vissza a főoldalra

 

 

 2015.01.23. 

Célunk közös a kormánnyal: mindenki dolgozhasson az évtized végére

A fejlesztések nemcsak a város érdekét szolgálják, hanem a környékbeli településekét is

Szita Károlyt választotta új elnökévé a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) tisztújító közgyűlése Debrecenben. Kósa Lajos eddigi elnököt, fideszes országgyűlési képviselőt, Debrecen volt polgármesterét egyhangúlag a szövetség tiszteletbeli elnökévé választották a 23 megyei jogú város képviselői.

 Milyen feladatok hárulnak önre a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként? – kérdezem Szita Károlyt, Kaposvár polgármesterét.

 – Nagy tisztességet jelent számomra ez a megbízás, hiszen Magyarország legnagyobb városainak polgármesterei tiszteltek meg bizalmukkal. A szövetséghez tartozó 23 megyei jogú városban 2,3 millió ember él, és a gazdasági potenciáljuk is lényeges, hiszen iparuk termeli a magyarországi GDP jelentős részét. Ez a tisztség munkával jár; most, mikor az új EU-s költségvetési éra kezdetét veszi, megjelennek a pályázatok, s ez különösen nagy kihívást jelent. Örülünk annak, hogy az EU-s pályázatok 60%-a a kormány döntése értelmében gazdaságfejlesztésre irányul, legfőbb célként kitűzve, hogy mindenki dolgozhasson az évtized végére, aki munkával szeretné biztosítani önmaga és családja megélhetését. Minden egyes fejlesztés szolgálja a környékbeli települések érdekét is, nemcsak az adott városét. Kaposváron sem csak kaposváriak dolgoznak a vállalkozásoknál, a dolgozóknak csaknem a fele vidékről jár be. Ezért szükséges a lehető leghatékonyabb és legjobb forrásfelhasználás elérése polgármester kollégáim segítségével.

 Ez a szövetség érdekvédelmi feladatot is ellát?

 – A Megyei Jogú Városok Szövetsége a költségvetést és az év közbeni törvénykezési folyamatokat kontrollálja, s a jogszabályokat határozatokban véleményezi. Erre egy példa: az MJVSZ egyhangúlag elfogadott határozatában arra kéri a kormányt, hogy ne terjessze ki az úthasználati díjat a nagyvárosokat elkerülő útszakaszokra.

 Erre a kérésükre miként reagált a kormány?

 – Amit el szerettünk volna érni, részben teljesült. Vannak olyan nagyvárosi elkerülő utak, amelyeken nincs útdíj, s ahol van, annak az az oka, hogy autóúttá minősítették az utakat. A kaposvári elkerülő is ilyen. Véleményünk tehát az útdíjjal kapcsolatban változatlan. A megyei matrica rendszert támogatjuk, mert azáltal több pénz marad az embereknél. Ugyanakkor vannak olyan városokat elkerülő, autóúttá minősített szakaszok, ahol egyelőre indokolatlannak véljük az útdíj bevezetését. Kaposvár esetében azért, mert még nem épült meg a gyorsforgalmi út, amely összekötne bennünket az M7-essel, és az M9-es autópálya sem. Ezért kértük Seszták miniszter urat arra, hogy egyelőre vegye le a fizetős pályaszakaszok közül – többek között – a kaposvári elkerülőt.

 Önnek együtt kell dolgoznia a szocialista Botka Lászlóval is. Ez nem lesz nehéz feladat?

 – Nekem nem, és bízom benne, hogy neki sem…

 Kaposvár 400 millió forintot kért és kapott a kormánytól. Ezt az összeget milyen célok elérésére fordítja a somogyi megyeszékhely?

 – Kiemelendő, hogy még egyetlenegy kormány sem tekintett ilyen erősen partnerként az önkormányzatokra, mint a mostani, és nem csak az adósságátvállalásra gondolok. Céljaink közösek, a kormány is odafigyel az önkormányzatok problémáira, kéréseire, kérdéseire. A 400 millió forintot négy fontos cél elérésére fordítjuk. Kaposváron önkormányzati tulajdonban van a helyi tömegközlekedés, ez pedig veszteséges. Így a tömegközlekedési cég hiányát enyhítjük a pénzzel, hogy ne kelljen a járatszámot csökkenteni, és továbbra is a jelenlegi áron lehessen jegyeket, bérleteket vásárolni. Az EU-s források elnyerésére elindulnak a pályázatok, s ezekre terveket, engedélyeket kell készíteni. Az összeg egy részét ezért uniós pályázatok előkészítésére fordítjuk. Kaposvár célja az évtized végére a teljes foglalkoztatás elérése – ennek megvalósítására is költünk a kapott összegből. Jut pénz a közterületi kamerák számának megduplázására az év közepéig. Kaposváron eddig 80 kamerát szereltek fel 90 millió forint értékben. A városban gyógynövénygyűjtő, -termesztő, -csomagoló, -értékesítő szövetkezetet hozunk létre, amivel reményeink szerint több száz munkahelyet teremtünk, s a kapott összeget eszközbeszerzésre és működtetésre fordítjuk.

 Kaposvár várospolitikai programja miért az évtized végéig szól? Hiszen addig választásokat is tartanak.

 – Nem politikai ciklusokra kell tervezni egy város életét. Nem a politikusok, a polgármesterek, a képviselők, hanem a lakosság érdekeit kell szem előtt tartani. Ezért szükséges olyan terveket készíteni, melyek hosszú távra vonatkoznak. Azt szeretnénk, hogy 2020-ra Kaposváron mindenki dolgozzon, aki szeretne. Ezt a célt nem lehet rövid távon megvalósítani, s éppen ezért döntöttünk úgy, hogy az évtized végét jelöljük meg a várospolitikai programban. A munkahelyteremtés tekintetében Kaposváron az élelmiszergazdaság, a gépipar és a turizmus az a három kiemelt ágazat, amelyek fejlesztésétől várjuk a cél megvalósítását.

 

Medveczky Attila