vissza a főoldalra

 

 

 2015.01.16. 

Az oroszországi gazdasági válság hatással lehet a kelet-európai vállalatokra

Az elmúlt negyed évszázad alatt jelentősen csökkent a kelet-európai országok gazdasági függősége Oroszországtól, de számos vállalat továbbra is az orosz piacra orientálódik, és már érzi, hogy rá is hatással van a gazdasági visszaesés, amely a keleti szomszédjánál történt - írja a Bloomberg ügynökség.

 Miroslav Student az Abovalve cseh szelepgyártó vállalat kereskedelmi igazgatója hangsúlyozza:

Egy sikeres év végül kudarcnak bizonyulhat. A rubel leértékelődése fejfájást okozott nekünk. Orosz részlegünk most kénytelen több rubelt fizetni euró értékben, ami megnehezíti a kereskedelmet.

A SZOFARMA AD legnagyobb bolgár gyógyszeripari cég bejelentette, hogy forgalomcsökkenés várható. Ognyan Donev a társaság igazgatóságának elnöke mondja:

Oroszország a fő piacunk, és az árfolyam ilyen éles ingadozása általában a fogyasztói aktivitás csökkenéséhez vezet, mert az embereknek egy kis időre van szükségük, hogy megszokják az új árakat. Hasonló jelenséget láttunk Ukrajnában és Kazahsztánban.

A Richter Gedeon Nyrt. a magyar gyógyszeripari szektor vezető vállalata a múlt héten figyelmeztetett a bevétel lehetséges csökkenésére a folyó negyedévben, és megjegyezte, hogy nettó veszteségre számíthat az üzem az aktuális időszakban. A múlt héten a Richter részvények ára 9,7% -kal csökkent, és 1996 januárja óta a legmélyebb pontra esett.

Az európai gazdaság gyengesége mellett Oroszország problémái csak növelik a negatív tényezők számát Kelet-Európában – véli William Jackson brit közgazdász, a fejlődő piacok szakértője. Elmondása szerint az Oroszországba irányuló export csökkenése negatív hatással lesz a GDP dinamikájára a régió országaiban, a csökkenés 0,3-1 százalékra becsülhető:

Szerencsére elég távoli az a kockázat, hogy az orosz válság átterjedt a kelet-európai pénzügyi szektorra. De a külkereskedelemben sokkal jobban észrevehetőek a károk.

Elemzők rámutatnak, hogy a kelet-európai vállalatok nemcsak azt érzik, hogy csökkentek a közvetlen kereskedelmi kapcsolatok Oroszországgal, de rájuk is hatással lesznek a nyugati szankciók. Jelen pillanatban számukra az Európai Unió, különösen Németország jelenti a legnagyobb export piacot, ahova gyakran alkatrészeket szállítanak különböző késztermékekhez. Tavaly a Németország által Oroszországba exportált áruk és szolgáltatások értéke 38 milliárd dollárt tette ki, de ez a szám jelentősen csökkenhet a szankciók miatt.

 

(Oroszország hangja)