vissza a főoldalra

 

 

 2015.01.30. 

Szövetségese szeretnék lenni a térség valamennyi lakosának

Ismerve a baloldali kispártok módszereit, a legaljasabb támadásokra kell felkészülnünk

Némedi Lajos, Veszprém városüzemeltetésért felelős alpolgármestere indul a Fidesz–KDNP színeiben a február 22-ei időközi országgyűlési képviselő-választáson Veszprém megye 1-es számú választókerületében. Lapunk megkeresésére képviselőjelölt úr kifejtette: a választás nem a kétharmados többségről szól, hanem a választókerületről, a választópolgárok érdekeinek képviseletéről.

 Négy év fejlesztésének eredményei

 Minek tulajdonítja, hogy már január 7-én le tudta adni az ajánlóíveket, a szükséges támogató aláírások többszörösét?

 – Egyrészt annak, hogy a választókerületben Navracsics Tibor személyes tekintélye, tisztelete és elismertsége igen nagyfokú. Másrészt annak, hogy ismernek, hiszen Veszprém városában az elmúlt önkormányzati ciklusban is alpolgármesterként tevékenykedtem. 2006 és 2010 között az oktatási bizottság elnöke voltam, nagyon élénk és aktív a kapcsolatom a különböző társadalmi rétegekkel, szervezetekkel. A város az elmúlt négy év alatt jelentősen fejlődött, tehát egy összehangolt, pozitív üzenetet fogalmaztunk meg a választópolgárok felé. Köszönöm a támogatók és a segítők munkáját, akik részt vettek az aláírásgyűjtésben, és akikre a kampány során is számítok. Meggyőződésem, hogy a választókerületben élők érzékelik és elismerik a kormány pozitív intézkedéseit is, így a rezsicsökkentést, a devizahitelesek megmentését a foglalkoztatásban elért sikereket, és a családok megsegítését.

 Nagy felelősséget jelent Navracsics Tibor munkájának folytatása?

– Igen, nagy megtiszteltetés számomra, hogy én lehetek a kormánypártok képviselőjelöltje. A munka folytatása nagy felelősséget is jelent, mert ebben a választókerületben – ahol közel 75 ezer választópolgár él – az elmúlt négy évben óriási összegek érkeztek fejlesztésekre. Egyedül Veszprémben 15 milliárd forintot tudtunk különböző beruházásokra fordítani, és 24 kistelepülés is tartozik a választókerülethez, mindegyik fejlődött 2010 óta.

 A már említett 24 kistelepülést végig is járja a kampány során?

 – Eddigi munkáim során megismerhettem a választókerület településeinek problémáit, s az ott lakók életkörülményeit. Korábban a Zirci Kistérségi Társulás munkaszervezetének vezetőjeként dolgoztam. Ez a társulás a bakonyi falvakat – Eplény, Olaszfalu, Dudar, Bakonynána, Lókút – foglalja magában. Sok helyen személyesen ismerem az embereket, a hosszú évek során jó viszonyt alakítottunk ki. A 24 kistelepülés többségét már decemberben felkerestem, bemutatkoztam a polgármestereknél – s legtöbben már régi ismerősként köszöntöttek. Határozott szándékom, hogy február 22-éig a választókerület összes települését még egyszer meglátogatom, hogy találkozhassam az ott élőkkel.

 Programok, célkitűzések

 – A 25 település lakóiért való munkámban szorosan szeretnék együtt dolgozni a pedagógusokkal, az egészségügyben, a kereskedelemben dolgozókkal, a mezőgazdasági vállalkozókkal, az alkalmazottakkal, a köztisztviselőkkel, a közalkalmazottakkal. Számomra a Veszprémben és környékén élők a fontosak, és nem azok a célok, melyeket mások hangoztatnak – ezekkel a megnyilvánulásokkal és álpolitikai kérdésekkel nem kívánok foglalkozni.

 Milyen programmal vág neki a választásnak?

 – A kérdés megválaszolásakor külön kell választani a Veszprém városára és a kistelepülésekre vonatkozó programokat. Annál is inkább, mert Veszprém közel 60 ezer lakosú város és fejlesztési célkitűzései nem hasonlíthatók össze egy 400-500 fős településével. Veszprémben be kell fejezni azokat a fejlesztéseket, amelyeket Navracsics Tibor országgyűlési képviselővel és Porga Gyula polgármesterrel közösen megkezdtünk. Számomra különösen fontos, hogy a fejlesztések a lakosság valódi igényeinek megfelelően haladjanak. A visszajelzések szerint nagy szükség van egy sportuszoda megépítésére. A város számára lényeges, hogy folytatódjon a 8-as számú fő közlekedési út fejlesztése, hiszen olyan fő közlekedési útvonalról van szó, amely összeköt bennünket a Dunántúl többi részével egészen a nyugati határig. Szeretném elkezdeni és befejezni Veszprém egyik emblematikus épületének, a 20 emeletes toronyháznak a felújítását, mely már sok éve várat magára. Mindez nem egyszerű feladat, mert a felújítás költsége több milliárd forint. Bízom benne, hogy az épület rekonstrukcióját február 22. után még nagyobb erővel szorgalmazhatom. Nem csak a város, de a régió számára is fontos fejlesztés a megyei kórház onkológiai centrumának létrehozása. Reményeim szerint ez a beruházás számos beteg embertársunk gyógyulását segítheti elő.

A kistelepülések polgármesterei főleg az utak, járdák felújítását említették megoldandó feladatként. A megváltozott éghajlati viszonyok pedig kiemelten sürgőssé tették a belterületi csapadékvízelvezető-rendszer felújítását, további kiegészítését, a csapadékvíz optimális elvezetését annak érdekében, hogy az ingatlanokat, a közösségi vagyont ne érje kár. Egyes településeken a különböző közintézmények, iskolák, művelődési házak felújításait külön-külön szeretném pontosítani a polgármesterekkel és a lakosokkal.

 Említette a járdák felújítását. Tudtommal erre nem hívható le uniós támogatás. Nem nehéz így ezt a problémát megoldani?

 – Ezért is szükséges megtalálnunk a rendelkezésre álló hazai forrásokat, melyeket járdaépítésre tudunk fordítani.

 Az idősügyi tanács elnökeként fontosnak tartja, hogy a szépkorúak minél egészségesebben és tevékenyebben éljenek?

 – Az elmúlt ciklusban az idősügyi tanács elnöke voltam, s tavaly októberben is megbíztak a feladat ellátásával. Veszprémben szorgalmaztuk, hogy maguk az idősek is aktívan éljék meg mindennapjaikat, és olyan programok megvalósításához nyújtottunk segítséget, amelyben ők maguk is tevékenyen részt vettek. El szeretnénk érni, hogy a szépkorúak ne az időskor veszteségeire, hanem a lehetőségeire koncentráljanak, s ezáltal minél aktívabban és egészségesebben éljenek.

 Milyen kampányra számít? Felkészült a támadásokra?

 – Én magam biztosan a pozitív dolgokra fogok koncentrálni. Véleményem szerint abban kell versenyeznünk, hogy ki tud ésszerűbb, jobb megoldási javaslatokat kidolgozni a választókerület különböző problémáira, s ki tud többet és hatékonyabban dolgozni a fejlesztési célok megvalósítása érdekében. Mi nem folytatunk negatív, lejárató kampányt, de ismerve a baloldali kispártok módszereit, a legaljasabb támadásokra kell felkészülnünk.

 Mekkora kihívást jelent, hogy ezen a mandátumon múlik a Fidesz–KDNP kétharmados parlamenti többsége?

 – Ez a választás nem a kétharmados többségről szól, hanem a veszprémiek érdekeinek képviseletéről. A legfontosabb kérdés, hogy lesz-e a veszprémieknek és a város környékén élőknek olyan parlamenti képviselőjük, aki el tud intézni fontos ügyeket.

 

Medveczky Attila