vissza a főoldalra

 

 

 2015.01.09. 

Üzenet Obamától

Készült egy nagy vihart kiváltó film nemrégiben. Az interjú a címe, és arról szól, hogy két amerikai újságíró interjút kér Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőtől. Amikor megkapják az engedélyt, akkor a CIA beszervezi a két zsurnalisztát, és megbízza őket Kim Dzsong Un likvidálásával. A filmet vígjátékként aposztrofálja gyártója, az amerikai Sony Pictures. Tartalma miatt a film bemutatásának terve olyan vihart kavart, amelynek eredményeképpen kölcsönös üzengetésbe kezdett az észak-koreai és az amerikai elnök, hacker-támadás érte a Sony Pictures-t, és kis híján a bemutató is elmaradt.

Távol álljon tőlünk az észak-koreai kommunista diktatúra bármilyen, akár a legcsekélyebb mértékű védelme, és ugyanez igaz Kim Dzsong Unra, az ország vezetőjére is, aki mellesleg a kommunizmus koreai atyjának, Kim Ir Szennek az unokája. Azonban mégis tény, hogy alapvető emberiességi, és persze diplomáciai okból egyaránt támadható, ha egy ország aktuális vezetőjének likvidálása képezi egy vígjáték témáját. Ily módon ez ügyben az észak-koreaiak felháborodása érthető és jogos.

Bennünket azonban nem is Kim Dzsong Un szokásos – ezúttal nyilvánvalóan személyes okokból is tett – Amerika-ellenes kirohanása érdekel igazán, már csak azért sem, mert azok hangvétele itthon is ismerős lehet sokaknak. Akik éltek a kommunizmus idején, azoknak saját emlékeikből, akik nem, azoknak pedig a megfelelő könyvekből, vagy épp apáik, nagyapáik elbeszéléséből bőven lehet fogalma a kommunisták szókészletéről, megnyilvánulásaik tartalmáról.

Az igazán érdekes Barack Obama amerikai elnök üzenete lehet számunkra, különösen annak tükrében, hogy az elnök szavaiban mi, magyarok, mostanság másodlagos jelentést is lelhetünk. Közvetlenül Karácsony előtt került ugyanis sor az amerikai elnök szokásos, év végi sajtótájékoztatójára. Ezen napirendre került a szóban forgó film is, valamint az, hogy az észak-koreaiak heves tiltakozása és fenyegetése miatt a gyártó fejében megfordult, hogy be sem mutatja a filmet. Az ide vonatkozó kérdésre Obama a következőt mondta: hibának találná, ha elmaradna a bemutató, hiszen ne egy diktátor mondja meg, hogy mit lehet és mit nem.

Vitán felül áll, hogy Barack Obamának igaza van. Nem szabad előfordulnia, hogy egy diktátor akarja megszabni egy másik ország életét, mindenkit hagyni kell a maga útját járni. Mi, magyarok sem vágyunk ennél többre. Különösen, hogy megtapasztalhattuk, milyen az, amikor helyettünk évtizedeken keresztül diktátorok szabják meg az irányvonalat. Obama üzenetét ezért magunkénak érezhetjük, hozzátéve azt az apró kiegészítést, hogy az elnök gondolatai vonatkozzanak mindenkire és egyformán, azaz a diktátorok mellett legyen igaz a demokráciák vezetőire, és az általuk külföldre akkreditált ügyvivőkre is.

 

Kovács Attila