vissza a főoldalra

 

 

 2015.07.03. 

Megtelt

Tavaly a London melletti High Wycome-ban egy kizárólagosan indiaiak által üzemeltetett és lakott szállodában vagy inkább motelben szálltunk meg. A tulajdonos este megkérdezte, hogy honnét jöttünk. Amikor mondtuk, hogy Magyarországról, akkor egy kicsit gondolkodott, majd megkérdezte: vannak ott indiaiak? Miután rávágtuk, hogy alig-alig, a kis indiai elmosolyodott.

– Majd jönnek. Anglia már megtelt – mondta alig érthető akcentussal.

Akkor még csak nevettünk rajta, ma már elgondolkodunk. Lehetséges-e, hogy Magyarország célország lesz. A mai hírek alapján azt kell mondjuk, hogy lehetséges.

Csehországban felvetődött, hogy újra őrzik a határokat, több európai államban napirenden van a bevándorlók visszafordítása. A Belügyminisztérium átmenetileg felmondta a dublini rendszer adta lehetőséget, hogy a nálunk azonosított bevándorlókat visszaküldjék hozzánk, akárhol is fogják el őket Európában.

A következő hetek, hónapok nagy kérdése: elképzelhető-e, hogy a schengeni határokon belül az Európai Unió egyik legfontosabb vívmánya, a határnélküliség megszűnik, és újra sorban állhatunk Hegyeshalomnál beléptetésre várva. Mert ha igen, akkor Magyarországra is kirakhatjuk a táblát: megtelt.

 

Csorja Gergely

 

***

A Belügyminisztérium közleménye

 

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a DubliNet rendszeren keresztül tájékoztatta Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Lengyelország, Luxemburg, Németország, Norvégia, Olaszország, Svédország és Szlovákia hatóságait, hogy 2015. június 23-ától technikai okokból, határozatlan ideig a folyamatban lévő ügyekben felfüggeszti a Magyarországra irányuló dublini transzferek fogadását.

Magyarország menekültügyi rendszere túlterhelt, az illegális migrációval érintett uniós tagállamok közül a legleterheltebb; Magyarország erején felül veszi ki részét az illegális migráció okozta helyzet kezeléséből.

A magyar rendőrség 2015. június 22-ig Magyarország schengeni külső határain 60 620 főt – ezen belül a magyar–szerb határszakaszon 60 089 főt – fogott el tiltott határátlépés miatt.

Magyarország a rendelkezésére álló kapacitásokat kimerítette. A helyzet gyors cselekvést kíván, a kialakult eszkalálódott helyzetben Magyarországnak lépnie kell az Európai Unió döntései előtt. Mindaddig, amíg a folyamatban lévő intézkedések eredményeképpen a magyarországi kapacitások nem bővülnek, a dublini transzfereket Magyarország nem fogadja. Magyarország az uniós szolidaritás jegyében arra kérte a dublini rendszer tagállamait, hogy ne indítsák el az előre tervezett transzfereket, illetve újabbak indítását egyelőre ne tervezzék. A magyar hatóságok dolgoznak a kapacitások bővítésén, ez időt vesz igénybe.

Magyarország mindenben eleget tett a nemzetközi szerződésekben vállalat kötelezettségeinek, regisztrálta a dublini eljárás kérelmezőit, levette ujjlenyomataikat. Az idegenrendészeti őrizetbe vétel lehetőségének uniós kötelezettségszegési eljárásban történő kényszerű megszüntetését követően a Magyarországról továbbutazó illegális migránsok tekintetében így Magyarország vált az Eurodac-rendszer (a tagállamok területén illegálisan tartózkodó vagy oda illegálisan belépő személyek ujjlenyomatainak összehasonlítását végző rendszer) alkalmazójaként azonosíthatóvá, mint olyan ország, ahol az illegális migráns elsőként lépte át jogellenesen a határt. Mindeközben elég egy pillantást vetni bármely földrajzi atlaszra ahhoz, hogy belássuk: Szíriából, Afganisztánból legkevesebb négy állam határát kellett – szintén jogellenesen – átlépnie a Magyarországon kérelmet előterjesztőnek ahhoz, hogy egyáltalán előterjeszthesse kérelmét a magyar bevándorlási hatóságnál.