vissza a főoldalra

 

 

 2015.01.30. 

A kormány felelősen gondolkodik a települések működtetéséről

Példaértékűen jó Szolnokon az adófizetési morál, melyre joggal lehetünk büszkék

Szolnok város önkormányzata decemberben 350 millió forintos plusz állami támogatást kapott. A pénz a város üzemeltetésére fordítható. Szalay Ferenc Szolnok polgármestere: kiemelten fontos, hogy a szolnokiak igényeit meghallgatva olyan beruházások valósuljanak meg a városban, melyek a lakosok komfortérzetét jelentősen javítják.

 Mire szeretné költeni az önkormányzat a 350 millió forintos állami támogatást?

 – A legtöbb város, így Szolnok is több mint négy éve kiegészítő támogatást kap a kormánytól. A múlt év végén kapott támogatás megerősíti városunk anyagi helyzetét, s biztonságosan el tudjuk végezni azokat a városüzemeltetési feladatokat, melyeket elvárnak tőlünk a szolnokiak. A városüzemeltetési feladatok körébe pedig beletartozik többek között az útépítés, a parkgondozás, rendezvények, programok szervezése. Meglévő rendszerünket fejlesztjük, és részben az új feladatok teljesítését végezzük el ebből az állami támogatásból. Természetesen a fejlesztésekhez hozzá kell tenni a város saját bevételeit is, hiszen 350 millió forintból minden beruházást nem lehet fedezni. Tehát állami kiegészítő támogatásról van szó.

 Erre a támogatásra tehát nem kellett pályázniuk.

 – Az önkormányzatok számára rendkívül nagy segítséget jelent, hogy a Fidesz-kormányzat felelősen gondolkodik a települések működtetéséről. A kormány önkormányzati államtitkárságával a települések folyamatos és jó kapcsolattartást alakítottak ki, így Szolnok városa is, ezért az állam ismeri az önkormányzatok problémáit, s tudják, mekkora támogatásra szorulnak.

 Több ellenzéki médiumban megjelent, hogy a kormány csak a fideszes önkormányzatoknak adott többlettámogatást. Mi erről a véleménye?  

– Nem tisztem arról statisztikát vezetni, hogy a kormány mely településeknek juttatott többlettámogatást. Nem hiszem, hogy pártszínek alapján döntött a kormány. De mivel kimagasló azon települések száma, ahol fideszesek ülnek nagy arányban a testületben, egyértelmű, hogy több ilyen önkormányzat kapott támogatást. Az ellenzék pedig mintha elfelejtette volna azt, hogy a pályázati pénzekből nem csak fideszes önkormányzatok számára jut. Gondoljunk csak a szocialisták által vezetett Szegedre, ahová jelentős pályázati forrás érkezett. Azt is elfelejtik, hogy amikor a szocialista Lamperth Mónika volt az önkormányzati és területfejlesztési miniszter, az MSZP választmányi ülésén megnyugtatta párttársait: a fideszes vezetésű önkormányzatok nem kapnak támogatást. Ezt az ígéretet a miniszter asszony be is tartotta.

 Mi jellemzi a megyeszékhely költségvetését. Melyik az az adónem, amelyből a legtöbb forrás jelenik meg a bevételi oldalon?

 – Ahogy más településeken, úgy Szolnokon is az iparűzési adóból befolyt összeg a legjelentősebb. Ezt követi az építményadóból és a gépjárműadó helyben maradt 40%-ából a költségvetésbe beérkező forrás. Az adófizetési morál Szolnok városában egyre inkább javul. A vállalkozók tisztában vannak az adófizetés szükségességével, és hajlandóságukról biztosították az önkormányzatot.

 Az adófizetési morál javulása annak is betudható, hogy az adófizetők azt látják, hogy nem felesleges dolgokra költi a város a befolyt összeget?

 – A lakossági visszajelzések azt mutatják, hogy a szolnokiak többsége örül a város fejlődésének, annak, hogy az önkormányzat az érdekükben cselekszik. Szolnok egyre inkább szépül, egyre rendezettebbé válik. Tudjuk, hogy vannak még tennivalóink; több utat és járdát kell építenünk, és sajnos ezekre a fejlesztésekre nehezen lehet pályázati forrásokat találni. Tehát az út- és járdarekonstrukciós munkálatokat, építéseket saját bevételeinkből kell finanszíroznunk. Emellett óvodát, könyvtárat, múzeumot, színházat működtetünk, kulturális programokat szerveznünk. A legfontosabb, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk a város gazdasági fejlődése érdekében a megfelelő ipari környezet biztosításával. A szolnoki ipari park mára nagyon jól prosperál, és célunk ennek a létesítménynek további 300 hektárnyi bővítése. Ezt a kérelmünket benyújtottuk a kormányhoz, és miniszterelnök úr biztosított minket támogatásáról.

 Tavaly nem csak kormányzati támogatást kapott a város, hanem ki is kitüntették, megkapták a Fogyasztóbarát Település címet. Mit jelent az, hogy a város fejlesztései évek óta fogyasztóbarát megközelítéssel valósulnak meg?

 – Szolnokon működik a „Szolgáltatóbarát Város” program, ami azt jelenti, hogy kikérjük a lakosság véleményét város szolgáltatóiról. Az ivóvíz szolgáltatástól egészen az óvodai szolgáltatásig 37 szolgáltatási formáról tudjuk meg így a szolnokiak megítélését. A visszajelzések azt mutatják, hogy a lakosság 89-90%-os mértékben elégedett a szolgáltatásokkal. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a döntések előkészítésébe miként vonjuk be a lakosságot. Ezen a téren „csak” 75-80%-ban elégedettek a szolnokiak. A felmérések kiértékelése után meg kell határoznunk a teendőket. A leglényegesebb, hogy az itt élők Szolnokot otthonuknak érezzék. Kiemelten fontos, hogy a szolnokiak igényeit meghallgatva olyan beruházások valósuljanak meg a városban, melyek a lakosok többségének komfortérzetét jelentősen javítják. A Fogyasztóbarát Település címet azért is kaptuk meg, mert alapvetésünk hogy a város vezetése az ott élőkért dolgozik, meghallgatja a lakosok véleményét.

 Iskolák is megújultak, holott a város már nem fenntartója az oktatási intézményeknek.

 – Jónak ítéltük, hogy az állam biztosítja az iskolák fenntartásához szükséges összegeket, így fizeti a tanárok bérét, járulékát, és előkészíti az oktatási anyagot, és a pedagógus életpályamodell bérfejlesztési elképzeléseivel is egyetértünk. Szolnoki gyerekek járnak a város iskoláiba, ezért a tanintézményeknek az oktatáshoz szükséges feladatokhoz a forrásokat legalább olyan szinten biztosítjuk, mint korábban. Emellett az Európai Unió támogatásával az elmúlt években számos oktatási intézményt, bölcsődét és óvodát újítottunk fel, hiszen fontos, hogy a gyermekek oktatása, nevelése megfelelő környezetben történjen. Tanulmányút-programunk keretén belül az iskolák vezetői a tanév végén a testvérvárosaink oktatási rendszerét tanulmányozzák, s ennek a projektnek szintén a város a fő szervezője és finanszírozója.

 Szolnok városa miként szeretné kihasználni a hétéves EU-s fejlesztési ciklus forrásait?

 – Elkészítettük az integrált városfejlesztési stratégia módosítását, mely a települési stratégia nevet viseli, és a 2014–2020 programozási időszak településfejlesztés-politikai irányait tartalmazza. Újdonság, hogy a kormányzat megszabta azt a pénzügyi keretet, mely felett az önkormányzatok rendelkeznek. Így mi határozzuk meg, hogy mire szeretnénk felhasználni a pályázatokból érkezett forrást. Fejlesztési irányaink elsősorban a gazdaság megerősítésére vonatkoznak. Most épül a Szolnokot északon elkerülő M4-es autópálya, ami által a város megközelítése jelentősen javul, ez vonzza a befektetőket, így új gazdasági övezeteket kell majd létrehoznunk, és a már említett ipari parkot is bővíteni szeretnénk. A stratégia lényeges eleme az idegenforgalom és a turizmus fejlesztése. A Tisza és a Zagyva, illetve a termálvíz adta lehetőségeket szeretnénk kiaknázni. Az idegenforgalmi látványosságok közül kiemelném a repülőmúzeumot. Interaktív repülőmúzeumunk, a REPtár építése hamarosan kezdődik, lesz benne információs és szórakoztató komplexum, szabadtéri repülőgép park, repüléstechnikai restaurátor oktató és demonstrációs központ, látogatóközpont, tematikus játszótér gyerekeknek.

 

Medveczky Attila