vissza a főoldalra

 

 

 2015.02.13. 

Stop az ortodox terjeszkedésnek Vajdahunyadon

Megállj-t parancsolt legutóbbi ülésén a vajdahunyadi helyi tanács az ortodox nyomulásnak. A tanács ugyanis megtagadta egy újabb ortodox templom építésének engedélyezését.

 Amint annak idején beszámoltunk, 2012-ben az előző helyi tanács határozatot fogadott el a 6 ortodox templom építéséről, melyek számára az önkormányzat ingyenes jelleggel biztosít 800 és 1500 négyzetméter közötti telket a dévai és vajdahunyadi ortodox püspökségnek.

 Valamennyi templomnak elvileg 2014-ig kellett volna felépülnie az eredeti elképzelés szerint, azonban eddig csupán egynél indult be az építkezés, a Micro 3 lakótelepen, egy iskola udvarán!

 Az építkezés a környékbéli lakosok elégedetlenségét váltotta ki, írásbeli panaszukat azonban az önkormányzat nem ve(he)tte figyelembe, mivel azt túl későn, a kéthónapos közvita ideje után adták le.

 Legutóbb az ortodox egyház a második templom építése elindítását tervezte a Micro 7-es lakótelepem, tömbházak között, egy játszótér helyén. A helyi tanács azonban elutasította az ezt lehetővé tévő részletes urbanisztikai tervet. A környékbéli lakosság most is ellenzi a kezdeményezést, azt nehezményezve az ortodox egyháznak, hogy inkább felújítaná a város központjában lévő, műemléknek minősülő nagy templomát, amire igencsak ráfér a restaurálás, mintsem új templomok építésébe fogna. Az elutasítás azonban inkább a különböző felekezeteknek járó azonos bánásmódra vezethető vissza, a tanácsosok erre hivatkoztak a részletes urbanisztikai terv visszautasításánál.

 Tavaly nyáron a helyi tanács ugyanis elutasított egy hasonló engedélyezést egy görög katolikus templom létesítésére, arra hivatkozva, hogy a templom megépítése feszültségeket okozna az ortodox és görög katolikus lakosság között. Amennyiben a görög katolikusoknak megtagadták az engedélyt, akkor nem lett volna tisztességes megadni az ortodoxoknak, vélekedett a tanács többsége.

 

Chirmiciu András

nyugatijelen.com