vissza a főoldalra

 

 

 2015.02.20. 

Miért féltik a demokráciát?

2010 óta a törpe baloldal nem tud mást kitalálni a kormánnyal szemben, mint hogy a demokrácia korlátozásával rágalmazza, és ezzel kapcsolatos koholmányaival próbálja elérni a kabinet megbuktatását. Az idén januárban alakult Demokratikus Kerekasztal egyenesen célul tűzte ki, hogy március 15-ig Orbán Viktort félre kell állítani. De nemcsak Ferge Zsuzsa vagy Gyurcsány Ferenc aggódik a demokrácia intézményéért, a napokban is lehetett olvasni „orbáni diktatúráról.”

Kérdés, miért féltik annyira azt a demokráciát, amit már Arisztotelész is elfajult államformának nevezett és Churchill is azt tartotta róla, hogy rossz, csak egyelőre nincs nála jobb? A másik kérdés, ami bennem felvetődött, hogy milyen hagyományai vannak hazánkban a demokráciának, valamint mikor és miért tartozott Európa erős államai közé Magyarország?

Kétségtelen, hogy hazánk egyik legnagyobb királya, „államférfija” Szent István (997–1038) volt, aki fejedelemmé választása után legyőzte vagy behódoltatta a pogány törzsfőket. Saját kezébe véve az egész országot óriási munkát vitt véghez, megszervezte a vármegyéket, kialakította a feudális rendszert és keresztény hitre térítette az ország lakosságát, megerősödve pedig visszaverte az 1030-as német támadást. Röviden szólva: megalapította a máig fennálló keresztény Magyarországot.

A trónviszályok évtizedei után ismét erőskezű uralkodó került a trónra, Szent László (1077–1095) személyében. Szigorú törvényeivel véget vetett a pogánykodásnak, megbüntette a tolvajokat és munkára kényszerítette a kóborlókat. Ez alatt megvédte határainkat és a Szent Korona országává tette Horvátországot. Politikáját folytatta unokaöccse, Könyves Kálmán (1095–1116) Dalmácia meghódítója.

A Bizáncban nevelkedett III. Béla (1172–1196) korában a Magyar Királyság Közép-Európa és a Balkán-félsziget ura lett, a király vagyona az angol és a francia uralkodóéval vetekedett. Óriási előrelépést jelentett, hogy bevezette a hivatali írásbeliséget, nem véletlen, hogy első fennmaradt nyelvemlékeink ebből az időből valók.

II. András hiába uralkodott harminc évig, gyengekezűsége, az idegen és hazai főurak hatalmaskodása megpecsételték az ország sorsát, csakúgy, mint korábban, Orseolo Péter idején.

Majd jött a tatárdúlás, mikor az ország elveszítette lakosságának ötödét, de IV. Béla király (1235–1270) megnyerte magának az ország nemességét, megerősítette hazánk védelmét és kunokat, jászokat, német telepeseket költöztetett a kipusztult vidékekre. A halálát követő évtizedekben országrészeket sajátítottak ki egyes nagyurak, mit sem törődve az állam és a nép érdekeivel. A kiskirályok hatalmát Károly Róbert (1308–1342) törte meg, aki ismét kezébe vette az egész Kárpát-medence sorsát. Megadóztatta a külföldi kereskedőket, fellendítette a nemesfémbányászatot és hazánk újból Európa legerősebb államai közé tartozott. Fia, Nagy Lajos (1342–1382) mindezt folytatta, a köznemesség sérelmei, illetve a parasztok kihasználása miatt egységesítette a jobbágyságot és a nemességet, valamint hadjáratai folytán a Magyar Királyság a határain túl fekvő fejedelemségeket is uralta.

Szintén nagy királyaink között tartjuk számon Luxemburgi Zsigmondot (1387–1437) és Hunyadi Mátyást (1458–1490), akiknek elődjeikhez hasonlóan a főúri ligákkal, bárói csoportokkal kellett megküzdeniük, és hatalmukat letörve emelhették Európa legnagyobbjai közé hazánkat. Mátyás halálát követően azonban gyengekezű uralkodók jöttek, a bárók gyarapodtak, az ország elszegényedett. A mohácsi vereség után pedig egyre nagyobb terület került török kézre, Szapolyai János király 1540-es halálával évszázadokra a Habsburg Birodalom része lett a Szent Korona.

Az I. világháború végére a Monarchia felbomlott és a független Magyarország először „próbálhatta ki” a demokrácia intézményét. A Károlyi Mihály fémjelezte időszak azonban csak a szerencsétlenkedésről, hatalmas országrészek idegen kézre adásáról szólt, végül a vörös gróf a kommunisták kezére játszotta Magyarországot.

Manapság divatos az 1920 és 1944 közötti éveket ócsárolni korlátozott demokratizmusa miatt. Valóban a legtöbb helyen nyílt szavazással történtek a választások, ám a keresztény-nemzeti erők vezette bő két évtizedet minden hibájával együtt el kell ismerni. Egy több évszázad után független és Trianonban megcsonkított ország gazdaságát talpra állították, külpolitikai elszigeteltségét leküzdötték, az országban rend volt, és az embereknek hitet adtak a jövőre nézve. Nemcsak Horthynak köszönhető ez, talán még jobban a tíz évig miniszterelnök Bethlen Istvánnak.

1944-ben az ország ismét elveszítette függetlenségét, a rendszerváltozással azonban újból beköszöntött Magyarországra a demokrácia. Azt, hogy ennek az első húsz éve mit hozott, mindannyian tudjuk, a balliberális 12 év tönkrevágta az országot. 5 éve azonban kétharmados többséggel vezeti az országot a nemzeti oldal, egy erőskezű miniszterelnökkel és egy kormánypárti államfővel. Megadóztatták a bankokat és más tetemes vagyonnal rendelkező vállalatokat, többek között a média mágnásait, továbbá a magyar földet magyar kézben akarják tartani.

Félreértés ne essék, nincsenek legitimista szándékaim, de az elmúlt ezer évben csak nagy hatalommal bíró, hosszú ideig regnáló erőskezű vezetők idején erősödött meg az ország. Az Orbán-kormány demokratikus körülmények között érte el, hogy nagy hatalmat kapjon a néptől és él is vele. Ez nem tetszik a mindenkori törzsfőknek, kiskirályoknak, báróknak, oligarcháknak, off-shore-lovagoknak, gyurcsányoknak és sorosoknak. Az általuk áhított demokrácia pedig nem a nép uralmáról, hanem a harácsolásaikról szólna.

 

Merle Tamás