vissza a főoldalra

 

 

 2015.01.23. 

A liberalizmus és a multikulturalizmus veresége

Keresztény értékrendünk szerint elfogadhatatlan, hogy valaki az őt ért sértésekre válaszul brutális mészárlást hajtson végre. Keresztény értékrendünk szerint azonban az is elfogadhatatlan, amilyen világot kialakított a nyugat-európai liberalizmus, és amelynek szerves része a Charlie Hebdo szerkesztősége.

A szatirikusnak nevezett francia hetilap munkatársai abból élnek meg igen jól, hogy folyamatosan sértő gúnyrajzokat, karikatúrákat készítenek a nagy világvallásokról. Nem győzik megbántani a hívő embereket, pornográf rajzokat jelentettek meg többek között Mohamedről, a Szentháromságról és XVI. Benedek pápáról.

Ez lenne a sajtószabadság? A liberális világ hívei ugyanis a szabad sajtó és a szólásszabadság hőseiről beszélnek most. Különös, hogy más hitét, legszentebb ügyeit szabad gyalázni, de ha Izrael politikáját kritizálom, akkor már antiszemita vagyok. Ha nemzetről beszélek, akkor soviniszta, ha családról, akkor homofób vagyok, ha felvetem, hogy nem feltétlenül normális dolog a melegfelvonulás, akkor meg kirekesztő. Keresztények, mohamedánok, izraeliták milliárdjaiba azonban belerúghatok.

A francia újság írói és főszerkesztője már számtalan, életüket fenyegető levelet kaptak, érték már fegyveres támadások a szerkesztőséget, mégis folytatták tevékenységüket, mintha valamilyen nemes célt képviselne a hetilap. Mégis mi lehet az újság célja, mit képvisel? Arra hivatott, hogy bemutassa, évezredes értékeket is sárba lehet tiporni? Az egy dolog, hogy kihívták maguk ellen a sorsot, de vajon akartak-e a meggyilkolt rendőrök és túszok, a szólásszabadság mártírjai lenni? A Charlie Hebdonak óriási a felelőssége, kamaszokhoz illő primitív és ízléstelen karikatúráikkal családjaik és környezetük életét is kockára teszik.

A terrorcselekménnyel a liberális világ által annyira képviselt multikulturalizmus is csődöt mondott. Én szintén kirekesztő vagyok, ha azt mondom, hogy egyáltalán nem szerencsés ez a magas fokú bevándorlás, mivel szerintük a különböző kultúrájú és vallású népek együttélése jól működik. Régóta tudjuk, hogy ez nem igaz, rendkívül meghatározó, hogy milyen közegben, körülmények között nőnek fel az emberek, az eltérő viselkedéskultúra már eddig is számtalan konfliktust szült. A liberálisok mégis kiállnak a multikulturalizmus mellett, ezzel együtt a kisebbségi létben, számtalan feszültséggel élő arabokat hergelik. Évek óta húzogatják az oroszlán bajszát, mintha nem ismernék az arab dzsihádistákat és fundamentalistákat. Az eset után pedig a felháborodott tömegek mecseteket támadtak meg és felvonultak a terrorizmus ellen. Nem kellenek az évezredes értékek, mindent szabad, de azért a tízparancsolat ötödik pontja nem rossz?

Azok, akik nem győznek kiállni a szabadságjogok mellett, csak egy valamiről feledkeznek meg, a vallás szabad gyakorlatáról. Létezik vallási tolerancia abban az országban, ahol egy 45 000-es példányszámú újság Istent és a vallásos emberek tömegeit csúfolja folyamatosan? Furcsa ez a liberális világrend, ráadásul Párizsban újból kiderült, hogy nem is működik.

 

Märle Tamás, latin-történelem szakos tanár