vissza a főoldalra

 

 

 2015.07.03. 

Pontának vége, megegyezett a liberálisokkal?

A jobbközép ellenzékhez közel álló román sajtó szerint a korrupciógyanúba keveredett és külföldi gyógykezelésre vonult Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnöknek nem sok esélye van a visszatérésre, a kormánykoalícióhoz közel álló lapok kedden viszont nem kommentálták azt, hogy Ponta átadta a kormány vezetését helyettesének, Gabriel Opreának. A jobboldali Romania Libera vezércikkírója, Dan Turturica úgy véli, a kormányzó Szociáldemokrata Pártban (PSD) pánikot okozott Ponta „menekülése", vagyis az, hogy egy külföldi klinikára ment megműttetni sportbalesetben megsérült térdét és ideiglenes kormányfő kinevezését kérte a köztársasági elnöktől. A szerző szerint a PSD teljes pártstruktúráját „kiéhezteti" az, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) hajtóvadászatot folytat a párt vezető politikusai ellen, akadályozva a politikusok hozzáférését a közpénzekhez. Turturica „viharfelhőket" lát a PSD egén, amelyek elsodorhatják Pontát, aki nem tudna megvédeni pártját a DNA-tól.

A liberális Adevarul hasábjain Andrei Plesu filozófus és publicista értekezik ironikus hangon Ponta „kegyetlen sorsáról", azt állítván, hogy a román politika nagy reménységének tekintett fiatal politikus nem igazán okolhat mást azért, hogy ilyen kilátástalan helyzetbe került. Plesu egy szemtelen feleselő, szavát rendszeresen megszegő, semmit nem tisztelő törtetőként jellemzi a román kormányfőt, aki középszerű iskolatársakkal, rokonokkal bástyázta körül magát.

 Az ismert filozófus szerint Pontának nem a sérült térde a legnagyobb „egészségügyi problémája", hanem jellemhibái, amelyekre csak az önvizsgálat jelenthet gyógyírt. Plesu ehhez „gyógyulást" kívánt a kormányfőnek.

 A szintén ellenzéki Evenimentul Zileiben Sebastian Lazaroiu politológus próbálja megfejteni Ponta törökországi gyógykezelése „rejtélyeit". Úgy véli, a PSD pártapparátusa számára sem világos, hogy Ponta visszavonulásra készül-e, vagy megegyezett az ellenzéki liberálisokkal arról, hogy csak a jövő ősszel esedékes választások után adja át a „stafétát". Lazaroiu szerint egyértelmű, hogy a PSD ellenzékbe készül, és a párt politikusainak legfőbb gondja, hogy a büntető-törvénykönyv módosításával, a törvényhozók számára megszavazott nyugdíj-kiegészítéssel megkönnyítsék ellenzéki életüket.

 A kormánykoalícióhoz közel álló Jurnalul National meg sem említi vezércikkében Ponta ideiglenes háttérbe vonulását, hanem a szociáldemokrata politikus mentorának, Adrian Nastase volt miniszterelnöknek a 65. születésnapjáról emlékezik meg. Dan Costantin cikkíró szerint (a korrupcióért kétszer is börtönbe zárt) Nastasét a politikai ellenfelek „utasítására, bizonyítékok nélkül hozott ítélet" sem tudta térdre kényszeríteni, és bár eltávolították a román politika „vonatáról", ma is rendelkezik a „váltókezelők" erejével, akik egyetlen mozdulattal más irányt tudnak szabni a „szerelvénynek".

 

MTI