vissza a főoldalra

 

 

 2015.01.30. 

Céljaink a szolgáltatások bővítése, új vállalkozások betelepülése

Intézményrendszerünk – a férőhelybővítéseknek köszönhetően – már felkészült a más településekről érkező családok gyerekekeinek ellátására

Hétszázmillió forintos kormányzati támogatást kapott decemberben a szekszárdi önkormányzat. Ács Rezső, Szekszárd polgármestere: a városban és környékén több mint 4000 tanya és pince van, ezek védelmére, civil kezdeményezésként már 100 fölötti létszámmal működik a SzőlőSzem Mozgalom, amely a rendőrséggel szorosan együttműködve több tanyabetörés felderítésében is sikeresen közreműködött.

 Mire fordítja Szekszárd városa a 700 milliós kormányzati támogatást?

 – 2013-ban Szekszárd MJV önkormányzata átvállalta a Szekszárdi Víz- és Csatornamű Kft. 900 millió forintos hitelét annak érdekében, hogy a kft. működőképességét fenntartsa. A 700 millió forint kormányzati támogatást ennek a hitelnek a kiváltására kívánjuk felhasználni. A támogatásnak köszönhetően a költségvetésben felszabadultak olyan források, amelyeket városüzemeltetésre, fejlesztési pályázatok önerejére fordíthat az önkormányzat.

 A támogatás nélkül veszélybe került volna a városi feladatok ellátása?

– Nem került volna veszélybe, de nem ilyen színvonalon tudnánk ellátni a városüzemeltetési feladatokat.

 Tavaly milyen fontos fejlesztéseket végeztek a városban? Ezeket önerőből, vagy pályázati forrásból valósították meg?

 – 2014-ben uniós pályázati forrásból több beruházás valósult meg a városban. Újjáépült a városi piac. Megtörtént Szekszárd közvilágításának korszerűsítése, mely a város 98%-át fedi le. Korszerűsítettük a Garay Élménypincét a belváros szívében. Bővítettük 2 csoportszobával a városi bölcsődét. Az I. Béla Gimnáziumban tudományos labort építettünk. A közösségi közlekedés területén Szekszárd, Hunyadi utcai jobbra kanyarodó sáv építésére és az Alisca utcai buszforduló kiépítésére került sor. Hazai pályázati forrás bevonásával valósult meg három beruházás: az alsóvárosi temetőbővítés I. üteme, az 1. számú Kindergarten Óvoda energetikai korszerűsítése, valamint játszó- és közösségi terek fejlesztése. Önerőből végeztük el a Kápolna tér rekonstrukcióját, új út épült, és 4 kilométeren járdát építettünk, újítottunk fel.

 Programjában szerepelt a munkahelyteremtés és a belváros rekonstrukciójának kiterjesztése. Az önkormányzat miként képes vonzóvá tenni a várost újabb munkahelyteremtő vállalkozások, befektetők számára?

 – A 35 ezer lakosú megyeszékhely városvezetése „Szekszárd a jövő városa” szlogennel indított programot, melyben – a kulturális és történelmi értékek megőrzése mellett – a gazdaság élénkítésére helyezte a hangsúlyt. Az M6-os autópálya átadását követően a város logisztikai szerepe felértékelődött a Duna-híd és a déli országhatár közelsége okán. Az Ipari Parkba folyamatosan érkeznek magyar és külföldi vállalkozások.

 Van-e elég képzett helyi munkaerő, amely a befektetők, vállalkozók igényeinek képes megfelelni?

 – A munkaerőpiac ki tudja elégíteni a munkaadók igényeit.

 Mi jellemzi a város munkanélküli rátáját?

 – A nemzeti foglalkoztatási szolgálat adatai alapján 2014. szeptemberében Szekszárd városában 1079 álláskereső szerepelt a nyilvántartásban, ez 4,51 százalék.

 Miként képzeli el a belváros rekonstrukciójának kiterjesztését?

 – A belváros rekonstrukciójának kiterjesztését tervezi a város a Bezerédj tömbbelsőben a már megújult Béla király tér–Garay tér folytatásaként.

 Szekszárd még 2010 előtt csatlakozott a Klímabarát Települések Szövetsége Egyesülethez. A megújult középületeket alternatív energiaforrással fűtik?

 – Az Agóra program keretében 2013-ban felújított Művészetek Háza épületében geotermikus fűtés került kiépítésre. A VIS NOVA program keretében napkollektorokat szereltek fel a városi sportcsarnok épületére. A napkollektorok használati meleg vizet állítanak elő, valamint fűtésrásegítésként is üzemelnek. Ez a rendszer kettős hasznosítású, mert a fel nem használt hő mennyiségét a nyári hónapokban a városi strandfürdőben hasznosítják. A városi strand és élményfürdőben a mélyfúrású kutakból nyert meleg víz hőtartalmát hőszivattyúk közbeiktatásával hasznosítják a medencék fűtésére, a használati meleg víz előállítására, valamint szükség szerint a városi sportcsarnok fűtésére.

 Tudtommal lakásépítési programot hirdetett meg. Ez azt jelenti, hogy növekszik Szekszárd lélekszáma?

 – Szekszárdon olyan infrastruktúra várja a családokat, amely lehetőséget ad a munka utáni kikapcsolódásra, a sportra, a szellemi feltöltődésre. Nemcsak lakások építését szorgalmazzuk, de a szolgáltatások bővítését, új vállalkozások betelepülését is. Már megvannak azok a területek, ahol az új lakótelepek megépülhetnek. Intézményrendszerünk – a férőhelybővítéseknek köszönhetően – már felkészült arra, hogy fogadja a más településekről érkező családok gyerekekeit.

 Az új lakások építésével növelni kell-e az óvodai férőhelyek számát?

 – Óvodáinkat korszerűsítettük, továbbá folyamatban van az I. sz. óvoda bővítése. Az óvoda jelen állapotában 4 csoportos, és 100 férőhellyel rendelkezik, a bővítésnek köszönhetően ez a szám növekedni fog. Kialakul egy 25 férőhelyes csoportszoba a hozzá tartozó vizesblokkal és öltözővel. Mindezen felül szertárral, torna- és orvosi szobával is bővül az óvoda.

 Ha már lakásról beszéltünk: mennyire volt sikeres a „Szekszárd visszavár” program?

 – Ebből a célból építette a város a Fecskeházat. Mellette pedig megvásároltunk egy területet, ahol lakások építését tervezzük kifejezetten fiatalok számára. A program megvalósítása folyamatban van. Továbbá felkészültünk a paksi atomerőmű bővítésére. Olyan infrastruktúrát alakítottunk ki az elmúlt években, amely megfelelő a majdan Szekszárdon letelepedő munkavállalók és családjaik számára.

 Mit szeretnének elérni az egészségügyi, szociális infrastruktúra fejlesztése területén?

 – Pályázati forrás bevonásával tervezzük a háziorvosi rendelők felújítását, korszerűsítését ezek műszaki felmérése már megtörtént. Idén mintegy 100 millió forint pályázati forrásból felújítjuk és bővítjük a városi hajléktalanszállót.

 Szintén a programjában említette a lakótelepek környezetének megújítását, szépítését. Parkokat hoznak létre a panelházak környékén?

 – Társasházi övezetekben közösségi kerteket hoztunk létre, ahol igény szerint néhány négyzetméteres területen konyhakertet alakíthatnak ki a lakók. több pad kihelyezésével, árnyékos területek kialakításával szeretnénk növelni, szépíteni és élhetőbbé tenni a parkokat az idősek számára. Tervezzük a lakótelepi szemetesek egységes és esztétikus bekerítését. Továbbá folytatjuk a Szépítsük Együtt Szekszárdot elnevezésű programot, melynek keretében a lakosság, valamint civil szervezetek a város köz- és egyéb tereit szépítik, újítják meg önkormányzati támogatással.

 Miként biztosítanák parkok, az új létesítmények védelmét?  

– A város közbiztonságának növelését szolgáló fejlesztések folyamatosak. Tavaly adtunk át egy 12 megfigyelési ponton működő, 17 kameraképet közvetíteni tudó térfigyelő rendszert. Ezt a hálózatot újabb 10 kamerával bővítjük a közeljövőben.

 Milyen a város közbiztonsága? Mennyire hatékony a helyi polgárőrség munkája?

 – Helyben a polgárőrség csak kis létszámban működik. Szekszárdon és környékén több mint 4000 tanya és pince van, ezek védelmének érdekében, civil kezdeményezésként már 100 fölötti létszámmal működik a SzőlőSzem Mozgalom, amely a rendőrséggel szorosan együttműködve több tanyabetörés felderítésében is sikeresen közreműködött. Mindezen felül a városi rendezvényeket és programokat is biztosítják.

 

Medveczky Attila