vissza a főoldalra

 

 

 2015.01.23. 

Zalaegerszeg ismét központi forráshoz jutott

Meg kell erősíteni a város régiós szerepét, és javítani kell a közlekedés helyzetén is

800 millió forintos kiegészítő támogatást kapott Zalaegerszeg városa 2014-re, ami lehetővé tette, hogy megfelelő mérleggel zárja a múlt évet az önkormányzat. Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere: 1000 új munkahely jön létre Zalaegerszegen, és még inkább helyzetbe kell hozni a helyi kis- és középvállalkozásokat. Fontos, hogy olyan szakemberek kerüljenek ki az iskolákból, akikre szükségük van a helyi vállalkozásoknak.

 Miért volt szüksége a városnak 800 milliós kiegészítő támogatásra?

 – Zalaegerszeg volt a 23 megyei jogú város közül az egyetlen, amelynek soha nem volt működési hitele. Ennek köszönhetően, amikor a kormány 2011-ben, nagyon helyesen, úgy döntött, hogy átvállalja az önkormányzatok adósságait, akkor tőlünk nem tudott működési hitelt átvállalni, és fejlesztési hitelünk is csak 2,1 milliárd forint volt, melyet az állam átvett. A korábbi nagyon felelős és átgondolt gazdálkodás eredményeképpen nálunk tehát nem volt szükség konszolidációra. A kormány már két évvel ezelőtt úgy határozott, hogy ezt a pozitív, alapos gazdálkodást valamilyen módon „megjutalmazza”. Ennek eredményeképpen 2012-ben 800 millió forint kiegészítő támogatást kapott a város, 2013-ban pedig 1,3 milliárd forintot. Mindez elismerése annak a gondos gazdálkodásnak, amit Zalaegerszeg önkormányzata folytat. Azt is ki kell emelni, hogy a városban csak helyi iparűzési adót vetettünk ki eddig, míg a többi megyei jogú városban építményadóból, telekadóból és kommunális adóbevételből is gazdálkodnak. A 2014-re kapott 800 millió forintos támogatással elérjük, hogy ne legyen működési hiányunk.

 Tehát az iparűzési adóból származó bevétel megfelelt a várakozásnak.

 – Zalaegerszegen 3 milliárd 250 millió forint a 2014-es helyi iparűzési adóbevétel, és a kormányzati kiegészítő támogatás segít minket minden kötelező és önként vállalt feladatunk ellátásában. Hosszú távon azonban az önkormányzatnak olyan módon, azt szem előtt tartva kell stabilizálnia a város költségvetését, hogy nem számíthat mindig a kormányzat kiegészítő támogatására. Tehát el kell gondolkoznunk azon, hogy – más megyei jogú városok bevételeihez hasonlóan – miként lehet a forrásokat bővíteni. Ennek egyik eszköze a helyi gazdaság további erősítése. A város gazdasági megújulásához minél több munkahelyet kell teremteni, és ha minden a terv szerint halad, akkor nyárig 1000 új munkahely jön létre a városban. Már létrejött egy 1 milliárdos fejlesztés az északi ipari parkban, ahol a Zalaco Zrt. új gyára mintegy 50 új munkahelyet teremtett, 4,5 milliárd forintnyi költséggel nyomdaipari beruházást indít a németországi Edelmann csoport, mely 100 új munkaerőt foglalkoztat – az egység alapkőletételére január 27-én kerül sor Szijjártó Péter miniszter úr jelenlétében. Ugyancsak 100 munkahelyet hoz létre a déli ipari parkban az ADA cégcsoport új matracüzeme, 150 embert foglalkoztat majd a Ganzeg Kft. bővülése, a Flextronics pedig 600 fős létszámbővítést valósít meg a következő hónapokban. Mindenz legkésőbb 2016-ra megmutatkozik a helyi iparűzési adóbevételben. A másik eszköz: esetleg építményadó, telekadó bevezetése. A magánszemélyeket érintő kommunális adót viszont elvetettük.

 Ezek a fejlesztések azért is lényegesek, mert nem vezet a városba autópálya.

 – Sajnos a közlekedés tekintetében vannak hátrányaink. Nagyon örülünk miniszterelnök úr bejelentésének: a ciklus végére legalább gyorsforgalmi út vezessen minden megyeszékhelyhez, s minden megyei jogú városhoz. Rendkívül sikeres volt az a megbeszélés a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban, amikor is Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, a zalai kormánymegbízott úr, Zalaegerszeg és Nagykanizsa polgármesterei igen rövid időn belül megegyeztek az M9-es kétsávos gyorsforgalmi út nyomvonaláról. Reményeink szerint 2017-re elkészül a Vasvár–Zalaegerszeg–Nagykanizsa közötti M9-es részletes tervezése, majd nekilátnak az építésnek is. Emellett a 76-os fűút a ciklus végére elérhet az M7-es autópályához. Ha ezek a fejlesztések megvalósulnak, és a 2014–2020-as EU-s –ciklusban a városhoz érkező 11,2 milliárdos forrást is megkapjuk – elsősorban gazdaságfejlesztésre, munkahelyteremtésre –, akkor folytatódhat az ipari park bővítése. Már most több befektető érdeklődik, hiszen a zalaegerszegi északi ipari parkban, a Dunántúlon kuriózumként, 350 hektárnyi szabad, közművesített terület áll rendelkezésre. Emellett a befektetést ösztönző rendeletünk is nagy kedvezményt nyújt a beruházók számára. Terveink között szerepel egy mechatronikai és gépipari, továbbá egy logisztikai park létesítése, utóbbi közös programunk Zalaszentivánnal.

 Bizonyára az is lényeges, hogy a fiatalok helyben találjanak munkát, és a városban fizessenek adót.

 – A fiatalok helyben tartása mindig is a városvezetés kiemelt céljai közt szerepelt. Életkoromból kifolyólag is lényegesnek tartom a fiatal generációval való állandó kapcsolattartást. S már a közép- és a felsőfokú oktatásban is olyan profil kialakításán dolgoztunk az elmúlt években, amely azt szolgálja, hogy elsősorban piacképes szakmát adjunk a fiatalok kezébe, és ezzel biztosítsuk elhelyezkedésüket. Ezért a helyi szakképzési rendszer átalakítása illeszkedik a város gazdaságfejlesztési stratégiájához, a felsőoktatás területén pedig évi 112 millió forintot fordítunk arra, hogy erősödjenek a helyi – elsősorban egészségügyi, gazdasági, gazdálkodási, műszaki – képzések. Emellett olyan ösztöndíjakat hirdetünk meg, melyekkel azokat támogatjuk, akik vállalják, hogy a helyi felsőoktatási intézményekben folytatják tanulmányaikat.

 Miként tudják segíteni a helyi kis- és közepes vállalkozásokat?

 – Fontosnak tartjuk az állandó kapcsolat kialakítását a helyi mikro- és középvállalkozásokkal, ezért az új városvezetés a december 18-ai közgyűlés elé vitte azt a javaslatát, amelynek keretében konkrét tartalommal bíró együttműködési megállapodást kötünk a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Zala Megyei Szervezetével. Elsősorban a felsorolt testületeken keresztül szeretnénk részben állandó kapcsolatot kialakítani a helyi vállalkozásokkal, és egy olyan gazdaságfejlesztési, tanácsadói szervezetet, rendszert létrehozni, amely által közvetlenül a vállalkozóktól kapunk információkat. Tehát ők határozzák meg a további fejlesztéseket. Az együttműködési megállapodás része olyan kamattámogatási rendszer kialakítása a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal közösen, ami azt szolgálja, hogy – csakis zalaegerszegi, magyar tulajdonú mikro-, kis- és középvállalkozások esetében – az önkormányzat – ha az említett alapítványtól hitelt vesz föl – átvállalja ezeknek a cégeknek a kamatterheit, elősegítve a bővülésüket.

 

Medveczky Attila