vissza a főoldalra

 

 

 2015.01.16. 

A horgászok pártján

Helyes döntés volt a balatoni halászat leállítása

A magyar halfogyasztás az elmúlt három év alatt mintegy 20 százalékkal nőtt, de még mindig alacsony nemzetközi összehasonlításban. A halfogyasztás növekedését szolgálja, hogy a tervek szerint 2 ezer hektárnyi halastavat felújítanak, és ezerhektárnyi területen újabbakat alakítanak ki a következő uniós halászati fejlesztési ciklusban, hat éven belül.

 Fazekas Sándor miniszter úr megfogalmazása szerint a balatoni halászat több problémát vetett fel, mint amennyit megoldott, erre tekintettel állította le egy évvel ezelőtt. Melyek voltak ezek a fő problémák? – kérdezem Szári Zsolttól, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatójától.

 – A balatoni halászat az utóbbi 10-15 évben elsődlegesen ökológiai jellegű, „szelektív” halászatként jelent meg a közvélemény és a horgászok előtt. Ezt a feladatot a társaság alapvetően kétféle módszerrel oldotta meg: az állított hálós módszerrel az idegenhonos busát, míg a vonóhálós módszerrel a „túlszaporodottnak” ítélt keszegállományt igyekeztek szabályozni. Az állított háló valóban szelektív halászeszköznek tekinthető, de nem a halak fajára, hanem annak testnagyságára van szelektivitása. Az átlagosan 15-30 kg-os busák mellett a nagy egyedsúlyú süllők és pontyok is belekeverednek az állított hálóba, ezen nincs mit vitatni. Továbbá a sok kilométer hosszban lerakott hálók a vitorlázókra, szörfözőkre is veszélyt jelentettek. A hálók felnézésének elmaradása miatt (például tartósan erős szeles időszakban) a hálóba keveredett halak menthetetlenül elpusztultak. A kihelyezett fogóeszközök száma évről évre nőtt, a kifogott idegenhonos hal mennyisége pedig nem változott, azaz a módszer nem volt hatékonynak tekinthető. A vonóhálós halászmódszernek ugyanakkor vannak környezetromboló hatásai is, ami miatt a tengerek és óceánok nagy részein is tiltottak; a Balatonon nem korallzátonyokat radírozhatunk le vele, de a ritka, és éppen ezért rendkívüli élőhelynek tekintendő akadók legyalulásáért, eltüntetéséért igenis felelős lehet. A Balatonban keszeg túlszaporodásról és ezért e halfaj gyérítő, szelektív halászatáról beszélni pedig enyhe csúsztatás.

 Néhány média a halász–horgász ellentétek kiéleződésében vélte látni a szaktárca intézkedésének alapját. Mi erről a véleménye?

 – A Balaton abban a szerencsés helyzetben van, hogy a halgazdálkodási feladatok egy kézben, társaságunk kezében vannak, szemben a nagyobb folyóvizekkel, ahol szakaszonként más és más a vízkezelő, és főképpen kisszerszámos halászati tevékenység folyik. A Balatonon kisszerszámos halászat 1958 óta nincs. Mivel társaságunk képviseli az egyetlen legális halászati megjelenést a vízen, legfeljebb saját magával kerülhetett összetűzésbe, és látni kell, hogy a halgazdálkodásra fordítható források döntő többsége (80-85%) a horgászok befizetéséből áll össze. Nekünk az az elsőrendű feladatunk és kötelességünk, hogy a horgászok érdekeit, és ne a halászatból remélt gazdasági előnyöket képviseljük. Egyszerűen fogalmazva: gazdasági-, de akár a korábbi indokolatlan és nem hatékony ökológiai jellegű halászat gyakorlásával saját magunk ellen fordulunk, többek között akadályozva a horgászturizmus fejlődését.

 Miért jó, ha a horgászat elsőbbséget élvez más hasznosítási módokkal szemben?

 –Célunk, hogy a Balatonon fenntartható halgazdálkodást folytassunk. A horgászmódszerrel kitermelt hal mennyisége, amely az elmúlt esztendőben rögzítetten 620 tonna volt, közelít a korabeli időszakok halászattal kitermelt halmennyiségéhez. Ennek oka a horgászlétszám nagyarányú emelkedése, valamint a horgászmódszerek tökéletesedése. Ebből látható, hogy a Balatonból még halászmódszerrel is halat kivenni nem lehet, részben a fenntarthatóság okán, részben pedig egyszerű jogsérelem miatt. A jelenkor problémája az óceánok és tengerek túlhalászata; mit várunk el egy mindösszesen 60 000 hektáros víztértől? A tengeri halak, rákok és kagylók jelentős része akvakultúrákban termelődik meg manapság is, és ez a folyamat, a tengeri akvakultúrák további fejlesztése és bővítése korunk egyik létkérdése.

 Igaz, hogy sérült halakról, vízen éktelenkedő haltetemekről is érkezett panasz?

 – A Balaton 60 000 hektár . Ha ott hektáronként egy darab hal elpusztul, mindjárt 60 000 db hal éktelenkedhet a víztetőn, s általában a szél- és vízjárási viszonyok miatt javarészt jól meghatározható helyeken jelennek meg tömegesen a halhullák. A balatoni halpusztulás nem új keletű dolog, a legintenzívebb halászati időszakokban is számtalanszor előfordult, sőt az emlékezetes 1965-ös halpusztuláskor 500 tonna hal pusztult el. Az idei év tavaszi halpusztulásakor néhányan vészharangokat kongattak meg a Balatonon, mondván: valami nincs rendben a vízzel. Valóban, a benne élő hal nem azért pusztul el, mert nem jól aludt előző este, de a halpusztulások okait sem kell minden eddiginél súlyosabb emberi felelőtlenségek vagy az elmaradt halászatok számlájára írni. Ez valótlanság lenne!

A korabeli halpusztulásokról (1965 előtt) nincsenek feljegyzések. Ellenben ma, ha valahol, valamilyen okból elpusztult két keszeg lebeg a vízen, előkerül a mobiltelefon, majd készül egy fénykép, mely fél perc múlva fenn van a facebook-on, és kész a tragédia. Nos, az információáramlás ezzel nemcsak felgyorsul, de szépen torzítható is – kinek-kinek az érdeke szerint. Ez utóbbira jó példa a tavaszi gardapusztulás és az ominózus füredi úszóversenyen történt megbetegedések közé tett párhuzam, mely természetesen minden valós alapot nélkülözött. Néhány alapvető okot, ami a halpusztulásokat végigkísérheti, azért emlegessünk fel. Megépítettük a déli vasutat, szabályoztuk a vízszintet, körbebetonoztuk a déli partot, idegenhonos halfajokat telepítettünk, eddig ismeretlen parazitákat és halbetegségeket hurcoltunk be, különféle kemikáliákat kezdtünk alkalmazni a szántóföldeken és a szúnyogok irtására. A fürdőzők száma több ezerszeresére nőtt, ahogy a fürdőzéssel behordott kémiai vegyszerek mennyisége is már tonnákban mérhető. Nagyjából ennyi antropogén hatás között kell kutakodnunk akkor, amikor feltesszük a kérdést: na de miért döglött meg az a hal? Az okok némelyike nem közvetlenül hat ugyan a halállományok egészségi helyzetére (például a déli berekterületek elvesztése vagy a vízszabályozás), de áttételes hatásuk kétségtelen.

 Elődje, Füstös úr az intézkedés után benyújtotta lemondását. Ön tehát másként ítéli meg Fazekas Sándor döntését?

 – Természetesen. Erre a döntésre már nagyon régóta várt a horgásztársadalom, szakmai helyességére pedig fentebb már kitértem.

 A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-t ön szerint nem éri akkora kár, amit korábban hangoztattak?

 – Ez a kérdés nem a szerintem–mások szerint elvi szinten kell hogy felvetődjön. Az ökológiai jelleggel felruházott nyíltvízi halászat – állami támogatás hiányában – a korábbi években 60-70 millió forint kimutatható veszteséget okozott Társaságunknak. Nem volt kimutatható azonban az a veszteség, mely a Balatonra – a halászati tevékenység miatt – el nem látogató horgászok távolmaradása miatt képződött. A halászat elmaradásával egyfelől az államnak nem kell tömködnie egy fekete lyukat, másfelől egy veszteséges tevékenység elmaradása további bevétel növekedést generálhat, és nemcsak társaságunknak, hanem a régió idegenforgalmának is. Azt hiszem, tovább nem kell magyarázni a bizonyítványt…

 És mi legyen az orvhorgászokkal, mi legyen azzal a problémával, hogy a hal egy része feketén kerül a vendéglátásba? Ide kapcsolódik a kérdés: van-e elegendő halőre a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-nek?

 – A téma a Balatonnal egyidős, és mindaddig örökzöld marad, amíg a Balaton medrében víz lötykölődik. Valóban, igen fontos halgazdálkodási feladatunk a halőrzés. Reményeim szerint jelentős fejlesztésen is áteshet, mert tudjuk: a jó halőrzés felér egy fél telepítéssel. Ebben jó úton járunk, most már a törvényi szabályozás is mellettünk áll. Jelenleg 12 halőr tevékenykedik a területen. Létszámuk emelése, az ellenőrzés hatékonyságának növelése jelenleg az egyik legfontosabb feladatunk! Fontos, hogy a horgászok is érezzék egy-egy törvényerejű szabályozás fontosságát és értékét – példaként említve az élőhal szállítás tiltását, ami éppen a nagy halak védelmét, kereskedelmi jellegű cseréjét hivatott szolgálni. A halőrzési tevékenység komoly logisztikát, ehhez való eszközöket igényel, és olyan jól képzett és elhivatott szakembereket, akik képesek dacolni az „elemekkel”. Jó példa erre Gasparics József kollégánk személye, aki a nyugati alvég rabsicainak sok kellemetlen órát okozott már; eredményeire való tekintettel ez évben miniszteri kitüntetésben részesült. Mivel nagy víztestről van szó, még mindig nagy a csábítás, hiszen az eredményes ellenőrzés lefolytatása sem egyszerű. Természetesen vannak elképzeléseink a nyíltvízi horgászat megfelelő szintű ellenőrzésére is, de ehhez előbb újabb szabályokat kell megalkotni és elfogadtatni, ami nem megy egyik napról a másikra. Mivel a törvényi szabályozás erősen szigorodott, és példa értékű büntető ítéletek születtek az elmúlt időszakban, az úgynevezett koca hálósok egyre inkább visszahúzódnak, a kemény maggal szemben pedig muszáj lesz felvennünk a kesztyűt.

Néhány adattal szeretném illusztrálni a halőrzési tevékenységet. 2014-ben eddig 232 feljelentés történt törvénysértés miatt, ebből 164 alkalommal kaptunk határozatot, összesen 3 550 000 Ft bírság és 1096 hó eltiltás lett kiosztva. Horgászrendi szabályszegés miatt 68 esetben jártunk el. Tetten értünk 22 személyt orvhalászaton, ezek alapján 13 esetben indult rendőrségi eljárás, továbbá 3400 méter illegálisan elhelyezett eresztőhálót szedtünk fel (a törvény szigorodása ezen drasztikusan lemérhető, korábban több tízezer méter/évben volt mérhető az illegális halászeszközök hossza). A balatoni hal vendéglátásba feketén való becsatolódása sem új keletű probléma, és semmi köze sincs a balatoni halászat elmaradásából származó „halhiányhoz”. A halorzás érezhetően szorul vissza, legyen az orvhorgászati, vagy orvhalászati módszerrel végzett. A balatoni hal piaci elérhetősége eddig sem teremtett tiszta és korrekt viszonyokat a gasztronómia oldalán, amire számtalan példát lehetne felsorolni.

 Az önök szervezete milyen lépéseket tud tenni a balatoni horgászat újjászervezése érdekében?

 – A balatoni horgászatot nem kell újjászervezni! A horgászok érdeklődése annál inkább fog legnagyobb természetes vizünk felé fordulni, minél hatékonyabban látjuk el halgazdálkodási feladatainkat. Legyen egyre több horgászhely a parton, legyen mind több, kifogható hal a vízben, legyen lehetőség minden horgászmódszer megvalósítására, legyen mind gyakoribb a halőri jelenlét: ezek azok az alapvető pontok, amelyek a horgászturizmus alappilléreit képezik. Ha ezeknek az egyszerűnek tűnő, ám nagyon sok és precíz munkát – és nem kevés anyagi forrást – igénylő feladatoknak meg tudunk felelni a jövőben, a balatoni horgászat sikerre van ítélve. Ez pedig nem csak a horgásztársadalom, hanem a régió érdeke is!

 

Medveczky Attila