vissza a főoldalra

 

 

 2015.02.20. 

A családbarát szemlélet erősödését szeretné a kormány

Családbarát munkahely pályázatot írt ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a kormányzat ezzel is azt szeretné elérni, hogy a családbarát szemlélet erősödjön, legyen „trendi" Magyarországon – mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Novák Katalin a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom konferenciáján arról beszélt, hogy akkor családbarát egy munkahely, ha ott nemcsak a munkavállalókat "látják, hanem a mögöttük álló" családokat, a gyerekeket, az otthonokat is.

A kormány intézkedéseivel elő kívánja segíteni a családi és a munkahelyi élet összeegyeztethetőségét, és szerinte ezt az elvet a munkaadóknak is le kell fordítaniuk a hétköznapokra - közölte.

 Az államtitkár a házasság hete programsorozat egyik központi, a Magyar Tudományos Akadémián tartott rendezvényén a kormány családpolitikai intézkedései közül azt a járulékkedvezmény-lehetőséget emelte ki, ami arra ösztönözheti a munkaadókat, hogy vonzóbb - anyagilag kedvezőbb - legyen számukra a kisgyermekes anyák foglalkoztatása.

 Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, a program fővédnöke a boldog házasság nélkülözhetetlen pillérének mondta a szeretet mellett a bátorságot, az alázatot és a hűséget.

 A fővédnök a házasság hete mottójára, a megtartó hűségre utalva azt mondta, az bármely élethelyzetben nagy segítség lehet, így például a közösséghez tartozásban, a munkahelyi helytállásban, vagy a családban, a gyermeknevelésben.

 Idézte Böjte Csaba ferences szerzetest, aki azt mondta: ha egy kapcsolat az Isten akarata szerinti szerelemre épül, amely magában foglalja az örök értékek szeretetét, az alkotás, az életadás örömét, a gyermeknevelés felelősségét, akkor azzal le lehet győzni mindazt, ami a hűséget, a kitartást támadja.

 Az államtitkár a családbarát szemlélet megerősítésében a kormányzat partnerének nevezte a tervezett gyermekek megszületését különböző programokkal ösztönző Három Királyi, Három Királylány Mozgalmat, majd a rendezvényen megállapodást írtak alá a családbarát munkahely programról.

 

 (MTI)