vissza a főoldalra

 

 

 2015.02.20. 

Kun Béla repülőgépen menekült az országból

Délután – úgy öt óra felé – a Hungária szállóban székelő szovjet-ház körül fölrebbent egy repülőgép, átrepült a Dunán, a Várhegyen s merész kanyarodással a Vérmező felé tartott.

A gépet maga a népbiztos vezette.

Alacsonyan szállt, alig húsz méter magasságban úgy, hogy arcát is látni lehetett.

Sápadt volt, borotválatlan, mint rendesen. Vigyorgott az alant álló polgárokra s vásott kajánsággal, csúfondárosan még búcsút is intett egyeseknek.

Zserbókat vitt, melyekkel teletömte puffadozó zsebeit, aztán ékszereket, grófnék, bárónék, kegyes, jótékony hölgyek drágaköveit, templomi kelyheket, sok más egyéb kincset.

Karjairól vastag aranyláncok lógtak.

Egyik ilyen aranylánc, mikor az aeroplán magasba lendült s eltűnt az ég messzeségében, le is pottyant a Vérmező kellős közepére, és ott egy öreges úr, régi krisztinai polgár, adóhivatalnok a Várban, a Szentháromság-téren, valami Patz nevezetű – Patz Károly József – meg is találta.

Legalább a Krisztinában ezt beszélték – írja Kosztolányi Dezső.

Könnyű párhuzam lenne Simicska Lajos tettét az író segítségével így lefesteni, megérdemelné. Különféle portálokon olvasható, hogy egymás után mondanak fel médiabirodalmának vezetői, mert vállalhatatlannak ítélik a pénteki performanszot. Igazuk van, ám itt nem az a kérdés, ki mond fel, sokkal inkább az, ki marad ezek után? Kiss Ulrik jezsuita atya, vagy Horkay Hörcher Ferenc, netán Fritz fog ott a stúdióban elemezgetni? Mert lehet könnyedén kezelni a kérdést, van, aki úgy véli, hogy az Orbán ellen felállt nemzetközi gárda vagy most talált meg, vagy már régebben fogott egy örökké éhes embert, aki előbb teleette, teleitta magát, öklendezésbe fúlt egy egész napja, könnyített magán, majd elrepült, mint a népbiztos. Mások szerint visszatérésekor úgyis kiderül, hogy merre van előre. Van, aki egyszerűen médiaháborúként fogja fel a dolgot. Sokan gondolják, lehet, éppen azok fújják majd az aranyszájú úr vitorláját, akikre még most nem is gondolunk. Lehet. Nem ez az érdekes a dologban, hanem inkább az, hogy a fekete péntekre szombat következett, és miközben lassan ocsúdtam, hogy ez egyáltalán előfordulhat velünk, egyre több ember hívott fel telefonon, keresett meg e-mailen, hogy szóljunk már valamit, ezt mégsem teheti meg velünk senki büntetlenül. Mégsem lehet áldozata a magát nemzetinek mondó közösség egy belőle hirtelen kiugró, krumplibetyárként viselkedőnek. Kiugrani, kifelé beszélni éppen akkor és éppen úgy, ahogy a Népszavások szeretik? Ezután még durvább, még kegyetlenebb lépések következnek. Vegyük észre, mi vagyunk veszélyben, noha Orbán Viktor a szálka a szemükben..

 

czyla