vissza a főoldalra

 

 

 2015.02.20. 

Focus: Nem tudna egyedül kormányt alakítani a Smer

Amennyiben január és február fordulóján zajlott volna a parlamenti választás, 35,5 százalékos támogatottsággal a Smer-SD nyerte volna azt. Ez derül ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet a Focus ügynökség végzett január 27. és február 3. között 1010, 18 évnél idősebb megkérdezett részvételével.

Másodikként a Háló (Sie) jutott volna parlamentbe 11 százalékkal, majd a KDH (10,9%), a Most-Híd (7%), az OźaNO (6%) és az SNS (5,7%) következik a parlamentbe bejutott pártok sorában a felmérés szerint.

A parlamenten kívül rekedne a Focus felmérése szerint viszont az MKP (4,6%), az SaS (4,4%), a NOVA (3,3%), a TIP (2,8%) és az SDKÚ-DS (2,8%) is. Az ügynökség adatai szerint a decemberi felméréssel összehasonlítva enyhén javult a Smer-SD, a KDH, az SNS, az SaS, a NOVA, a TIP és az SDKÚ-DS támogatottsága, a többi párté viszont enyhén visszaesett.

Ezek szerint a Smer-SD 70 képviselői helyet szerezne a parlamenti padsorokban, az egyedüli kormányzáshoz azonban ez az eredmény nem lenne elegendő számára, kormányt csak koalícióban alakíthatna. A Háló 22 képviselői helyet szerezne, a KDH 21-et, a Most-Híd 14-et, az OźaNO 12-őt az SNS pedig 11 képviselőt juttatna be a parlamentbe.

A megkérdezettek több mint egyötöde (22,3%) nem venne részt a választáson, 14,7 százalékuk pedig határozatlan volt a kérdést illetően, vagy nem akart arra válaszolni.

 

dé, Felvidék.ma