vissza a főoldalra

 

 

 2015.02.27. 

Úrhölgy

Ismét bebizonyosodott, hogy az élet a legmerészebb fantáziát is felülmúlja. Egy héttel ezelőtt a májusban esedékes lengyelországi köztársasági elnökválasztásról írtam, részletesen bemutatva a jelölteket, győzelmi esélyeiket. Cikkem végeztével elégedetten hátradőltem, s arra gondoltam: e témát egyelőre maradéktalanul kimerítettem, és majd csak májusban térek rá vissza, ha rendben lezajlott a választás. Ám a politikai forgószínpad eseményei másként döntöttek. Ha múlt hétfőn valaki azt mondta volna nekem, hogy előlép még egy jelölt: egy férfiból nővé operált lény, biztosan nagyot nevettem volna a képtelen poénján. Márpedig pontosan ez történt. Múlt pénteken, azaz február 13-án a Zöld Párt szóvivője hivatalosan bejelentette, hogy Anna Grodzka személyében ők is indítanak egy politikust az elnökválasztáson. Mi több, tizennégy társadalmi szervezet is felsorakozik mögé támogatónak. A liberálisan szalonképes megfogalmazás szerint „transznemű egyén”, aki a szó legszorosabb értelmében úrhölgy, ötvennégy esztendőn keresztül Krzysztof Begowski néven éldegélt e sártekén. (A Krzysztof magyar megfelelője ugyebár Kristóf.) Nős volt, egy fiúgyermeket is nemzett. Hat évvel ezelőtt Bangkokban átoperáltatta magát, és felvette az Anna Grodzka nevet, amely magyarul annyit tesz: Városi Anna. Két esztendővel később – általános meglepetésre – körzetében győzelmet aratott a parlamenti választásokon, a liberális Palikot Mozgalma színeiben. Ezzel ő lett az egész világon az első és a kimutatások szerint mindmáig egyetlen transznemű parlamenti képviselő. Három év elteltével azonban összeveszett a mozgalmat alapító díszpinttyel, Palikot úrral (bele sem merek gondolni, hogy min), és öntudatosan átigazolt a Zöld Párthoz. Pénteken tartott első elnökjelölti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: „Lengyelországnak aktív elnökre és aktívabb demokráciára van szüksége.” Programját ismertetve azt is kijelentette, hogy megválasztása esetén legfontosabb célkitűzése a nagyobb társadalmi igazságosság megteremtése lenne. Az energiapolitika megújítását kiváltképpen szívügyének érzi, nem beszélve arról a régi vágyáról, hogy az állampolgárok tevékenyebben beleszólhassanak a fontos politikai döntésekbe.

Rövid mellékszálként a liberális Palikot Mozgalmáról megjegyzem, hogy e politikai képződmény elsősorban botrányhős, és csak másodlagosan liberális. Palikot sportot csinál abból, hogy minden kétes, megütközést keltő alakot magához gyűjtsön, és pukkassza velük a társadalmat. A lényeg a figyelem felkeltése, a botrány, mert az is reklám. Sőt, valószínűleg az a lehető legjobb reklám. A 2011-es választásokon Anna Grodzka mellett egy magát nyíltan homoszexuálisnak valló jelölt is a parlamentbe jutott Palikot védőszárnya alatt: a jelenleg harminckilenc éves Robert Biedron. (Történetesen az ő élettársát is Kristófnak hívják.) Ráadásul ezt az úriembert tavaly egy százezer lakosú város, Slupsk polgármesterévé is választották, ötvenhét százalékos többséggel. Lengyelország történetében korábban még soha nem volt nyíltan homoszexuális városvezető.

Visszakanyarodva legújabb elnökjelöltünkhöz, a változatos nemű Kristóf-Annához: fényképe megtekinthető a világhálón. Én már láttam, és kizárólag erős idegzetű embertársaimnak ajánlom. A kép alatti megjegyzések között jogosan jegyzi meg az egyik olvasó: ezt a lényt Putyin ellen kéne bevetni. Egy másik olvasó igen szellemesen felteszi a kérdést: „Egészen biztos, hogy ez nem a Cohn-Bendit?” Ami azt illeti, tényleg megfigyelhető közöttük némi hasonlóság… A harmadik olvasó szerint: „Annak idején Zakopanéban láttam egy moziban a Godzillát. Ezt a fényképet nézve jó visszaemlékezni a fiatalságomra.” Akadnak persze komolyabb, fajsúlyosabb hozzászólások is, igazán elgondolkodtató, messzire vezető mondatokkal. Például: „A liberálisok miért hiszik erkölcsi teljesítménynek a valóságtól elszakadt, nyilvánvalóan degenerált másságok támogatását? Talán így akarják ellensúlyozni azt, hogy már régóta nem hisznek semmiben?” Hát igen… Egy másik olvasó szerint: „Aki a társadalmi valóság (a teste) ellenében fogalmazza meg az önazonosságát (a nemét), majd nekiáll nyilvánosan követelni, hogy a valóság tükrözze a légből kapott (testműtét) énképét, az tényszerűen egy testképzavaros elmebeteg. Az ezért őt a másság nevében körberajongók pedig szintén őrültek.” Egy hozzászóló szerint ez az átoperált Kristóf-Anna csupán egy tünet, és azt bizonyítja, hogy „tombol a liberálnácizmus, hergelik a tömeget.” A végére hagytam egy tömör, messzire vezető vélekedést: „Lengyelországnak azért megy jól az utóbbi években, mert két nagy nemzeti-jobboldali párt verseng a kormányzásért. De ha az Anna Grodzkához hasonló selejtek a hatalom közelébe férkőznek, akkor az ország egy időre ismét a leépülés útjára fog lépni.” A szóban forgó két nagy jobboldali párt az ellenzékben lévő Jog és Igazságosság (PiS), illetve az immár két ciklus óta kormányon lévő Polgári Platform (PO). A baloldal pártja több mint egy évtizede jelentéktelenné zsugorodott, és képtelen tartósan tíz százalék fölé tornázni a támogatottságát.

Múlt szombaton – igazán stílszerűen fogalmazva – futótűzként terjedt a hír a nemzetközi sajtóban, még a Magyar Rádió óránkénti híradásába is bekerült, hogy lángban áll Varsó egyik legforgalmasabb közlekedési útvonala, a Lazienkowski híd. A lengyel fővárosban nyolc közúti híd ível a Visztula fölött, közülük csakugyan ez a legjelentősebb. 1974-ben adták át, 424 méter hosszú – azért olyan fontos, mert az egyik közlekedési főér, az úgynevezett Lazienkowski útvonal része. A tűzeset a legvadabb katasztrófafilmeket idézte: égő híddarabok zuhantak a folyóba, lángoló gerendák úsztak a vízen. A hivatalos megfogalmazás szerint a beton- és aszfaltréteg közötti faváz gyulladt meg. Több mint száz tűzoltó küzdött a pokollal, és még három tűzoltó hajót is bevetettek – gyanítom, Magyarországon nem sokan láttunk ilyen csuda járművet… Legalábbis én még  egyszer sem. A hajókra azért volt szükség, mert a tűzfészek nehezen megközelíthető helyen volt, és hatékonyan csak alulról, a víztükör felől lehetett oltani. Ugyanakkor a tűzoltóság szóvivője elmondta, hogy e hajók felszereltsége elmarad a tűzoltókocsikétól. Végül tizenkét órás munka után, vasárnap hajnalban sikerült eloltani a lángokat. A hidat bizonytalan időre lezárták a forgalom elől, mert az óriási hő következtében az útfelület felpúposodott. A pontos károkat még nem mérték fel – a legfrissebb elmélet szerint a tűz valójában a Visztula partján, a híd alatt heverő gerendákon keletkezett (gyújtogatás történt), és onnan terjedt át a magasba.

 

Zsille Gábor