vissza a főoldalra

 

 

 2015.01.09. 

Via Nova – évértékelő

Választási sikerek és szaporodó szakmai tervek

Évértékelő ülést tartott a felvidéki Via Nova ICS elnöksége, amelyen többek között az önkormányzati választások eredményével is foglalkoztak. A budapesti ülésen a vezetőség tagjai áttekintették a 2014-ben megkezdett és a 2015-ben folytatandó programokat is.

 Miként értékeli a Via Nova Ifjúsági Csoport tagjai által elért eredményeket a helyhatósági választásokon? – kérdezem Gubík Lászlót, a Via Nova elnökét.

 – Országszerte képviselői helyeket, Gömörben pedig polgármesteri tisztségeket is szereztek az ifjúsági szervezet – többségében MKP színekben induló – jelöltjei az önkormányzati választásokon. Országosan 72 Via Nova-tag vagy a Via Nova Baráti Körök kötelékébe tartozó jelölt indult valamilyen tisztségért az önkormányzati választásokon. Többségük sikerrel járt, hiszen Simko Csaba (Udvarnok), Sonkoly Csilla (Újbást) és Rencsok János (Rakottyás) polgármesterként folytathatja, 38-an pedig településük képviselő-testületében dolgozhatnak a következő négy év során. Mindössze néhány szavazaton múlott, hogy a három helyett hat polgármesteri tisztség kötődjön a Via Novához, mert Vincze Gyula (Jéne), Barna Olivér (Méhi) és Bodor Tibor (Magyarhegymeg) egyaránt minimális különbséggel maradt alul. Az eredmény jelentőségét növeli, hogy a több faluban szép eredményt felmutató szervezet jelöltjei a városokban is megállták a helyüket: Szepsiben Dobos Zoltán, Rimaszombatban az elnökséget is erősítő Cziprusz Zoltán, valamint Főző Zsolt és Csirmaz Miklós, Gútán Samu István és Koczkás Beáta, Dunaszerdahelyen pedig Horony Ákos lesz a testület tagja. Az elnökség soraiból ugyancsak képviselővé választották Varga Tibort (Kaposkelecsény), Ilko Zoltánt (Lelesz) és Pócsik Józsefet (Nyitracsehi). A szervezet ezzel jelentősen növelte részvételét az önkormányzatokban, és egyértelműen a legerősebb képviselettel rendelkező magyar ifjúsági szervezet Felvidéken.

 Mi a véleményük a Magyar Közösség Pártja autonómia-koncepciójáról?

 –A Via Nova üdvözli az MKP autonómia-koncepcióját, amelynek nyilvánosságra hozása szinte egybeesett a 2004-es gyalázatos magyarországi állampolgársági népszavazás tizedik évfordulójával. A XX. század tapasztalatai megmutatták, hogy a felvidéki magyarság megmaradása, gyarapodása nem biztosított az ezt célzó önkormányzati keretek nélkül, ezért az autonómia-igény bőven indokolt, a róla folytatott társadalmi vita pedig szükséges.

 Mely programjaikat tartják sikeresnek, folytatásra érdemesnek?

 –Folytatódik a szervezet egyik fontos hagyománya, a Beiratkozási Körút, amely a szülőkkel történő személyes kapcsolatfelvételre helyezi a hangsúlyt. A Via Nova fiataljai mintegy tíz településen keresik fel a beíratásban érintett szülőket, hogy megismerjék a véleményüket és döntési szempontjaikat, továbbá segíthessenek a választásukban. A 2014-ben megkezdett, fiatal vállalkozókat segíteni hivatott program ugyancsak megjelenik a 2015-ös tervek között. A Via Nova segíti és bátorítja a szülőföldjükön érvényesülni akaró fiatalokat. Az erre szolgáló programok első fejezete volt a szeptemberi szepsi vállalkozói konferencia, amelyen megalakult a szervezet gazdasági kabinetje is. A kabinet célja, hogy a hasonlóan gondolkodó fiatalok tudjanak találkozni, és megoszthassák tapasztalataikat, ötleteiket, továbbá smart-pontok kialakítása is tervben van, ahol a fiatalok a szakmai fejlődésüket elősegítő képzéseken vehetnek részt.

 

Medveczky Attila