vissza a főoldalra

 

 

 2015.02.27. 

Tovább bővülhetnek a magyar–lengyel gazdasági kapcsolatok

A térség energiabiztonságának fontos része az épülő észak–déli energiafolyosó

Dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes: Krakkóban meglátogattam Európa egyik legmodernebb atomfizikai protonterápia központját. Jó lenne uniós támogatással a modern onkológiai terápiát Magyarországon is elérhetővé tenni, ezzel akár a környező országok magyarlakta területeit is el lehetne látni.

 Külgazdasági és külügyminiszter-helyettes úr január végén Varsóban és Krakkóban tárgyalt. Milyen témákról és kikkel folytatott tárgyalásokat?

 – Január 29-én folytattam megbeszéléseket Rafal Trzaskowski külügyminiszter-helyettessel, Katarzyna Kacperczykkel, a lengyel Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős helyettes államtitkárával, valamint a lengyel gazdasági minisztérium európai ügyekért felelős helyettes-államtitkárával, Andrzej Dychával. A találkozókon a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztése, a gazdaságdiplomáciai intézményrendszer, valamint az ukrán válság és az energiabiztonság témaköre került szóba. Másnap Krakkóban a kis-lengyelországi vajdaság vezetőjével, Jerzy Millerrel találkoztam, vele a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének lehetőségein és a hazánkhoz földrajzilag közel eső térségbeli potenciális üzletei lehetőségeken kívül a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. hamarosan Krakkóban megnyíló képviseleti irodájának tevékenysége került szóba.

 El lehet mondani, hogy mindkét ország nyertese lett az Európai Unió következő hétéves költségvetésének?

 – Igen. Mindkét ország nyertese a 2014–2020-as költségvetési tervezési időszaknak, lengyel partnereink is úgy gondolják, hogy az EU-s források a térség államainak további fejlődéséhez nagymértékben hozzájárulnak.

 Tudtommal a csaknem negyvenmillió lakosú Lengyelországba kevesebb magyar áru jut el, mint az ötmilliós Szlovákiába. Hogyan lehet ezen a helyzeten változtatni?

 – A közvetlen szomszédoknak helyzeti előnyük van. Mi azért dolgozunk, hogy a lengyel reláció vonatkozásában például a jármű- és higiéniai termékgyártás, a tejfeldolgozás, valamint a megújulóenergia-ipar és telekommunikáció területén kínálkozó együttműködési lehetőségeket a közeljövőben a lehető legjobban kihasználjuk. Ennek érdekében is tárgyaltam a Lengyel Gazdasági Kamara, illetve a fenti ágazatokban működő cégeinek vezetőivel. A külkereskedelmi mérleg javításában nagy szerep jut majd a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. hamarosan megnyíló képviseleti irodája tevékenységének is. Azért fontos hangsúlyozni, hogy 2003–2013 között megháromszorozódott a magyar–lengyel kereskedelmi forgalom.

 Milyen módon leszünk képesek a lengyel befektetőket, vállalkozókat Magyarországra vonzani?

 – Meggyőződésem szerint a kedvező befektetési klíma alapvetően nemzetközi kell, hogy legyen, mi sem egy konkrét ország üzleti köreire szabjuk a magyar viszonyokat. Eddig is sikeresek voltunk a lengyel cégek Magyarországra csábításában és a KKM új fókuszának megfelelően a továbbiakban is ez lesz majd külképviseleteink egyik hangsúlyos tevékenysége. Jelenleg is előkészítés alatt áll egy jelentősebb összegű beruházás, amely, reméljük, hamarosan megvalósul.

 A magyar és a lengyel cégek egyaránt érdeklődnek az együttműködési lehetőségek iránt?

 – A lengyelországi út és azon cégek érdeklődése, melyeknek vezetőivel a megrendezett két üzleti fórumon találkoztam, egyértelműen azt bizonyítja, hogy igen. A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. krakkói irodája és külképviseleteink külgazdasági irodái hivatottak elősegíteni a kétoldalú regionális üzleti kapcsolatok fejlődését és a magyar kis és közepes vállalkozások intenzívebb kapcsolódását a lengyel gazdaság dinamikus fejlődéséhez.

 A tárgyaláson érintették az észak–déli közlekedési folyosó megépítését?

 – Igen. A kétoldalú gazdasági és társadalmi kapcsolatok fejlesztésének egyik kiemelten fontos – és potenciálisan nagy lehetőségeket nyújtó – területe a közlekedési hálózat fejlesztése. Ennek segítségével lehet egymáshoz még közelebb hozni a magyar és lengyel cégeket, állampolgárokat. Annak érdekében, hogy kapcsolataink, amelyekből potenciálisan üzleti együttműködések is létrejöhetnek, tovább bővüljenek, 2016-ban Lengyelországban magyar kulturális évet rendezünk, erről látogatásom előtt pár nappal Balog Zoltán miniszter beszélt lengyel partnerével.

 Mit jelent az energiafolyosó megépítése Lengyelország számára?

 – A térség energiabiztonságának fontos része az épülő észak–déli energiafolyosó, a projektben vállalt magyar rész kiváltotta a lengyel partnerek elismerését, és egyetértés volt abban, hogy azt folytatni kell. Magyarországon a részünket megtettük. A szlovák–magyar interkonnektor elkészült, várunk a horvát partnerekre, mindenekelőtt arra, hogy befejezzék az adriai tengerparti LNG-terminál megépítését. Partnereim arról tájékoztattak, hogy az energiafolyosó 2015-ben befejezendő északi kikötőjét a Balti-tenger partján fekvő Swinoujsciében határidő előtt szeretnének befejezni. A lengyelek bíznak abban, megépítése után jobb tárgyalási pozícióba kerülnek Oroszországgal.

 Ha már Oroszországot említettük; a tárgyalásokon szóba hozták-e az orosz–ukrán válságot és a szankciók következményeit?

 – Igen, mindkét téma szóba került. A vonatkozó álláspontok nem változtak, legfeljebb sikerült jobban megismernünk egymás gondolatmenetét, a befolyásoló háttér-információkat. Véleményem szerint jelen pillanatban az a legfontosabb, hogy mindkét ország kiáll az egységes EU-álláspont mellett és kétoldalú alapon is igyekszik elősegíteni a békés megoldás megtalálását és Ukrajna helyzetének stabilizálását.

 Miniszterhelyettes úr Krakkóban meglátogatta Európa egyik legmodernebb atomfizikai protonterápia központját. Igaz, hogy hasonló központ létesítésében gondolkodnak Magyarországon is?

 – A központban tett látogatás újfent rávilágított arra, hogy a modern onkológiai terápiát Magyarországon is érdemes lenne elérhetővé tenni. Közhely, hogy az innovációt nem lehet kiváltani. E téren a régión belül is versenyben állunk.

 

Medveczky Attila