vissza a főoldalra

 

 

 2015.01.21 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVII. évfolyamának 4.száma!

A tartalomból:

Ferenc pápa, egy új világ hírnöke (címlapon)

Ha az én jó barátom, Dr. Gasparri szitkokat szór az anyámra, pofonra számíthat” – mondta Ferenc pápa a Charli Hebdo nevezetű újság elleni merénylet kapcsán. „Nem szabad provokálni, megsérteni mások vallását, nem szabad gúnyt űzni belőle” – szögezte le a katolikus egyházfő, s hozzátette, hogy a sajtószabadsághoz való jogot mások megsértése nélkül kell alkalmazni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy megengedhetetlen ölni a vallás nevében, amelyet soha nem lehet az erőszak igazolására használni. Ha a pápa egész életében egyetlen más nyilatkozatot sem tesz, már önmagában ezzel a repülőgépen elmondott, kötetlen véleménynyilvánításával is megalapozta a katolikus egyház reneszánszát. De a pápa tett sok más nyilatkozatot is. Méghozzá a legjobbkor.

 Csurka István: MŰKÖDŐ MAGYAR KÖZÖSSÉGEKET KELL TEREMTENI (2.oldal)

Összes hibánkat és tévedésünket számba kell venni. Feladni egyetlen alapelvünket sem szabad. Minél több minőségi magyarral kell megértetnünk, hogy a magyar jövő csak ebben a szoros összefogódzásban és cselekvésben védhető meg. A minőségi magyar természetesen nem diploma kérdése, hanem erkölcsi fogalom. Minden réteg emberére szükség van. El kell kezdeni egy új helyzetfelmérést, feltárást. Hiszen ennek a mostani szerencsétlenségnek is nem az volt-e az egyik előidézője, hogy akiknek tudniok kellett volna a valódi állapot jellemzőit, azok nem tudták. Nézzünk szembe önmagunkkal. Ne álmodozzunk az ország visszaszerzéséről, hanem tegyünk érte. Eljött a sok kis helytállás ideje.

 A felsőoktatásban megkezdődött az oktatói bértábla kidolgozása

A gólyatáborokban történt erőszakos cselekmények miatt a hallgatók által szervezett rendezvényeket törvényben akarjuk szabályozni (4.oldal)

17 milliárddal több pénzből gazdálkodhat a felsőoktatás, amely elegendő lesz a megfelelő működéshez, és ez a növekedés fontos előrelépés a hallgatói létszám csökkenése mellett. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár: azok számára, akik az egyetemi kompetenciafelméréseken gyengébben teljesítenek, felzárkóztató tanfolyamokat szervezünk. A cél az, hogy kiderüljenek a hiányosságok, és fény derüljön arra is, hogy a képzés során hogyan fejlődtek a hallgató adott képességei, ezért a kompetenciamérést a végzéskor megismételjük.

 A kormány felelősen gondolkodik a települések működtetéséről

Példaértékűen jó Szolnokon az adófizetési morál, melyre joggal lehetünk büszkék (5.oldal)

Szolnok város önkormányzata decemberben 350 millió forintos plusz állami támogatást kapott. A pénz a város üzemeltetésére fordítható. Szalay Ferenc Szolnok polgármestere: kiemelten fontos, hogy a szolnokiak igényeit meghallgatva olyan beruházások valósuljanak meg a városban, melyek a lakosok komfortérzetét jelentősen javítják.

 Céljaink a szolgáltatások bővítése, új vállalkozások betelepülése

Intézményrendszerünk – a férőhelybővítéseknek köszönhetően – már felkészült a más településekről érkező családok gyerekeinek ellátására (6.oldal)

Hétszázmillió forintos kormányzati támogatást kapott decemberben a szekszárdi önkormányzat. Ács Rezső, Szekszárd polgármestere: a városban és környékén több mint 4000 tanya és pince van, ezek védelmére, civil kezdeményezésként már 100 fölötti létszámmal működik a SzőlőSzem Mozgalom, amely a rendőrséggel szorosan együttműködve több tanyabetörés felderítésében is sikeresen közreműködött.

 Hát, ez az (6.oldal)

Ma az ellenzék legütőképesebb alakja Juhász Péter. Lehet rá azt mondani, hogy szerencséjére olyan fába vágta a fejszéjét, amelyen annyi a gally, hogy beosztással élve jó sokáig kitart, míg fölaprítja – és ez most már az erdő többi tölgyét is láthatóan zavarja. Bizonyára kapóra jött neki az, hogy már nemcsak korlátozott számú médiafogyasztóhoz jut el az ellenzéki sajtón keresztül, hanem az RTL is fölkapta a híreit. Az is valószínű, hogy mint régebben Hagyó Miklós esetében arról az oldalról, most a Fidesz háza tájáról is szivárogtathatnak. Valakik móresre akarják tanítani a belvárosi beltenyészetet, a leköszönt polgármesterrel az élen, ahol a mutyik – úgy tűnik – pártról pártra öröklődnek. Mert az jól látható, hogy ebben az ügyben a szocialisták kezdettől fogva úgy viselkednek, mintha tojáson lépdelnének. Lipótvárosban hosszú fejlődéstörténete lehet a lakás- és üzlethelyiség-gazdálkodásnak.

Írja Tamás Ervin a Népszabadság szombati számában. Talán ő az egyetlen újságíró, akire oda szoktam figyelni, mert még sosem olvastam tőle olyan bevett fordulatokat, mely szerint biztos, fontos körök információira hivatkozva írta volna meg cikkeit. Most is azt írja, valószínű, mert az eseményekből kikövetkeztethető. Nem akarja magát megtámasztani, mint a titkos, belső és felső helyekről kapott tényanyag mindentudó elvtársai, megelégszik azzal, hogy ez a véleménye. Az azonban zavaró az írásában, hogy egy visszafogott, művelt, sokat látott publicista, még ha véleményének ad is csupán hangot, eltekint a lényegtől. Az RTL klubtól. Annyira, hogy direkte a dolgok menetének fordítottját akarja elhitetni az olvasóval. Mintha itt az számítana, hogy mert Juhász bokszerkutya módjára nem engedte ki a szájából a falatot, ezzel megcsinálta magát, amire még az RTL is felfigyelt.

 Szövetségese szeretnék lenni a térség valamennyi lakosának

Ismerve a baloldali kispártok módszereit, a legaljasabb támadásokra kell felkészülnünk (9.oldal)

Némedi Lajos, Veszprém városüzemeltetésért felelős alpolgármestere indul a

Fidesz–KDNP színeiben a február 22-ei időközi országgyűlési képviselő-választáson Veszprém megye 1-es számú választókerületében. Lapunk megkeresésére képviselőjelölt úr kifejtette: a választás nem a kétharmados többségről szól, hanem a választókerületről, a választópolgárok érdekeinek képviseletéről.

 Soros védi a kuruc.infót (9.oldal)

Szerdán meghozott első fokú határozatában a bíróság elrendelte egy, a Kuruc.infón 2013-ban megjelent holokauszttagadó cikk hozzáférhetetlenné tételét. A Társaság a Szabadságjogokért (röviden TASZ, melynek kiemelt támogatója az Open Society Foundation, azaz Soros György alapítványa, valamint a Norvég Civil Alap, és Felcsuti Péter, volt munkásőr) nevű szervezet egyaránt vitatja a holokauszt tagadását tiltó büntetőjogi tényállás és az internetes tartalmak széles körű blokkolását lehetővé tévő szabály alkotmányosságát, ezért ingyenes jogsegélyt ajánl fel a Kuruc.info szerzőjének, illetve felelős szerkesztőjének, áll a szervezet közleményében. A TASZ meggyőződése, hogy az egyes nézetek jogi eszközökkel történő tabusítása helytelen és ártalmas. A történelemhamisítás elleni hatékony küzdelem kulcsa a múlt őszinte feldolgozását szolgáló emlékezet- és oktatáspolitika, illetve a népirtások áldozatai melletti állami elköteleződés, nem pedig a büntetőjog.

 A révkomáromi Bencés Szerzetesrend működését akarja a szlovák érsek megszüntetni

A nagyszombati egyházmegyének nem a hívek lelkének ápolása a lényeges, hanem a vagyonszerzés (13.oldal)

Továbbra sem tudni, mi lesz a komáromi bencésekkel, hiszen Ján Orosch el akarja lehetetleníteni a pápai jogú Komáromi Bencés Szerzetesrend működését. Az ügy hátterében az áll, hogy az érsek a bencések tudta nélkül még 2014 júliusában a nagyszombati egyházmegyére íratta a rend kolozsnémai és komáromfüssi kataszterben található 660 hektárnyi történelmi ingatlanjait. Dr. Szalay György a révkomáromi Bencés Rendház jogi képviselője: emberi kapzsiság vezérelte pénzügyi lobbikörök próbálják partnerként a nagyszombati érseket felhasználni arra, hogy megszerezzék a bencés ingatlanokat.  

Csorja Gergely: Megrendezett ínség, kreált szűkösség (19.oldal)

Max Weber a XX. század egyik legnagyobb hatású gondolkodója szerint – akinek ugyan nem minden értékítéletével kell feltétlenül egyetértenünk, de zsenijét el kell ismerjük – gazdálkodásról és gazdaságról csak akkor beszélhetünk, ha fennáll a javak bizonyos fokú szűkössége. Gazdaságról – legalábbis itt – inkább csak akkor fogunk beszélni, ha az olyan eszközökből és lehetséges cselekvésekből, amelyek alkalmasak valamilyen szükségletnek vagy a szükségletek valamilyen halmazának a fedezésére, a cselekvők becslése szerint a szükségletekhez képest szűkös készlet áll rendelkezésre, és ez a tény egy sajátos – magát a tényt számításba vevő – viselkedés okává válik. A célracionális cselekvés szempontjából ilyenkor magától értetődően az a döntő, hogy ezt a szűkösséget a cselekvő szubjektíve eleve feltételezi, és hozzá igazítja a cselekvését.

Kétségtelen, hogy Weber okfejtése logikus. Legalábbis logikus volt a huszadik század elején és derekán, amikor a világ technikai szintje nem tette lehetővé, hogy emberek sokasága szinte korlátlanul jusson élelemhez, energiához, ipari termékekhez és szórakozáshoz. Ezen a téren az elmúlt 40 évben óriásit lépett előre a világ. A mai modern technológiai környezet, a munkaszervezés magas színvonala, valamint olyan eleddig ismeretlen energiaforrások, mint az atom-, a vízi és a napenergia alkalmazása gyakorlatilag lehetővé teszik, hogy az életet meghatározó legfontosabb területeken ne beszélhessünk szűkösségről.

 

Keresse a Magyar Fórumot január 22-én, csütörtökön az újságárusoknál! De már január 21-én szerdán 14-16 óra között megvásárolhatja kiadóhivatalunkban. Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32. , I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575

info@magyarforum.hu

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Idén tavasszal, Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2015. telén

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

***

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:

 11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.