vissza a főoldalra

 

 

 2015.02.20. 

Progresszívek a kremlinológia útvesztőjében

Nem hiszek a szememnek. Tényleg valamennyi szerkesztőség most már csak olyan cikket közöl páros interjú formájában, vagy sima köldöknézésből származó értesülés alapján, és minden stúdióban csak azért gyűlnek össze a derékig beásott beszélgetők, hogy elemezzék, mit üzen Angéla Merkel német kancellár titkos arcjele, szem, száj, ill. fej és kéztartása?

Mi lesz itt Putyin érkezése után?

Minden esetre én számítok a Népszabadságtól a kremlinológia koronázatlan királynőjére Csuhaj Ildikóra, és bízom benne, hogy a Heti Válasz szerkesztősége sem marad majd le mögötte, mint Török Gábor a veszprémi időközi választás képviselőjelöltségéről.

Továbbá reménykedem, hogy a tévék is kitesznek magukért.

Például az ATV, se szeri se száma stúdióbeszélgetései során. Persze Kálmán Olgát sem leértékelve, nem a régebbi motorosok, nem a „politikai Miki egér” állandó státusának birtokosa, nem a szellemileg már másodfrissességű Kéri tanár úr, vagy a behavazódott „minden kenyérre jó volt vajnak” jellemű elvtársak, pláne nem a kappanhangon náci-, fasisztaveszélyről óbégatók állnak érdeklődésem homlokterében – rájuk most nem vesztegetnék sok szót – hanem az újak.

Honnan szedhették össze ezeket a látszólag fiatalabb, módszereiket tekintve matuzsálemszerű versenyzőket?

Van itt mellettünk egy remek intézmény. A gondozásukban lévő néhány emberrel példamutatóan bánnak, naponta kétszer sétáltatják őket. Amikor kenyérért megyek a pékhez, szoktunk találkozni. Köszönünk egymásnak, ők mosolyogva érdeklődnek: hol hagytam a gyerekeket? Én megkérdezem: hogy érzik magukat, jól vannak? Esztike az egyik ápolt, ilyenkor azt válaszolja, széna-szalma. Sanyika pedig azt kérdi búcsúzáskor, mit üzen a Jézuska? Az már mindegy is, mit válaszolok, Sanyika még annyit kérdez: Jól meggondoltad? Ez már évekre visszamenőleg így van, azért is hozom fel találkozásaimat ezekkel a kedves emberekkel, mert kiszámítható „kommunikációjukkal” ebben a zaklatott világban, hogy úgy mondjam, kissé patetikusan: ők momentán az értelem és a béke szigeteinek tűnnek, a tévékbeli társaságokhoz képest. Nem szólva arról a különbségről, hogy Esztike és Sanyika jó indulatú, kedves, a légynek sem ártó, jámbor arcú személyek. Míg a stúdiókban mutatkozókról mit is mondhatnék? Beszél az ő orcájuk látványa helyettem is. Ami a monotóniát, nem különben a mondanivalójuk információs értékét illeti, az közel azonos.

Ám az mindig meglep, hogy az új progresszívek milyen katatón módon képesek a kremlinológia gyöngyszemeiből válogatni, azt firtatni, mit üzent a nagy hatalmú, külföldi XY elvtárs, ritkábban elvtársnő, amikor jobbra fordította váratlanul a fejét, vagy csupán annyit jegyzett meg: khm. Sőt annak is nagy jelentőséget tulajdonítanak nevezettek, hogy az egymással civakodó zsidó szervezetek társaságában hány percet bírt ki a kancellár aszszony, hol töltött el több időt stb.

A csúcs azonban az, ahogy bemutatják a maguk demokrácia deficitjét a Fidesz kormány engesztelhetetlen vádlói, az MSZP–SZDSZ lángszavú sajtósai ekézik Orbánt, mert tagadja a liberalizmus mindenhatóságát, ergo a szép külföldiekkel miért nem szervilis, miért nem kínál oda nekik mindent ingyér’, mint azokban a daliás időkben, amikor a kalmárszelleműek kavartak könyékig az EU-bukszában. Hogy jön ahhoz a magyar miniszterelnök – mondják –, hogy olyan komoly befolyású személyekkel szembehelyezkedjen, mint Elizabeth Mohn, aki Angela Merkel barátnője, az RTL-t birtokló Bertelsmann-csoport örököse, vagy mint Martin Selmayr, aki Jean-Claude Juncker barátja, korábbi kampányfőnöke, a médiacég korábbi alelnöke.

 

czyla