vissza a főoldalra

 

 

 2015.02.20. 

Súlyos károkat, milliárdos pereket örököltünk

Most végre békés testületi munka folyik Esztergomban

Romanek Etelka, Esztergom polgármestere: Az esztergomi önkormányzat számtalan irata eltűnt, a meglévő zöld területi szerződések  szabálytalanok. Hiányoznak a beruházásokkal kapcsolatos dokumentumok. Ezek utólag már nehezen vagy egyáltalán nem pótolhatók. Az utak és a járdák katasztrofális állapotban vannak, a tömegközlekedés helyzete sem az igazi. A turizmus fejlesztésében is van teendőnk, ilyen a megkezdett Duna menti kerékpárút kiépítésének folytatása, a Mária Zarándokútvonal kiépítése, emellett szívügyünk a város kulturális életének felpezsdítése.

 Milyen állapotban vette át a város vezetését?

 – Az elmúlt évek csatározásai nagyon nehéz helyzetbe sodorták Esztergomot, itt élőként szívszorító érzés volt látni, ahogy a város egyre inkább hanyatlik. Éppen ezért gondoltam úgy, hogy nem nézhetem tétlenül tovább mindezt, és vállaltam polgármester-jelöltséget a Fidesz–KDNP színeiben. Képviselőtársaimmal együtt biztosak voltunk benne, hogy nagyon nehéz örökséggel szembesülünk majd, de az, amivel szembesülnünk kellett a választásokat követően felülmúlta a legpesszimistább elképzeléseinket is. A város megszabadult ugyan a korábbi adósságaitól a kormányzati adósságátvállalásnak köszönhetően, de mind a mai napig rendszeresen bukkannak elő olyan folyamatban lévő peres ügyek, amelyek milliárdos terheket rónak az önkormányzatra. A választások óta eltelt időszak még mindig kevésnek bizonyult arra, hogy forintra pontos képet kapjunk ezekről a követelésekről, mivel több esetben hiányos, részben fellelhető ezen ügyek dokumentációja az önkormányzatnál. Az biztos, hogy mindaddig, míg ezek az örökölt, folyamatban lévő ügyek nem tisztázódnak, addig – bármennyire is szeretnénk mi és az itt élők egyaránt – a tervezettnél lassabb ütemben kezdődhet meg a város rendbetétele.

 2010 és 2014 között számtalan botrányos hírt közöltek a médiumok Esztergomról. Ön szerint kit terhel a felelősség, amiért négy év alatt szinte semmit sem fejlődött Esztergom?

 – Mint említettem, számos esetben találtuk szemben magunkat a város számára előnytelennek tűnő szerződésekkel, vagy éppen szembesültünk azzal, hogy egyszerűen nem foglalkoztak a folyamatban lévő ügyekkel, amelyek súlyos károkat okoztak Esztergomnak, és amelyeket most nekünk kell majd orvosolnunk. Nem hiszem, hogy a felelősök megtalálása a polgármester vagy a képviselők feladata lenne. Létrehoztuk a jogi irodát, ahol szakemberek vizsgálják át a szerződésállományt, és minden esetben megteszik majd szükséges lépéseket.

 Korábban több testületi ülés botrányba fulladt. 2014 őszétől megváltozott ez a tendencia?

 – Inkább úgy fogalmaznék: helyreállt a rend. A testületi ülések az érdemi munkáról szólnak, a közösség, Esztergom érdekében, az egyéni érdekek száműzésével. Sokan meglepődtek ezen a hirtelen váltáson, pedig nem túl bonyolult a recept. A korábbi gyakorlattól eltérően az érdemi döntések a helyi szakemberekből álló bizottságokban születnek, ott zajlanak le a szükséges viták. A testületi ülésekre már csak a szakemberek által jóváhagyott, minden szempontból megvizsgált javaslatok kerülnek. Ugyanúgy működik ez, mint az élet minden területén: ahhoz, hogy megfelelő döntéseket tudjunk hozni, kikérjük a szakemberek véleményét, és azokra támaszkodva, Esztergom érdekeit szem előtt tartva választunk a felvázolt lehetőségekből.

 Érzékelhető, hogy a város lakói békét és fejlődést szeretnének?

 – Ez már a választások előtt, sőt már jócskán a kampány előtt egyértelmű volt: Esztergomban most mindenekelőtt arra van szükség, hogy lecsillapodjanak az indulatok. Érdemi munkát is csak így lehet végezni, megfontolt, nyugodt döntéseket csak kölcsönös, higgadt párbeszédekre lehet alapozni. Úgy gondolom, hogy e téren jó irányba indultunk el.

 Korábban a közvilágítással is voltak problémák. Helyreállították az évek óta foghíjas közvilágítást Esztergomban?

 – A közvilágítás helyreállítása a legelső megoldandó feladata volt az önkormányzatnak, ezt már a választások előtt megígértük az esztergomiaknak. Ennek megfelelően alig másfél hónap alatt találtunk megoldást arra a problémára, amely évek óta sújtotta az itt élőket, és december végére helyreállt a közvilágítás Esztergomban. A beruházásnak köszönhetően mindenütt pótolták az évek óta hiányzó lámpatesteket. Sajnos ezt követően derült ki számos olyan meghibásodás, amely miatt egy-egy helyen előfordultak szakaszhibák. A szolgáltatóval folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, több alkalommal is egyeztettünk, mára már sikerült elérni, hogy a szakemberek által meghatározott, 5 százalékos hibahatár körüli a különböző hibák miatt nem világító lámpák aránya. A célunk természetesen az, hogy tovább csökkentsük ezt az arányt, a végleges megoldáshoz azonban több helyen komolyabb munkálatokra, valamint a sok helyen elavult, régi elektromos hálózat fejlesztésére, korszerűsítésére van szükség.

 A Prímás-sziget egyik csúnya „foltja” az élményfürdő melletti félkész szálloda. Mikor készül el a szálloda?

 – A Prímás-szigeten két félkész szálloda is van jelenleg. Az egyik, amely közvetlenül az élményfürdőhöz kapcsolódik, és építtetője ugyanaz a cég, amely jelenleg az Aquaszigetet üzemelteti még az idén elkészülhet. Tavaly ősz óta folyamatosan egyeztettünk a tulajdonosokkal, azóta már újra is indult a munka. Az önkormányzattal kötött megállapodás alapján év végére nemcsak el kell készülnie a szállodának, hanem minden engedély birtokában üzemelnie is kell az egyébként páratlan panorámájú hotelnek. A fürdővel szemben lévő másik hotel esetében egyelőre úgy tűnik, nem számíthatunk ilyen gyors megoldásra, de ez esetben is folyamatosan egyeztetünk a tulajdonossal.

 Esztergom városa számos értékkel büszkélkedhet. Létrehozták az Esztergomi Értéktár Bizottságot?

 – Mint a fentiekből kitűnik, elég sok azonnali beavatkozást igénylő problémával szembesültünk, de a „tűzoltás” mellett, lehetőségeinkhez mérten igyekszünk építkezni is. A képviselő-testület idei első ülésén hagyta jóvá az Esztergomi Értéktár Bizottság megalakítását, Bánhidy László elnökletével. A bizottság célja olyan gyűjtő- és szakmai munka megszervezése, mellyel az Esztergomban található, fellelhető, jellemző helyi és országos jelentőségű értékek nemzeti közkinccsé tehetők. A nehéz örökség ellenére természetesen folyamatosan keressük a lehetőségeket arra, hogy érezhető, pozitív változások történjenek a városban. Rengeteg a tennivaló, és bár a tervezettnél talán kicsivel lassabban, de azért lehetőségeinkhez mérten mindent megteszünk annak érdekében, hogy Esztergom a múltjához méltóvá váljék. Az utak és járdák katasztrofális állapotban vannak, a tömegközlekedés terén is lenne teendőnk, ahogy a turizmusban rejlő lehetőségek kiaknázásában is. Utóbbi esetében a Duna menti kerékpárút kiépítése a térségben, valamint a Mária Zarándokútvonal terén sikerült megtenni az első lépéseket, de igaz ez például a város kulturális életének fellendítésére is. Egyelőre azonban a költségvetés tervezése zajlik, és bár még nincsenek végleges számok, az azonban már látható, hogy egyelőre a város működőképességének hiánytalan biztosítása sem lesz könnyű feladat. Az azonban komoly erőt ad mind nekem, mind a képviselőtársaimnak, hogy rengeteg biztatást és segítséget kapunk nem csak a választópolgároktól, hanem különböző cégek, intézmények, szervezetek vezetőitől is. Úgy érzem, hogy egyre többen gondolják úgy velünk együtt, hogy városunk számára egyetlen járható út maradt, az, ha minél többen teszünk együtt, közösen Esztergomért.

 

Medveczky Attila