vissza a főoldalra

 

 

 2015.07.03. 

Ki kell használni a hungarikumokban rejlő külgazdasági potenciált

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében külgazdasági értekezletet tartottak Budapesten. A négynapos szakmai egyeztetés sorozaton a Földművelésügyi Minisztériumot Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár képviselte.

Szakáli István Loránd előadásában kifejtette, a hungarikumok olyan szakterületet testesítenek meg, amely számos ponton kapcsolódik a külgazdasági szakemberek munkájához. A helyettes államtitkár felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy az Országgyűlés két héttel ezelőtt elfogadta a 2012-es hungarikum törvény módosítását, amelyben már sikerült beépíteni az elmúlt három év gyakorlati tapasztalatait. Maga a jogszabály is egy hungarikum, hiszen a világban fellelhetők hasonlóak, de szellemiségében, megoldásaiban egyedülálló.

A helyettes államtitkár rámutatott: a hungarikum törvény egy nemzeti törvény, teljes egészében a magyarságról szól, éljenek azok a világ bármelyik pontján. Maga a törvény keretrendszert biztosít ahhoz a munkához amit hungarikum mozgalomnak nevezünk. Úgy tűnik ez a mozgalom határokon innen sikertörténet, hiszen közel ötszáz településen jött már létre értéktár bizottság, azonban a határon túli közösségeket eredményesebben kell megszólítanunk. A törvény módosítása lehetőséget biztosít arra, hogy számukra is a magyarországival megegyezően működjön az értékgyűjtés, mindehhez még pályázati támogatási lehetőséget is biztosít a magyar állam. Szintén a hungarikum törvény módosításának köszönhetően a Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter által elnökölt testület a jelenlegi 16 helyett 21 taggal működik majd. Tagjai között a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak és a Honvédelmi Minisztériumnak is lesz delegáltja, hiszen a magyarság értékeinek külhoni, külgazdasági és külpolitikai, infokommunikációs és katonai hagyományőrzési vonatkozásai egyaránt vannak.

 Az értékgyűjtő munkát egy egységes stratégia mentén kell folytatni, hiszen a hungarikumok megléte külgazdasági, turisztikai haszonnal és kultúrdiplomáciai előnyökkel jár, hozzájárul az nemzetimázs alakításához. Ennek az elvégzendő munkának szerves része, hogy hungarikumainkat a külpiacokon is megjelenítsük, ennek érdekében az elmúlt egy évben számos helyszínen bemutatkoztunk, többek között Madridban, Berlinben, Újvidéken, Zágrábban és az Egyesült Államok több városában. A nemzetközi partnerkeresés során kiváló kapcsolatot alakítottunk ki a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, a Balassi Intézettel, a Magyar Turizmus Zrt-vel és az Agrármarketing Centrummal. Külgazdasági potenciállal rendelkező hungarikumainkkal kapcsolatban, mint például a pálinka, a szegedi és a kalocsai fűszerpaprika, a Tokaji aszú, vagy a Zsolnay és Herendi porcelán iránt élénk piaci érdeklődésre számíthatunk a külpiacokon is.

 Munkánkhoz elengedhetetlenül szükségesek az adott ország szakdiplomatáinak segítsége. Nyitottak vagyunk a hungarikumok ügyét szolgáló külpiaci rendezvények megszervezésére, ebben megfelelő partnerekre találnak bennünk– mondta el a helyettes államtitkár.

 

(FM Sajtóiroda)