vissza a főoldalra

 

 

 2015.01.23. 

Európai szinten kell átalakítani a bevándorláspolitikát

Olyan rendszer létrehozásában vagyunk érdekeltek, amely rendkívül szigorúan szabályozza a gazdasági bevándorlást – hangsúlyozta Kovács Zoltán kormányszóvivő.

Mint leszögezte, a magyar kormány egy sok éve legitim vitába kapcsolódik be akkor, amikor a párizsi terrorakciók kapcsán a bevándorláspolitikával foglalkozik, hiszen az elmúlt évtizedekben történt különböző terrorakciók kapcsán is rendre megnyilvánultak a kérdésben az érintett országok. Kovács Zoltán kijelentette: minden felelős politikai erőnek kötelessége a megoldandó problémákról beszélni.

A kormányszóvivő kifejtette, a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadás, illetve az utóbbi években tapasztalható bevándorlási tendenciák változása lépéskényszert okoz Európa számára. Megjegyezte, hogy Magyarország az utóbbi 10-15 esztendőben következetes álláspontot képviselt a kérdésben: sosem támogattuk, hogy a bevándorlással oldjuk meg a népességproblémákat – fogalmazott.

 Emlékeztetett, hogy az első Orbán-kormány családvédelmi programokkal, az elmúlt négy évben pedig például a külhoni magyarságot érintő lépésekkel is igyekezett a kabinet megválaszolni ezeket a kérdéseket.

 Európa egészére nézve kell átalakítani a bevándorláspolitikát, új keretrendszerre, új szabályozásra van szükség. Hazánk olyan rendszer létrehozásában érdekelt, amely rendkívül szigorúan szabályozza a gazdasági bevándorlást – mondta.

 Kérdésre arról is beszélt, hogy az elmúlt években jelentősen, tízszeresére emelkedett a Magyarországra érkező, illetve az országon keresztülmenő menekültek száma, és a kisebb részük a politikai menekült.

 A kormányszóvivő igennel válaszolt arra, hogy mindenkit gazdasági bevándorlónak tekintenek-e, aki nem politikai menekült.

 Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap - a terrorizmus elleni párizsi menet után - egyebek mellett arról beszélt, hogy szerinte a gazdasági bevándorlás rossz, ezért a hazájukat gazdasági okokból otthagyóknak Magyarország nem tud menedéket nyújtani.

 

(kormany.hu/MTI)