vissza a főoldalra

 

 

 2015.01.16. 

Isten éltesse Dénes Jánost 85. születésnapján!

Dénes János vegyésztechnikus, országgyűlési képviselő (1990–1994). Szülei: Kacsó Eszter és Dénes János az erdélyi Székelyberéből települnek át „a számtalan sebből vérző Csonka-Magyarországra”. Unitárius hitben nevelkedik. Kőbányán tölti gyermekéveit, itt végzi a polgári iskolát. 1948–49-ben érettségizik. A család anyagi helyzete miatt nem tanul tovább, munkát vállal. 1950. október 23-án bevonul a 6417-es páncélos hadosztály légvédelmi ezredéhez. 1953 őszén szerel le. Régebbi munkahelyén, az akkor már Kőbányai Gyógyszeráru Gyárban (Richter Gedeon) áll munkába. 1956 októberében nonstop alapon vesz részt a forradalomban. 1956. október 30-án megválasztják a gyár munkástanácsa elnökének. Választott tisztségében küldött a Nagybudapesti Központi Munkástanácsban. A forradalom november 4-i leverését követően részese a szabadságharcnak. Egyik kezdeményezője az 1956. december 11–12-i országos sztrájknak. 1957-ben letartóztatják, majd több hónapos fogva tartás után 1958. augusztus 19-én Tutsek Gusztáv vérbíró 15 évre ítéli. Raboskodik a Kőbányai Gyűjtőfogházban, Vácott és Sátoraljaújhelyen.

1963. április 29-én, a részleges amnesztia keretében kerül ki a börtönből, azzal a tudattal, hogy bármikor visszakerülhet. Kétkezi munkával, nehéz körülmények közepette biztosítja megélhetését. Megnősül, fiuk születik. A feleségének első házasságából született leányával együttes család megélhetésének segítésére visszatér régi munkahelyére. 1963–64-ig, illetve 1967–69-ig az Egyesült Gyógyszergyár segédmunkása, majd vegyipari szakmunkása, technikusi végzettséggel, 1964–67-ig egy vegyipari kisiparosnál, 1969–70-ig az Első Vegyi Industria Szövetkezetnél dolgozik, 1971–75-ig a Kecskeméti Áll. Gazd. Eladója, 1975–78-ig a gyáli Szabadság Mgtsz rákoskeresztúri terményboltjában segédmunkás, 1978-90-ig ismét az EGIS-nél munkás. 1986-tól részt vesz az ellenzék tevékenységében. A közélet iránti érdeklődése tehát nem lanyhul, részt vesz a demokratikus ellenzék (DE) munkájában. 1987. szeptember 27-én résztvevője a Lakiteleken, Lezsák Sándornál tartott tanácskozásnak. Főszervezője az 1988. június 27-i, Hősök terén tartott „Erdélyért” tüntetésnek, mely fellépett a faluromboló mozgalom ellen, tagja a POFOSZ-nak és az Erdélyt Védő Független Magyar Bizottságnak is. A Magyar Demokrata Fórum alapító tagjai közé tartozik, tagja a kőbányai szervezet vezetőségének és az Országos Választmánynak. 1990-ben az MDF színeiben országgyűlési képviselővé választják egyéni körzetben. Első törvényalkotói tevékenységeként, javaslatára elkészül az 1990/XXVIII. törvény, amely kimondja: „1956. október 23-a forradalom és szabadságharc” és ezt a napot a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepévé nyilvánítja. Az 1990-es őszi „taxisblokád” után a kormány tehetetlensége miatti tiltakozásul kilép az MDF frakcióból, és függetlenként folytatja munkáját. 1990 novembere és 1993 között az akkori parlamenti pártoktól függetlenül, azaz függetlenként politizál, majd az első négyéves ciklus utolsó évét már a MIÉP-frakcióban tölti. 1994-ben nem választják meg, ezután nyugdíjas éveit éli, de a közélettől nem vonul vissza. 1991-ben 56-os Emlékéremmel tüntették ki. 2004-ben elkezdi emlékiratai feldolgozását és három kötetben teszi azokat közzé: önéletrajzi kötetei: Őfelsége, a magyar nép I. (Apáról fiúra), Őfelsége, a magyar nép II. (Széllel szemben). A trilógia harmadik és egyben befejező kötete az Örökségünk, melybe az 1990–1994 között elhangzott parlamenti felszólalásait szerkesztette össze.  

Dénes Jánost, 1956 jelképes férfiát az egyik utolsó mohikánt nyolcvanadik születésnapján a Magyar Fórumban így köszöntötte Csurka István:

A legnagyobb küzdők és a megalkuvást nem ismerők egyike. Legerősebb oldala a jelleme. Ha egyszer netán valakinek eszébe talál jutni, hogy megírja, milyen emberi felhozatala volt ötvenhatnak a magyar történelemben, a Kőbányai Gyógyszerárugyár munkástanácsának elnökét semmiképpen nem kerülheti ki. A Nagybudapesti Munkástanácsban is Kőbányát képviseli, több mint hat évig a börtönben is a magyar munkásságot, és l990-ben az Országgyűlésben is. Elsőként látja meg az Antall-kormány erősen felemás voltát, nem fogadja el megalkuvásait, és kiül a frakcióból függetlennek. Nem győzi unszolni, figyelmeztetni a barátság és az együtt töltött börtönhónapok jogán e sorok íróját a döntő lépés megtételére, és útja egyenesen vezet el a MIÉP jelöltségéig.

De ötvenhat már verve van. Szépek az ünnepségek a temetőkben, lengenek a zászlók, de megkezdődik ötvenhat privatizációja. Dénes János ezt kívánta megakadályozni, amikor kezdeményezte az új Országgyűlés első törvényét, az ötvenhathoz igazodásét, amiből éppen úgy nem lett semmi, mint a többiből. A munkástanács eredeti szellemét eltemeti a liberális piac és Dénes János elkezd könyveket írni, mert jelleme nem engedi meg a hallgatást és a félrevonulást. Maga írja, maga adja ki és maga árulja a könyveit, mint az öreg Istóczy Győző, a nagy felismerő.

Köszöntjük a Nagy Felismerőt, erőt, egészséget kívánunk neki és Isten áldását rá és egész háza, hazája népére