vissza a főoldalra

 

 

 2015.07.03. 

Bemutatták a Vatikánban a családról tartandó püspöki szinódus munkadokumentumát

A mai társadalomban csak egy kisebbség követi a katolikus egyháznak a házasságról és a családról való tanítását – olvasható az októberi püspöki szinódust előkészítő munkadokumentumban, amelyet többek között Erdő Péter bíboros mutatott be Vatikánban.

 A 78 oldalas munkadokumentum (Instrumentum Laboris) külön részt szentel a családok szociális és gazdasági törékenységének, ami a házasságok és a születések rohamos csökkenését idézi elő. A dokumentum hangsúlyozza, hogy az egyház küldetésének tekinti a családok támogatását, de lelkipásztori gondoskodással kíséri az elváltakat és azokat is, akik házasságnak nem minősülő kapcsolatban élnek. Pasztorációs kihívásnak tartja a migrációt is.  

A Vatikánban október 4-25. között tartandó XIV. rendes püspöki szinódus A család hivatása és missziója az egyházban és a mai világban címet kapta. Az ezt előkészítő, most bemutatott munkadokumentumot a tavaly őszi rendkívüli püspöki szinódust záró jelentésnek (Relatio Synodi), valamint annak a kérdőívnek az alapján állították össze, amelyre az utóbbi hónapokban az egyházmegyék, de egyszerű hívők, polgári egyesületek, családok részéről is válaszok érkeztek a Vatikánba.

 Lorenzo Baldisseri bíboros, szinódusi főtitkár elmondta, hogy a három részből álló munkadokumentum a mai családok képviselte kihívással, a családok hivatásával és a családok küldetésével foglalkozik. Az októberi szinódus egymást követő három hete is hasonló sorrendben foglalkozik majd ugyanezekkel a témákkal.  

A bíboros hangsúlyozta, hogy az egyház a „sérült és törékeny" családok gondozását tekinti elsőrendű missziójának akár szegénységben vagy magányban élő családok, akár élettársi kapcsolatban élők vagy elváltak, akár fiatalok, akik félnek a kötelezettségvállalástól. A munkadokumentum legelső fejezete megállapítja: „…a mai társadalomban (…) csak egy kisebbség éli meg, támogatja és szorgalmazza a katolikus egyháznak a házasságról és a családról való tanítását. Az egyházi és nem egyházi házasságok száma csökken, a különélések és a válások száma növekszik."

 A dokumentum a mai család válságát a befogadás helyett a kirekesztésre épülő társadalom jelenségével és az egyre szélesebb anyagi bizonytalanságot teremtő gazdasági válsággal hozza szoros összefüggésbe. A szinódusi témákat fő relátorként bevezető Erdő Péter bíboros annak adott hangot, hogy a létbizonytalanságot teremtő gazdasági egyenlőtlenség nemcsak súlyos igazságtalanságnak, hanem embertársainkkal szembeni bűnnek is nevezhető.

 Az Instrumentum Laboris szerint a családi köteléket szintén lazítja a világméretű migráció. A dokumentum foglalkozik a nőknek az egyház életében való szerepével, a gyermekneveléssel, az örökbefogadással, az özvegységgel, a fogyatékkal élőkkel, a bioetikával.

 A tavalyi szinódusi jelentés megfogalmazását felhasználó munkadokumentum az egyházi házasság után elvált és polgárilag újraházasodott hívőknek „a keresztény közösségbe való integrálását" szorgalmazza. A dokumentum „pásztori figyelmet" szorgalmaz az azonos nemű élettársi kapcsolatban élők iránt, hangsúlyozva, hogy a szexualitástól függetlenül minden embert tisztelni kell méltóságában. A szöveg leszögezi, hogy a homoszexuális kapcsolatokat nem tekinti családnak.

 A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a szinódus résztvevőit tavalyhoz hasonlóan őszintén véleménymondásra buzdítják, és szabadon beszélhetnek a sajtóval is az általuk jónak ítélt „diszkréció és felelősség alapján".

 

MTI