vissza a főoldalra

 

 

 2015.07.03. 

 

 

 

Politikia arcélek: Szelényi Zsuzsa
A bankár felesége

A pénzügyi válság idején, amikor bajba kerültek a devizahitelesek, Karvalits Ferenc, aki „Bajnai Gordon bizalmasa volt már a Wallisnál is”, az évi mintegy 20 millió forintos fizetése mellé bónuszokat is kapott, 2007-ben 34 millió, 2008-ban 49 millió, 2009-ben 5 millió forintot. Karvalits Ferenc jegybanki alelnökségének ideje alatt 324 millió forinttal lett gazdagabb – hallottuk az országgyűlésben. Karvalits úr nem tiltakozott, elismerte: az akkori törvények alapján tette zsebre a hatalmas dohányt.

Az ő kedves felesége mostanság politizál, közéleti tevékenysége kimerül a mindenkori magyar érdek elleni fellépéseiben. Orbánban is a magyar érdek melletti elkötelezettségét gyűlöli végletesen, mert amikor még liberálisnak tudta, kedvelte.

Nem tud belenyugodni abba, hogy Orbán Viktor 1993-ban néhány hónapon belül egy fiatal liberális pártból nemzeti, konzervatív irányba fordította át a Fideszt.

A bankár felesége, saját elmondása szerint, 1994 és 2010 között az Európa Tanács mellett dolgozott(?), amely szervezet szerinte a jogállam és a demokrácia egyik fellegvára. Önbizalma egetverő, egy interjúban azt állította, kormányok és civil szervezetek közös stratégiai gondolkodásában vett részt.

S közben arról mesél, amit valószínűleg elképzelt: a kisebbségek védelme a liberalizmus uralta világban biztosítva van, sőt a liberális demokráciák direkt a nagy tömegek számára való minél jobb élet biztosításában érdekeltek, s ha ebben a mennyországhoz hasonló közegben van egyáltalán társadalmi krízis, azt a liberalizmus megoldja. Csak a képzelete tréfálhatja meg a hölgyet, mert a világban éppen ennek az ellenkezőjét látni: nézzük például Amerikát, ahol úgy lövi a fehér rendőr a négert, mint más a lőtéren az agyaggalambot. Vagy Londont, ahol két fekete bőrű angol húsvágó bárddal fejezi le fényes nappal a járókelők szeme láttára a brit hadsereg katonáját, mondván: „Az angol katonák muzulmánokat ölnek!” Az angliai fehérek erre válaszul iszlám mecseteket gyújtanak fel, és rombolnak porig.

Még szerencse, hogy a bankár felesége az általánosság szintjén marad, konkrétumok említése nélkül. Mert az internet és egyéb, a liberális hegemónok hatalma által még nem korlátozott nyilvánosságon keresztül módunkban áll állításainak éppen az ellenkezőjéről meggyőződni. Példa annyi van állításainak cáfolatára, mint a tenger, hogy mást ne mondjak, a liberalizmus másik mintaállamában, az USA-ban, a legutóbbi elnökválasztási kampány során megjelent statisztika szerint 60 millióan élnek mindenfajta egészségügyi biztosítás nélkül. E liberális vívmányok elkötelezett híve a bankár felesége, ezenfelül még a TTIP-nek is.

Tudják, mi az a TTIP? Nem? Pedig könnyen lehet, hogy mire mibenléte köztudott lesz, hogy tulajdonképpen a TTIP az Egyesült Államok és az Európai Unió között szerveződő olyan szabadkereskedelmi egyezmény, amely a két kontinens közötti, ma még 3-5 százalékos vám eltörlését, mindenféle szabályok összefésülését és azt jelenti, hogy az EU kénytelen lesz – nyilván nagyon liberális és demokratikus döntés keretében – meghajolni az amerikai akarat előtt, és beengedni a génmanipulált („meggéemózott”) mezőgazdasági termékeket. Bizonyított tény, hogy a transznacionális tőke, mindenütt, de különösen a félperifériáknak elnevezett övezetekben, ha megjelenik, növeli a kizsákmányolást, s mértékadó vélemények szerint hatszázezer európai munkahely kerülhet veszélybe ennek a diktátumnak a ránk erőszakolásával. Magyarországnak az egyezmény elfogadása különösen fájó lenne, ugyanis a magyar mezőgazdaság számára új konkurenciát teremtene az amerikai búza és kukorica. Míg az ötvenes évek „elitje” akasztott, kitelepített, erőszakosan kollektivizált, a magyar kérdést vagonkérdésnek tekintette, addig a mostani ellenzék, mindegy, minek nevezi magát, ha tehetné, ismét belenyúlna legbensőbb viszonyainkba, melynek következménye borítékolható: nyomor az egyik, pompa a másik oldalon, a magyar legatyásodva, a szép idegen megtollasodva.

 

czyla