ki mond fel, sokkal inkább az, ki marad ezek után? Kiss Ulrik jezsuita atya, vagy Horkay Hörcher Ferenc, netán Fritz fog ott a stúdióban elemezgetni? Mert lehet könnyedén kezelni a kérdést, van, aki úgy véli, hogy az Orbán ellen felállt nemzetközi gárda vagy most talált meg, vagy már régebben fogott egy örökké éhes embert, aki előbb teleette, teleitta magát, öklendezésbe fúlt egy egész napja, könnyített magán, majd elrepült, mint a népbiztos. Mások szerint visszatérésekor úgyis kiderül, hogy merre van előre. Van, aki egyszerűen médiaháborúként fogja fel a dolgot. Sokan gondolják, lehet, éppen azok fújják majd az aranyszájú úr vitorláját, akikre még most nem is gondolunk. Lehet. Nem ez az érdekes a dologban, hanem inkább az, hogy a fekete péntekre szombat következett, és miközben lassan ocsúdtam, hogy ez egyáltalán előfordulhat velünk, egyre több ember hívott fel telefonon, keresett meg e-mailen, hogy szóljunk már valamit, ezt mégsem teheti meg velünk senki büntetlenül. Mégsem lehet áldozata a magát nemzetinek mondó közösség egy belőle hirtelen kiugró, krumplibetyárként viselkedőnek.

 Csurka István: VOLTUNK. LESZÜNK? (2.oldal)

A december 5-i népszavazás eredménye után barátaim és ismerőseim közül sokan buktak, süppedtek, dőltek indítékhiányos, betegségig szomorú állapotba. Sok reménykedő magyar számára ez az éjjel – amikor egyébként az MTV Lagzi Lajcsi dáridóját közvetítette – a magyar megalázódás csúcsát és a magyar történelem bezáródását jelentette. Magam pedig, ezt a tavaly még Magyar szemmel címen közreadott heti elemzésemet az utolsó három 2004-es számban a magyar szót feketével bekeretezve adtam közre. Most új címen és némileg megújítva kezdem el az új esztendőt. Ki nem kerülöm, de kevesebbet fogok foglalkozni a közvetlen pártpolitikával és többet a kulturális és társadalmi kérdések taglalásával. Tulajdonképpen azt akarom megfejteni, kinyomozni, megokolni, hogy milyen is az az általános állapot, amelybe a társadalom belesüllyedt, hogy milyen is az a tömegtársadalom, amelyben ez a népszavazási eredmény egyáltalán lehetségessé vált.

 Progresszívek a kremlinológia útvesztőjében (3.oldal)

A csúcs azonban az, ahogy bemutatják a maguk demokrácia deficitjét a Fidesz kormány engesztelhetetlen vádlói, az MSZP–SZDSZ lángszavú sajtósai ekézik Orbánt, mert tagadja a liberalizmus mindenhatóságát, ergo a szép külföldiekkel miért nem szervilis, miért nem kínál oda nekik mindent ingyér’, mint azokban a daliás időkben, amikor a kalmárszelleműek kavartak könyékig az EU-bukszában. Hogy jön ahhoz a magyar miniszterelnök – mondják –, hogy olyan komoly befolyású személyekkel szembehelyezkedjen, mint Elizabeth Mohn, aki Angela Merkel barátnője, az RTL-t birtokló Bertelsmanncsoport örököse, vagy mint Martin Selmayr, aki Jean- Claude Juncker barátja, korábbi kampányfőnöke, a médiacég korábbi alelnöke.

 Overdose tenyészménként is világsztár (3.oldal)

A magyar sprinter, Overdose a hétvégén megérkezett a Hamburg melletti Lindenhof ménesbe. A kiváló képességű mén Németországban fogalom. A német szaksajtó csak mint Wunderpferd, csodaló, a legendás angol lóversenyzés pedig Budapest Bullet, azaz budapesti lövedék, vagy budapesti puskagolyó néven emlegeti. Hírnevére jellemző, hogy Németországba költözése a legnagyobb angol versenyújság a Racing Post vezető híre lett, de még az első, a napokban Normandiába érkező ivadékáról is terjedelmes írásban számol be a patinás szaklap.

 Ha a család nem tud segíteni

Az államra marad a feladat, hogy az időseket, a gondozást igénylőket támogassa (4.oldal)

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár: az idősödés folyamatának felerősödése azt követeli meg a kormánytól, hogy a bentlakásos intézményi ellátás mellett minőségi szolgáltatásokat biztosítson az alapszolgáltatásokban, melyekben több feladatot kell vállalnia.

 A PIRANHA KOMMANDÓ (4.oldal)

Kik voltak azok az állami vezetők és vezető beosztású köztisztviselők, akik a lakáshitelezés tervezett változtatása előtt gyorsan nagy összegű államilag támogatott hitelt vettek fel? A mostanában nagyon kritikus Kuncze Gábor párttársa és minisztertársa, Magyar Bálint volt az egyik ilyen állami vezető. A miniszter harmincmillió forintos OTP hitele mellett ugyanazon a napon – az akkor eladás előtt álló – II. kerületi Garas utcai lakására is bejegyzett egy jelzálogot az OTP és Kereskedelmi Bank Rt. Ezt megírta akkoriban a sajtó, az Oktatási Minisztérium sajtóirodája természetesen azonnal hecckampánynak minősítette a hírt. Pedig a 2003-ban megvásárolt, több emeletes, cca. 100 millió forint értékű új ingatlanra természetesen felvette a kedvezményes kamatozású kölcsönt a miniszter, nagy hirtelen, még a változás bejelentése előtt.

 Húszmilliárdos önkormányzati beruházás (5.oldal)

Nyíregyházán fejlesztik a közlekedési és szolgáltatási infrastruktúrát, valamint pálinkaházat létesítenek a térség eredetvédett gyümölcspárlatainak bemutatására

Öt európai uniós támogatású, együttesen mintegy 20 milliárd forint értékű önkormányzati beruházás fejeződik be idén Nyíregyházán. Sóstógyógyfürdőn 900 négyzetméteres alapterületű új gyógyászati központot építenek. Már átépítették a 2-es számú szennyvíztelepet, valamint komposztálótelepet alakítottak ki. A beruházással a város döntően külterületi részein 8024 csatornázatlan ingatlan szennyvízelvezetését és -tisztítását oldják meg. Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza megyei jogú város polgármestere: a munkahelyek számának növelése érdekében közműveket kell kiépítenünk, hiszen az infrastrukturális beruházások összességében és hosszú távon a város iparfejlesztési politikáját szolgálják.

 HALÁLPÁRTIAK AZ ELLENZÉKI CIVILEK (5.oldal)

Összefér-e a hatályos alkotmánnyal, ha valaki abortuszra buzdít? „Fedezd fel az autonómia szeretetét – egynapos túra vonattal, tablettás abortusszal.” „Nyugati kényelem keleten – busztúra és terhességmegszakítás”. „Tankolj fel jókedvvel, napfénnyel és recept nélkül kapható fogamzásgátlóval!” A fentiek nem valami háborodott elméjű sci-firendező aberrált reklámszlogenjei, hanem egy nemrégiben létrehozott, abortuszra ösztökélő magyar honlap utazási ajánlói. Bármennyire hihetetlennek és megdöbbentőnek hangzik is elsőre, mégis igaz: bizonyos civil szervezetek virtuális utazási irodát alapítottak, abból a konkrét célból, hogy azzal segítő kezet nyújtsanak a magzatukat elvetetni kívánó nők számára. A virtuális utazási iroda lényege az, hogy kigyűjtötte, Európa mely országaiba érdemes elutazni akkor, ha valaki sokallja az abortusz itthoni árait, vagy éppen lelkébe gázolónak tartja a Magyarországon elvileg kötelező, kétszeri elbeszélgetést, amelyen esetleg megpróbálják lebeszélni a várandós hölgyet magzata meggyilkolásáról.

 Előkészítés alatt az Országvédelmi Akcióterv

Felháborító, hogy a szocialisták a bevándorlás kérdéséből viccet csinálnak (6.oldal)

A menekülteknek, akiket üldöznek, és fizikai mivoltukban vannak veszélyeztetve, menedéket kell adnunk. Ám az adatok önmagukért beszélnek. Míg 2012- ben csak néhány száz illegális bevándorló érkezett Magyarországra, addig idén januárban egy hónap alatt már csaknem tízezer. A számok ismeretében kijelenthetjük, hogy az ily módon hazánkba érkezők száma az év végére elérheti a 100 000 főt. A kérdést tehát komolyan kell vennünk.

 Új kar indult a Ludovikán

Feladatunk az utánpótlás biztosítása (7.oldal)

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen február elsején kezdte meg működését a Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar, amelynek létesítéséről tavaly októberben hozott döntést az NKE Szenátusa és Fenntartói Testülete. Dr. Tálas Péter a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kara dékánja: karunk az alap- és mesterképzésben nemzetközi igazgatási, nemzetközi biztonság- és védelempolitikai szakon, illetve nemzetközi közszolgálati mesterképzési szakon indít képzéseket, a szakmai továbbképzések mellett.

 Súlyos károkat, milliárdos pereket örököltünk

Most végre békés testületi munka folyik Esztergomban (9.oldal)

Romanek Etelka, Esztergom polgármestere: Az esztergomi önkormányzat számtalan irata eltűnt, a meglévő zöld területi szerződések szabálytalanok. Hiányoznak a beruházásokkal kapcsolatos dokumentumok. Ezek utólag már nehezen vagy egyáltalán nem pótolhatók. Az utak és a járdák katasztrofális állapotban vannak, a tömegközlekedés helyzete sem az igazi. A turizmus fejlesztésében is van teendőnk, ilyen a megkezdett Duna menti kerékpárút kiépítésének folytatása, a Mária Zarándokútvonal kiépítése, emellett szívügyünk a város kulturális életének felpezsdítése.

 Sorsdöntő változásokat eredményezett a trianoni tragédia a németek körében is (12.oldal)

Február 3-án a Budapesti Gazdasági Főiskola Lotz-termében Marchut Réka az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának tudományos segédmunkatársa és Orosz László a VERITAS Történetkutató Intézet tudományos munkatársa fejtette ki nézetét a magyarországi németség identitástudatának változásairól. Ujvári Gábor, a VERITAS tudományos főmunkatársa, az est moderátoraként azt kérdezte, hogy miben változott meg a magyarországi németség helyzete  az első világháborút követően. Marchut Réka kifejtette: a trianoni országcsonkítás a magyarországi németséget is érintette. 1910-ben körülbelül 2 millió volt a hazai németek száma, és ez Trianon után 551 ezerre csökkent. Mindez társadalmon belüli változásokat is hozott. Hiszen éppen azokat a rétegeket veszítette el ez a nemzetiség, amelyek öntudatukban erősebbek voltak. Így az erdélyi, szepességi szászokat és a bánáti svábokat. A trianoni határokon belül pedig főleg egy földműveléssel foglalkozó németség maradt.

 Őseink birtokán földönfutók vagyunk

Az RMDSZ-es önkormányzat a jogosultak földjeit a nagyvállalkozóknak adja bérbe (13.oldal)

A partiumbeli borsi közbirtokosság hosszú évek óta küzd azért, hogy az önkormányzat végre visszaszolgáltassa egykori vagyonát. Miközben a község területén sokan úgy jutottak földterülethez, hogy nem voltak örökösök, addig a helyiek hiába követelik, hogy apáik, nagyapáik után járó jogos jussukat visszakapják. Ugyanakkor az önkormányzat több száz hektár területet értékesített vagy adott bérbe. Molnár Dezső, a borsi Zöld Arany közbirtokossági egyesület alapítója: hazugság hazugságot szül, aki pedig nem hajlandó behódolni, félreállítják az útból.

 Csorja Gergely

HATALOM – CÉL VAGY ESZKÖZ? (19.oldal)

Amikor azt látjuk, hogy az amerikai külpolitika teljesen értelmetlen háborúkat és konfliktusokat provokál, vagy éppen indít, akkor felvetődik az eredeti kérdés: milyen céllal teszi ezeket? Mert látszólag eredménytelenek, sőt pusztítást és Amerika- ellenes rezsimek feléledését, rablóhordák hatalomra jutását eredményezik. Az amerikai külügy tevékenységét, a hírszerző közösség mibenlétét az elmúlt hónapokban többször bemutattuk, ugyanígy bemutattuk az önjáró amerikai bürokrácia mozdíthatatlanságát. Mindezek nyilván okai a nehezen értelmezhető, sőt kudarcos amerikai külpolitikának.

 Keresse a Magyar Fórumot február 12-én, csütörtökön az újságárusoknál! De már február 11-én szerdán 9 és 11, 13 és 15 óra között megvásárolhatja kiadóhivatalunkban. Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32. , I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575

info@magyarforum.hu

 A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Idén tavasszal, Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2015. telén

 

Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

***

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:

 11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.