vissza a főoldalra

 

 

 2015.02.20. 

A nemzetiségeknek adott támogatás kétmilliárd forinttal növekedett

A magyarországi nemzetiségeket sokkal jobban támogatja a polgári kormányzat, mint korábban a szocialista

A nemzetiségi civil szervezetek és kulturális rendezvények támogatására kiírt pályázatok keretösszege 110-110 millió forint. Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár: a nemzetiségek belső ügye, milyen arányban és mire fordítják a számukra megítélt összeget.

 A szocialista kormányok más metódus alapján támogatták a magyarországi nemzetiségeket, mint a polgári kormányzat?

 – Amennyiben az összegeket hasonlítjuk össze, azt láthatjuk, hogy jóval kevesebbet kaptak 2002 és 2010 között a hazai nemzetiségiek, mint jelenleg. Lényeges szemléletváltás történ az elmúlt négy év során. Sokkal több lehetőséget nyújtunk az Alaptörvényben foglaltak szerinti őshonos nemzetiségeknek. Ez a nemzetiségi önkormányzatok támogatásában és a nemzetiségi szószólók intézményének bevezetésében nyilvánul meg. A nemzetiségi szószólók a nemzetiségek érdekeit, jogait érintő napirendi pontok tárgyalásakor fejthetik ki véleményüket az Országgyűlés plenáris ülésén, továbbá ezekben az ügyekben határozati javaslatokat terjeszthetnek elő, és kérdést tehetnek fel, a szavazásokban azonban nem vehetnek részt. A szószólók anyanyelvükön is felszólalhatnak, és külön bizottságuk is van. A bizottság és a szószólók munkájának is köszönhető, hogy az őszi önkormányzati választásokon magas volt a nemzetiségek részvételi aránya, ahogy a több mint kétmilliárdos többlettámogatás is. Tehát teljesen új szemlélettel a magyarországi nemzetiségeket sokkal inkább támogató politikát folytat a FIDESZ–KDNP-kormány.

 Mi tette lehetővé, hogy 2015-ben kétmilliárddal több támogatást juttasson a kormány a tizenhárom hazai nemzetiségnek?

 – A támogatás összegének meghatározását megelőzte a nemzetiségi szószólóknak a kormánnyal és a Fidesz–KDNP-frakcióval folytatott tárgyalása. A szószólók az ellenzékiekkel is tárgyaltak, de a végszavazás szempontjából a kormánypártok szavazata számít ebben az esetben is. A szószólók több célt is megjelöltek a támogatási tervezetben. Így a nemzetiségek által fenntartott önkormányzatok támogatásának növelését, ami évek óta nem valósult meg. Emellett a nemzetiségi civil szervezetek és kulturális rendezvények támogatására kiírt pályázatok keretösszege 110-110 millió forint. Nyelvi táborok megszervezésére 90 millió, a nemzetiségi iskolák pedagógusainak továbbképzésére 10 millió forintos pályázatot írtunk ki, támogatva ezzel a nyelv és az identitás megőrzését, valamint az oktatás és a nevelés megerősítését. A nemzetiségi iskolák támogatására tehát sokkal több pénzforrás jut, mint korábban. A mostani, 2014–2020-as uniós támogatás során kiemelten támogatjuk a nemzetiségi iskolák és intézmények felújítását is.

 A nemzetiségi szervezeteknek tehát pályázniuk kell a támogatásokra, vagy a lélekszám alapján döntik el, hogy mekkora összegeket kapjanak?

 – Mindkét eset előfordul. Az a nemzetiségek belső ügye, milyen arányban, és hová juttatják a számukra megítélt összeget.

 Új törvény is születik majd a hazai nemzetiségeket érintően?

 – Új törvényt nem tervezünk, mert az elmúlt években megtörténtek a jogszabályváltozások. Azok finomhangolására pedig már a 2014-es önkormányzati választások előtt sor került.

 

Medveczky Attila