vissza a főoldalra

 

 

 2015.02.27. 

Tovább folyik a harc a multikkal a kétnyelvűsítésért

A CBA-t bojkottáló kezdeményezés továbbra is folytatja figyelemfelkeltő akcióját, amit a kezdetektől fogva figyelemmel kísér portálunk. Somorján pedig a Kauflandra próbálnak hatni kétnyelvűségi ügyben.  Felvidék-szerte jelennek meg a CBA üzletein (és környékükön) a bojkottra felhívó matricák, ragaszok, plakátok, mely amellett, hogy kérik (de újabban már inkább követelik) a magyar feliratokat, arra buzdítanak, hogy céljuk elérése miatt ne vásároljanak az emberek a CBA-ban. „Többszöri sikertelen megkeresés után mi már nem kérünk, hanem KÖVETELÜNK!" – áll a facebook csoport oldalán.

 Viszont úgy tűnik, a forgalomcsökkenés még nem olyan mértékű, hogy figyelembe vegye azt a „magyar üzletlánc", és engedve a teljesen érthető nyomásnak, beadja derekát, és alapvető intelligenciának tűnő gesztust gyakoroljon vásárlói irányába. Sajnos, bele sem gondolnak abba, hogy ha változtatnának magatartásukon, a negatív bojkottba fektetett energia akár pozitív kampánnyá is átalakulhatna, ami profitnövekedést jelentene számukra.

 Ugyanekkor Somorján a Kauflandhoz fordultak hasonló kéréssel, igénnyel. Komáromban pár évvel ezelőtt már kibontakozott egy ilyen kezdeményezés, ám az akkor nem járt sikerrel, mert az üzletlánc visszautasította a kérést. Ellenben a Tesco és a Mercury Market jóval kevesebb arroganciával felismerte ennek pozitív hozadékát, és azóta is jobbára kétnyelvűek a felirataik.

 Somorján egy nyílt levelet fogalmaztak meg a Kaufland vezetőségének a helyi közélet jeles személyiségei, hogy a hamarosan nyíló üzlethelyiségben magyar feliratok is szerepeljenek. A levelet negyvenketten írták alá, köztük politikusok, intézmények vezetői, egyházi és civil személyek, de több szlovák nemzetiségű polgár is nevét adta az ügyhöz, ami bizonyítja, hogy nem csak magyar érdekekről van szó. A 19 tagú képviselő-testület szinte egésze ellátta szignójával a levelet, kivéve az egyedüli Most-Híd képviselőnőt.

 A levélbe belefoglalták, hogy Somorján békés a szlovákok és magyarok együttélése, a kétnyelvűség mellőzésével az üzletlánc azonban nem csak a magyar polgárok méltóságát sértené meg, de mindazokét is, akik fontosnak tartják a különböző nemzetiségek közötti békés együttélést. A levél aláírói rámutatnak, hogy a városban számos pozitív példa található a kétnyelvű feliratokra, melyek példaként szolgálhatnak. "A nemzetiségi egyenrangúság jegyében fontosnak tartjuk a két nyelv szimmetrikus, egyforma méretben történő használatát" – olvasható benne.

 Emellett más országbéli példára is hivatkoznak a kezdeményezők. Konkrétan a marosvásárhelyi Kauflandra, ahol hasonlóak a nemzetiségi arányok, mint Somorján, ennek megfelelően érvényesül is a kétnyelvűség. Ha viszont Romániában nincs akadálya ennek, akkor Szlovákiában sem lenne szabad, hogy akadálya legyen.

 

Csonka Ákos, Felvidék.ma