vissza a főoldalra

 

 

 2015.01.16. 

Az EU elutasította a szerb kormányfőnek a sajtóval kapcsolatos állításait

Az Európai Unió „mint megalapozatlant határozottan elutasította” Aleksandar Vučić szerbiai kormányfő állításait, amelyek szerint az EU fizet egyes szervezeteknek azért, hogy kampányt folytassanak a szerb kormány ellen.

 Ezt Brüsszelben jelentette be Maja Kocijančić, az uniós szomszédságpolitikai biztos, valamint a kül- és biztonságpolitikai főképviselő szóvivője, aki hangoztatta: az EU álláspontja szerint a média, illetve a Vučić által kritizált BIRN kutatóhálózat „fontos azért, mert általuk érvényes betekintés nyerhető a megválasztott kormányok munkájába”.  

„Az EU elvárja, hogy a szerbiai hatalom garantálja a feltételeit a sajtó- és szólásszabadság támogatásának” – szögezte le Kocijančić.

 „Nagyon meglepődtünk Vučić szerb kormányfő ezen állításain. Az EU támogatja a független és bátor újságírást, valamint a szólásszabadságot Európában és azon túl” – közölte Kocijančić, aki Johannes Hahn uniós szomszédságpolitikai biztos és Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő szóvivője.

 „A véleménynyilvánítás szabadsága a demokrácia alapelve, az EU pedig az ennek támogatására tett erőfeszítései keretében egyebek mellett pénzügyi támogatást is jóváhagy a független és nem kormányzati szervezetek számára a régióban, a versenyképesség és szigorú eljárások alapján” – magyarázta a szóvivő.

 Ezek a szervezetek minden pénzügyi támogatást megkapnak „a szerkesztéspolitika és a közzétett összeállítások utáni felelősség tiszteletben tartása mellett” – szögezte le.

 Hangsúlyozta: „a médiában (és a BIRN-ben) megjelenő kritika nagyon fontos ahhoz, hogy megfelelő betekintést nyerjünk a megválasztott kormányok munkájába, a kormányoknak pedig ezekkel a kritikákkal összhangban kell eljárniuk konstruktív és transzparens módon, ahelyett, hogy el akarnák hallgattatni”.  

Mint ismeretes: Aleksandar Vučić szerbiai kormányfő azt mondta a Balkáni Kutatóhálózat (BIRN) újságíróinak, hogy „hazugok”, hogy „pénzt kaptak” Michael Davenporttól, az EU szerbiai delegációjának vezetőjétől, és hogy valótlanságokat állítottak a Tamnava bányában levő víz kiszivattyúzásával megbízott cég kiválasztási folyamatáról.

A BIRN A víz és a költségvetés kipumpálása című szövegében az áll, hogy a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) egy tapasztalat nélküli társaságot bízott meg a kolubarai bányászati medencében levő víz kiszivattyúzásával, emiatt pedig nagymértékben megnövekedtek a munkálatok költségei.

 

(Beta)