vissza a főoldalra

 

 

 2015.02.27. 

Államférfiúi lépték

Lehet persze fanyalogni. Nem annyira szeretjük az oroszokat, megszállás, kommunizmus és a többi. Csakhogy ma – újra – Oroszország nagyhatalom. Olyan nagyhatalom mellyel szemben csak az Amerikai Egyesült Államok léphetne fel sikerrel. A probléma elsődleges forrása, hogy az Amerikai Egyesült Államok, a szövetségesünk hazánkat eleddig még egyszer sem segítette az orosz fenyegetéssel szemben. Ellenben az elmúlt években – kérdés és egyezség nélkül – idetelepített a szomszédba egy puskaporos hordót, amit hónapok óta megpróbálnak felrobbantani.

Ilyen körülmények között a hazáért felelősséget vállaló politikus, azaz az államférfi nem tehet mást, mint hogy a lehetőségekhez képest megpróbálja a legjobb viszonyt fenntartani Oroszországgal. Miután nemcsak Magyarország, de a nálunk sokkalta erősebb Németország is ezt teszi, így a mai Orbán –Putyin találkozó sikere, mondhatni baráti hangvétele nem jelent mást, mint hogy Magyarország élén felelős államférfi áll.

Magyarország elementáris gazdasági érdeke, hogy a lehető legjobb viszonyt ápolja Oroszországgal. Putyin gesztusai – a gázszerződés magyar érdek szerinti átalakítása, illetve az új szerződés megkötése, Paks, a MOL oroszországi lehetőségei – melyeket az orosz elnök a közös nyilatkozatban is megerősített, azt jelentik, hogy Orbán Viktor Magyarországot tényezővé emelte. Ezt erősíti az új gázvezeték lehetősége, melyben Magyarország kulcsszerepet játszhat és amely Törökországtól, Macedónián és Szerbián keresztül érne hazánkig, hogy innét az orosz gáz Nyugat-Európába tovább menjen. Ez Magyarországnak jelentős bevételt hozhat.

Merkel, majd Putyin látogatása, a látogatások sikere és a közben tető alá hozott megállapodások ebben a helyzetben azt jelentik, hogy Magyarország tényezővé vált a nemzetközi diplomáciában.

A kialakult helyzetnek Magyarország a nyertese lehet. Ez egyértelmű siker, gazdasági, diplomáciai és bizonyos értelemben nemzetbiztonsági siker is.

Magyarország létérdeke, hogy egy esetleges Oroszország és a Nyugat között létrejövő háborút elkerüljön. Létérdeke, hogy kialakuljon az alig évtizede még az Egyesült Államok által is szorgalmazott közeledés, melynek eredményeként a Nyugat, legalábbis gazdasági értelemben, Oroszországon keresztül Vlagyivosztokig érhet. Ettől ma rendkívül messze vagyunk, még akkor is, ha ez eredetileg egy korábbi amerikai politikacsináló, Zbigniew Brzezinski ötlete volt.

Orbán kedden egyrészt kedvező megállapodásokat hozott tető alá, másrészt jó diplomáciai helyzetbe lavírozta Magyarországot, ugyanakkor egyértelművé tette, hogy Magyarország nem beszél ki az Unióból, nem árulja el a szövetséget. Ez bizony államférfiúi lépték.

 

Csorja Gergely