vissza a főoldalra

 

 

 2015.01.28. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVII. évfolyamának 5.száma!

A tartalomból:

Angela Merkel látogatása elé

Timeo Danaos et dona ferentes, azaz félek a görögöktől, még ha ajándékot hoznak is? (címlapon)

Az viszont nem kérdés, hogy az EU trojka ha továbbra is ráerőlteti neoliberális gazdaságpolitikáját a fogságában lévő kormányokra, végzetes hibát követ el. Igaz, akkoriban Kasszandra és Laokoón is hiába beszélt. Nem akarok erőltetett párhuzammal élni, s mint minden hasonlat természetesen ez is sántít, ám mégis, mintha Orbán előrelátása, a fenyegető veszély felismerése több figyelmet érdemelne, hiszen hivatalban lévő miniszterelnökként ő mondta ki (a liberális média itthon és külföldön ezért üldözi), hogy az óriási társadalmi áldozatokkal járó stratégia megbukott, Európa vezetőinek be kellene látniuk, hogy ez az eszement, erőszakos, megszorításokon alapuló politika zsákutca. Az Orbán kormány mondta ki, hogy talán mégsem olyan tökéletes ebben a formában a bankrendszer, ha minden nyereség az övék, a veszteségen pedig a legjobb esetben mi rágódhatunk. Európa, ha csak nem akar anarchiába fulladni, le kell vesse magáról a bukott doktrinerek neoliberális kötőfékjét. De legalábbis lazítani kell rajta

 Csurka István: A „FAJI INCIDENSEK” (2.oldal)

Mit keres mindez egy emberjogi jelentésben, méghozzá ennyire részletező módon előadva? S mennyire egybevág mindez a hazai ellenzéki sajtó állításaival és koholmányaival, mennyire ugyanazt a szemléletet tükrözi, amelyben a kormányzat rossz és elfogult, ellenben Göncz Árpád jó és védendő, valamint Bánó András hamisító csapata is az. A Bánó-ügyből a sajtószabadság sérelmét kibontani teljességgel az ellenzék egyes köreinek gondolatmenete, érthetetlen, hogyan kerül bele egy hivatalos jelentésbe.

 A liberálbolsi „elit krémje” (3.oldal)

A vasárnap tartott Demokratikus Kerekasztal (DEKA) plenáris alakuló ülésén nem lehetett nem észrevenni Gréczy Zsoltot a válság küszöbén álló DéKá nevű Gyurcsány– Vadai párt szóvivőjét, ő is megjelent, ahol a liberálbolsi „elit krémje”, mind ott volt, ahogy egy héttel korábban bejelentették. Ha minden igaz, akkor Herényi Károly valamikori féregirtó kisiparos kerekasztalok megalakításába kezd, mint olyan valaki, aki az elit krémjének oszlopos tagja. A nemzetközi piramisjáték szervező és potencianövelő terjesztési társaság alapembere, momentán hatóságilag el van tiltva ettől a foglalatosságtól – ha hinni lehet a korabeli sajtóhíreknek – mert hazudott az alaszkai lazacról, az alaszkai áfonyáról és más termékeiről pedig valótlanul állította, hogy gyógyítanak. De még abban sem mondott igazat, hogy ők az elsők a piacon. A GVH ezért összesen 6 000 000 Ft bírságot szabott ki a vállalkozásra.

 ÁLARCOSBÁL (3.oldal)

Az nem lehet, hogy 2015-ben még mindig Bolgár és Soros legyen a legfőbb hangadó! Igaz, nem a közszolgálati rádióból, de szinte közszolgálati előnyöket élvező rádiójuk, tévéjük, napi és hetilapjaik, alapítványaik garmadájából ömlik ránk a gyűlöletük. A hazugság örökös trógerei (copyright by Erdélyi János filmrendező) ma is köztünk élnek és rombolnak. Nem titkolják, hogy a többség által elfogadott, minden demokráciában létező, kényszerítő erejű szabályokat ők nem fogadják el. Az anarchiában érdekeltek nyíltan arra buzdítanak, minél többen vonják ki magukat a kötelező szabályok alól, s közben demokráciáról raccsolnak. A 2010-es és főként az általuk nagyon nem várt 2014-es választási eredmények valósága veszélyes fordulópont közelébe lökte az SZDSZ-be tömörült megbízottakat. Sötéten kavarog előttük a mélység, pártjukat már elnyelte az örvény, tudják, nem sok választja el őket sem a végső elmerüléstől, hát küzdenek. Veszettül, aljas eszközök bevetésével.

 A turizmus nemzetgazdasági jelentősége

A SZÉP kártya megőrzi kedvezményes adózását (4.oldal)

A gyógyhelyeken a vállalkozások és az önkormányzatok közös akcióira épülő fejlesztésekkel azt szeretnék elérni, hogy ezek a települések nemzetközi elismertsége erősödjön, felzárkózzanak a külföldi versenytársakhoz. Dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára: a szálláshelyek vendégforgalma már 2011-ben meghaladta a válság előtti szintet, 2012–2013-ban pedig további bővülést tapasztaltunk.

 Borsodi–kassai együttműködés a Via Carpatia jegyében

Lényeges a vállalati önálló termék-, szolgáltatás- és technológiafejlesztések elősegítése (5.oldal)

A kormány döntése értelmében változtak a megyék finanszírozási feltételei, aminek következtében 11 megye jobban, 8 rosszabbul járt. Borsod-Abaúj- Zemplén az előbbi csoportba tartozik, ennek köszönhetően a mintegy 76 milliárd forintos keret 93-ra módosult, s Miskolc saját kerete is emelkedett. Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat elnöke: egyik célunk, hogy a bányászatot újraindítsuk. Ennek érdekében kezdeményeztük, hogy szeptemberben induljon el ismét a vájárképzés a megyében.

 A balliberálisoknak nem fontos a nemzet, a magyar emberek érdeke

Merkel és Cameron bevándorlással kapcsolatos kijelentéseit nem támadta a baloldali sajtó (6.oldal)

Amikor Orbán Viktor miniszterelnök úr kijelentette, hogy „Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani” – az európai és hazai bevándorlás szigorítását szorgalmazta. Ezt követően felháborodtak a hazai balliberális pártok. Dr. Pósán László Debrecen országgyűlési képviselője: a Gyurcsány-kormány intézkedései miatt hazánk a migránsok célországává vált.

 A Nánási Portéka is versenyez a KAP európai díjért

A gazdatársadalom, az iparosok és a polgárok adják a település erejét (7.oldal)

Hajdúnánás első márkája, a Nánási Portéka mint helyi védjegy – a magyar programok közül egyedüliként – bekerült az európai Közös Agrárpolitika (KAP) Kommunikációs Díj esélyesei, ezzel együtt a legjobb három közé. A díjak átadására valamint a projekt szakmai bemutatására január 29-én kerül sor Brüsszelben, akkor derül ki, hogy a spanyol, a brüsszeli vagy a magyar projekt lesz-e a befutó.

 A háztáji gazdaságok erősítése

A Pannon Háztáji Sertésprogramban résztvevő gazdákat takarmányozási és tartástechnológiai tanácsokkal is támogatják (9.oldal)

A háztáji gazdaságok erősítését célozza az a négyoldalú – a veszprémi Pannon Egyetem, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Nemesvámos Község Önkormányzata és az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület együttműködésének köszönhető – szándéknyilatkozat, melyet január 16-án írtak alá Veszprémben. Az együttműködéstől a sertéságazat kifehérítését, a foglalkoztatás és az állatok számának növekedését várják. Dr. Polgár J. Péter a Pannon Egyetem Georgikon Karának dékánja: a program egyik fontos eleme a kisebb egységek együttes megjelenítésnek, közös keretben történő informatikai hátterének kidolgozása.

 Ez volt az egyetlen tisztességes megoldás

Győri Béla könyvbemutatója a Magyar Rádió Márványtermében (12.oldal)

Nekem más pályám nem adatott az Istentől, mint hogy Csurka István mellett dolgozzak. Most is így döntenék, ha újrakezdhetném, mert a tisztesség ezt diktálta

Mi, a meghívottak és a Vasárnapi Újság debütáláskori munkatársai közül jó néhányan ülünk a márványteremben és valóban halljuk a szignált, valaki beköszön a messzeségből, a hangmester átmutat az üvegfalon, indul az adás, a mikrofonnál a felelős szerkesztő

Győri Béla: Csurka István 1987. december 6. és 1992. július 9. között 35 jegyzetet olvasott fel a Vasárnapi Újságban. Látleletet készített a rendszerváltás előtti évek Magyarországáról és a szabadon választott parlament működéséről. Az elsikkasztott rendszerváltás miatt az asztalra csapott. 1992-t írtunk, amikor egyre jobban lehetett attól tartani, hogy átveszi a hatalmat az SZDSZ és az MSZP. Akkor nevezték ki Csúcs Lászlót elnöki jogkörrel felruházott alelnöknek, s akkor akarták megverni Rapcsányi Lászlót, a Magyar Rádió örökös főmunkatársát, a 168 óra kinevezett szerkesztőjét. Betörtek az alelnök szobájába, íróasztalát fekáliával kenték be, majd 1994-től a Rádió működésképtelenné vált, csak az egyéni érdekeket tartották szem előtt. Ha megírom ennek a könyvnek a bővített formáját, akkor azt fejtem ki benne, mi vezetett ahhoz, hogy a Magyar Rádió elveszítette régi nimbuszát.

 A legújabb népvándorlás korában különösen fontos a helyi kötődés (16.oldal)

A helytörténet ismerete döntő fontosságú egy identitás kialakulásánál, ugyanis lokálpatriotizmus nélkül nincs igazi patriotizmus, csak úgy lehet az ember jó hazafi, ha a saját szűkebb pátriájához is érzelmek kapcsolják, és elsőrendűen szűkebb környezetében tesz közösségéért – Debreczeni-Droppán Bélával, a Honismereti Szövetség elnökével beszélgettünk.

 Csorja Gergely: ÁLÉRTELMISÉGI ÁLVITA (19.oldal)

Ungváry Krisztián A Horthy-rendszer mérlege című munkáját Akadémia-díjjal jutalmazták. Ungváry monográfiája, bár címében a Horthy rendszert jelöli meg témájának, valójában a zsidókérdésről szól. A kifejezést, hogy zsidókérdés ma nem lehet leírni antiszemita skarlátbetű felvarrása nélkül. Ugyanis a zsidókérdés, mint szó, önmagába zárta a holokausztot, zsidók tömegének kiirtását is. Ezért aztán Ungváry a fenti címet adta a félezer oldalas munkának. Ungváry a munkát újszerűnek tartja, méghozzá a nézőpont megválasztása miatt. Nem az áldozatok, tehát a zsidók nézőpontjából vizsgálja a XIX. század végétől a XX. század közepéig tartó időszakot, hanem a tettesek, tehát a… És itt érkeztünk el a munka első és talán legfontosabb bizonytalansági pontjához. Kik a tettesek? Ungváry erre egyértelmű választ ad. Tulajdonképpen mindenki, a teljes magyar társadalom. Ez alól a mindenkit érő vád alól, talán egyedül a konzervatív arisztokrácia kap felmentést, ők ugyanis kiválóan tudtak együttműködni a modern és egyre inkább asszimilálódó zsidó elittel. Ungváry olvasatában a tettesek tehát az antiszemitizmust politikailag artikuláló gondolkodók, a gyökeréig antiszemita, lecsúszó dzsentriréteg, mely réteg konkurenciát látott a zsidók földszerzésében, a nem zsidó polgárság, mely konkurenciát látott a nagyobb arányban és jobban fejlődő zsidó polgárságban és a paraszti és zsellérréteg is, mely tudatlansága folytán elhitte, hogy bajaiért a zsidókat kell okolni.

 

Keresse a Magyar Fórumot január 29-én, csütörtökön az újságárusoknál! De már január 28-án szerdán 14.30-16.30 óra között megvásárolhatja kiadóhivatalunkban. Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32. , I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575

info@magyarforum.hu

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Idén tavasszal, Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2015. telén

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

***

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:

 11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.