vissza a főoldalra

 

 

 2015.07.03. 

Magyar Újságírók Országos Szövetsége

„Mi akarjuk oktatni az embereket a demokráciáról, a sajtószabadságról? Egy hülye küldöttgyűlést nem tudunk levezetni” – mondta Bánkuti András, aki szerint Ceausescu korát idézte a közgyűlés hangulata.

 Botrányos tisztújító küldöttgyűlésen választott új elnököt a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ). A jelenlévők előbb porig alázták egymást, majd többen kivonultak az ülésről. Keleti Éva korelnök próbálta elkerülni a botrányt, sikertelenül. A tiszteletbeli elnök, Vincze Mátyás az erőszakos ülésvezetés miatt lemondott, és komolytalannak nevezte az ülés vezetését. Három elnökjelölt versengett a posztért: Kékesi Zsolt azt mondta, ha akár Tóth Károlyt vagy Komlósi Gábort választják elnöknek, a szervezet nyugdíjasklubbá alakul át.

Tóth Károly ezzel szemben azt állította, hogy Kékesi Zsolt elnöki pályázata egy agitprop osztály följegyzése a régmúltból az ideológiai titkárnak, vagy másképpen fogalmazva, ez egy dolgozat a Jókai utcából (az MSZP székháza van a Jókai utcában).

A küldöttek végül 70,7%-os aránnyal Komlósi Gábort választották új elnöknek, akit többen azzal vádoltak meg, hogy fiatal tanítványai tagfelvételével csalárd módon tudta csak leváltani a korábbi elnököt, Tóth Károlyt.

Hangos szóváltások kísérték az ülést, ahol a tiszteletbeli elnök lemondását is bekiabálók zavarták meg, és indifferensnek titulálták azt.

A MÚOSZ hétfői hírlevelében megjelent Enyedi Nagy Mihály vitairata. Ennek végül csak egy részét közölték, a teljes anyagot a testület kérésére levették az internetről a „kíméletlennek tűnő hangnemre” hivatkozva.

A vitairat nyilvános részében a szerző arról ír, hogy 26 millió forint összegű fedezetlen amortizáció lapul a nulla szaldó mögött. Az anyagi problémák mellett szót ejt arról, hogy érdemi sajtóanyag a MÚOSZ-ról vagy a MÚOSZ-tól két éve nem jelent meg. Infrastrukturális összeomlás a Magyar Újságírók Országos Szövetségénél.

Enyedi Nagy Mihály szerint problémát jelent, hogy a MÚOSZ székházában lévő audiovizuális eszközök tönkrementek, a szövetséghez köthető Nyilvánosság Alapítvány üres és gazdátlan, valamint a honlapot összesen kétszáz fő kíséri figyelemmel az országban, de „az adott pénzből jobbat csinálni nem lehet” – fogalmazott.

„Van itt egy mindent átható félelem; jaj, csak botrány ne legyen, s ennek központjában áll az elnök félelme, hogy két éve tartósan elmaradó teljesítménye miatt esetleg leváltják. Pedig nem kell félnie. Az a 60-100 ember, aki körbeveszi azt, ami a MÚOSZ-ból maradt, pont ezzel a semmit nem akaró, semmit nem tevő elnökkel él együtt a legkönnyebben. Meg közel sem biztos, hogy ez így volna. Mi van, ha ez csak a törpe minoritás hangja? Hiszen itt van az Új Stratégia” – írja éles kritikájában Enyedi Nagy Mihály.

A MÚOSZ küldöttgyűlése „simán elsétált történelmi és szakmai felelőssége mellett”. Jogi értelemben megtámadhatatlanul szilárd formákban és kétségbeejtően belterjesen az ország és a magyar nyilvánosság állapotaira gyakorlatilag reflektálatlanul és „lényegében titokban” küzdött meg a közel félszáz küldött azért, hogy a MÚOSZ működési állapotai támadhatatlanok legyenek.

Ezután a dolgozata után Enyedi Nagy Mihályra is ráhúzták a vizes lepedőt, mondván: jobb, ha hallgat, mert sorozatos etikai vétségek miatt felfüggesztették tagságát. Egy sértett ember hőbörgésének minősítették a vitairatát.

Enyedi Nagy Mihály stratégiai célja volt a MÚOSZ egyesülése a szakszervezetekkel. Ezt azonban a szövetség tagsága egészen kicsit sem akarta.

 

cz