vissza a főoldalra

 

 

 2015.02.13. 

Leépít a Tesco

Bubenkó Csaba: Átláthatóbbá kell tenni a multinacionális cégek működését

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint több milliárd forint került ki az országból úgy, hogy hosszú időn keresztül kivitte külföldre Magyarországon megszerzett nyereségét a Tesco, ezzel akarta az adózás előtti nyereségét csökkenteni. Az üggyel kapcsolatos kérdéseinkre a Nemzetgazdasági Minisztérium írásban válaszolt.

 Mi állhat a Tescónál az elbocsátások és a boltbezárások mögött? Elképzelhető, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelkedése, a márciustól életbe lépő vasárnapi nyitvatartási rend változása miatt döntött a Tesco vezetése a leépítések mellett?

 – A magyar kormány értetlenül áll a Tesco tervezett boltbezárásai előtt, mivel sem a gazdasági folyamatok, sem pedig a fogyasztók érdekeit szem előtt tartó szakpolitikai intézkedések nem indokolják ezt. A kormány intézkedéseinek célja, hogy átláthatóbbá tegye a multinacionális cégek működését. Magyarországon a kiskereskedelem 2014-ben jelentősen bővült, hónapról hónapra 5 és 10 százalék között nőtt az ágazat teljesítménye, így a magyar piaci helyzet sem indokolhatta a vállalat lépését. Az elbocsátások és a boltbezárások mögött sokkal inkább a társaság anyavállalatának gazdasági nehézségei állnak. A kormány a jövőben is mindent megtesz azért, hogy növelje a fogyasztók jogbiztonságát, az ellátás színvonalát, és csökkentse a kiskereskedelemben dolgozók kiszolgáltatottságát.

 Az utcára kerülő alkalmazottakat tudja-e valamilyen formában segíteni az állam?

 – A Tesco 15 bezárandó üzletéből 10 olyan helyen van, ahol az átlag alatt van a munkanélküliség. A leépítés a Tesco munkavállalóinak nem egészen 3 százalékát érinti, így a kereskedelemben tapasztalható munkaerőhiány ezt várhatóan „felszívja”. A rosszabb munkanélküliségű térségekben található üzletek elbocsátandó dolgozóinak mielőbbi elhelyezkedését pedig minden eszközzel támogatja a munkaügyi szervezet. Ilyenek például: humán szolgáltatások biztosítása, munkaerő-piaci tanácsadás, állásinterjúra felkészítő tréningek, állásbörze szervezése, munkáltatói igényre szervezett képzések megvalósítása, önfoglalkoztatóvá válás és mobilitás támogatása.

 Mi a véleményük arról, hogy a Tesco vezetése burkoltan a magyar kormányra próbálja hárítani annak a felelősségét, hogy nem tud nyereséggel működni?

 – Elfogadhatatlan, hogy a belső problémákkal küszködő áruházlánc a kormányt hibáztatja a boltbezárásokért. A Tesco megalapozatlan terjeszkedési politikájának problémáiért nem tehetők felsőssé a magyar emberek érdekében hozott piacvédő intézkedések.

 Igaz, hogy a Tesco károkat okoz a magyar költségvetésnek?

 – Nem lesz bevételkiesés, mivel akik eddig a Tescóban vásároltak, most máshol fognak vásárolni. Az elbocsátott dolgozók mielőbbi elhelyezkedése is megoldódik, hiszen a szektorban a foglalkoztatási szolgálat szerint 2300 betöltetlen álláshely van.

 

Medveczky Attila