vissza a főoldalra

 

 

 2015.02.13. 

Politikai összhangzattan

A német kancellár Budapestre érkezett. Angela Merkel ebben az évben az angol miniszterelnökkel, a francia miniszterelnökkel, valamint a magyar miniszterelnökkel találkozott. Legközelebb az Amerikai Egyesült Államok elnökéhez látogat.

Azaz Merkel látogatásainak súlya van. Nem feltétlenül a kancellár asszony személye miatt, sokkal inkább a mögötte álló állam, a világ negyedik legnagyobb gazdaságával rendelkező Németország miatt.

Ebben a látogatásban a legfontosabb elem a gazdaság kérdése. A német államot, Németországot a legkisebb mértékben sem érdekli, hogy Magyarország milyen politikai rendszert alakít ki. Egyáltalán nem érdekli, hogy éppen miért hisztériáznak a civilek, hogy van-e sajtószabadság, vagy hogy az ellenzék mit csinál.

Németországot az érdekli, hogy Magyarország stabil, gazdaságilag megbízható partner-e, és hogy a magyar politika garantálja-e a német befektetések biztonságát.

Minden más, csak porhintés, csak hazaüzenés a Berlinben székelő liberális értelmiségnek.

Ha a magát liberálisnak vagy ellenzékinek nevező oldal nem indítana hisztérikus gyűlöletkampányt Orbán ellen, nem használná fel nagyszámú, főleg Berlinben tobzódó kapcsolatát, hogy Orbánt valamiféle Hitler-lightnak állítsa be, akkor tulajdonképpen kialakulhatna érdemi kritikai hangvétel. Talán még értelmes, elfogadható javaslatok is születhetnének. Megjelenhetne egy más hang, mellyel a politikai harmóniák sokszínűbbek, érdekesebbek lehetnének.

De így csak az összhangzattanon kívül eső, értelmezhetetlen ordibálás hallatszik.

A német kancellár után az orosz elnök érkezik Magyarországra. Már hallom az ordibálókat: nem működik a külügyminisztérium, Magyarország elszigetelődik.

A politikai összhangzattan szabályai szerint, ha a világ két jelentős hatalmának vezetője látogat Magyarországra rövid időn belül, az egyszerűen csak siker.

 

Csorja Gergely