vissza a főoldalra

 

 

 2015.01.23. 

Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani  

„Nem akarunk tőlünk különböző, kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező jelentős kisebbséget látni magunk között, Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani” – mondta Orbán Viktor Párizsban.

A kormányfő úgy fogalmazott: a bevándorlásról és az azzal összefüggő kulturális kérdésekről az eddigieknél sokkal nyíltabban, őszintébben, teljes egyenességgel kell beszélni. Azt is kijelentette, hogy abban reménykedik, a mostani események higgadt, nyugodt elemzése abba az irányba viszi majd el az európai vezetőket és Brüsszelt is, hogy egy szigorúbb bevándorlási politika nyerjen polgárjogot Európában.

A gazdasági bevándorlásra nem szabad úgy tekinteni, mintha annak bármi haszna is lenne, mert csak bajt és veszedelmet hoz az európai emberre, ezért a bevándorlást meg kell állítani, ez a magyar álláspont.

Nyilvánvaló, hogy vannak országok és Magyarország is ezek közé tartozik, melyek eddig is azt gondolták a bevándorlásról, hogy az rossz dolog, ám a valóban politikai okokból, életüket mentve elmenekülőknek továbbra is meg kell adni, ami nekik jár, mármint a menedéket, de a gazdasági okból hazájukat otthagyók számára mi nem tudunk  menedéket nyújtani – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta: eddig azok érkeztek hozzánk, akik képesek önálló egzisztenciát fenntartani, dolgozni akarnak, képzettségük is van és valóban keresik a helyüket a magyar társadalomban, munkás emberként, dolgozó vállalkozóként. Arról is beszélt, hogy Magyarországon az európai állapotokhoz képest csekély számban élnek tőlünk különböző kulturális háttérrel rendelkező emberek, de ők megtalálták a számításukat, és általában beilleszkedtek. A most velünk együtt élő kisebbségekkel nincsen probléma és a számuk sem növekszik úgy, hogy „az fejfájást okozzon” – jelentette ki.

Ugyanakkor nagyon határozottan világossá kell tenni, hogy mi nem fogjuk megengedni, legalábbis amíg én vagyok a miniszterelnök addig biztosan nem, és amíg ez a kormány van, addig biztosan nem fog megtörténni, hogy a bevándorlók célpontjává váljon Magyarország – szögezte le.

A Párizsban tartott vasárnapi megemlékezésről azt mondta, megemeli a kalapját a franciák demokratikus életösztönei előtt. Orbán Viktor úgy fogalmazott, Franciaország arról híres, hogy ott zajlanak a legélesebb politikai viták, ott szoktak a legélesebben fogalmazni a szemben álló felek. Ezzel szemben viszont úgy látszik, hogy amikor baj van, akkor a franciák értik, hogy van olyan, hogy nemzeti egység, van olyan, hogy feltétlen szolidaritás, feltétlen összetartás, az erők feltétel nélküli egyesítése. Akkor összejönnek, kiállnak, erőt mutatnak és megvédik a francia demokráciát – tette hozzá.

 

MTI nyomán