vissza a főoldalra

 

 

 2015.07.08. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVII. évfolyamának 28.száma!

A tartalomból:

340 MILLIÁRD EURÓS NEM (címlapon)

A görög válság tulajdonképpen az amerikai bankrendszer, majd ezen keresztül a világ pénzügyi rendszerének anomáliája. A válság alapja, hogy a hitelminősítők a bankrendszerből induló pénzügyi válság eredményeként szakmányban minősítettek államokat bóvlinak 2010-től. 2011-ben az arab tavasznak nevezett akciósorozat lángba borította a Földközi- tenger afrikai és keleti partjait, miközben a pénzügyi rendszer térde kényszerítette az európai part országait. Hogy a két eseménysor között volt-e összefüggés, közös akarat, valamiféle terv? Nem állíthatjuk, hogy volt, de a gyanú mégis jogos.

 Csurka István: A NYUGAT VESZÍTETT (2.oldal)

A hatalmas tüntetések, amelyek Budapesten és egyidejűleg az egész világon feltörtek, abból a képtelen ellentmondásból táplálkoznak, amelyet egy amerikai professzor, dr. Robert Hickson fogalmazott meg egy konferencián, 2002. július 30-án az ausztriai Feldkirchenben. A képviselőnk résztvevője volt ennek az Etika bátorsága című értekezletnek (az előadás fordítását a Havi Magyar Fórum 2015. júliusi száma közli – szerk.). „Az a véleményem, hogy a Nyugat veszítette el a hidegháborút, fokról fokra és egyre inkább azt utánoztuk, ami ellen korábban állítólag küzdöttünk, és ez nem egyéb, mint a dialektikus és történelmi materializmus forradalmi stratégiai kultúrája. És úgy hiszem, hogy mi, amerikaiak, mint nemzet, kétségbeesett helyzetben vagyunk éppúgy, mint ahogy a szervezett zsidóság is egyre kétségbeesettebb helyzetben van, különösen Izraelben, és nemcsak demográfiailag, és azt hiszem, néhány nagyon-nagyon tragikus dolog van kialakulóban.” Most, az iraki háborúnak már nem is az előestéjén, hanem már benne, amikor Amerikának és Izraelnek szembesülnie kellett azzal, hogy az egész világ fel van háborodva értelmetlen és gonosz háborújuk miatt, azt kell látnunk, hogy ez a két állam jóformán tudomást sem vesz az emberiség háborúellenes fellázadásáról. A kijózanodás nem következett be, sőt a háborúpárti „héják” Izraelben és az USA-ban is előretörtek és egyre erőszakosabbak. Tovább folytatódik a kormányok letérdeltetése és a palesztin nép kiirtása. (az írás 2003-ban jelent meg)

 Görögország: LAST MINUTE (3.oldal)

Egyensúly és a nemzeti szuverenitásról szőtt álom

Neue Züricher Zeitung véleménye szerint a gazdag brüsszeli nagybácsi nélkül kell megtalálniuk az egyensúlyt a görögöknek, mert Görögország kilépése az euróövezetből nem kényszeríthető ki, de logikus következménye a nemek győzelmének a vasárnapi népszavazáson. Így a Szirizának kell megtalálnia a módját annak, hogy a bevételeket és a kiadásokat egyensúlyba hozza. A görögöknek is előbbutóbb tudomásul kell venniük, nem kerülhető meg, gazdaságuk versenyképesebbé tétele. A versenyképesebbé tétel Görögország számára az NZZ szerint az euróövezetből való kilépéssel teremthető meg. A regionális politikai és humanitárius segítség hozzájárulhat ahhoz, hogy az ország ne süllyedjen káoszba. De Athénnak most a saját, nehéz útját kell járnia – minél következetesebben teszi ezt, annál jobb.Európának ez nem fog kárt okozni.

Thomas Piketty: Az Európában alkalmazott takarékossági politika teljesen téves – nyilatkozta Thomas Piketty a Die Zeitnak. A világhírű közgazdász, A tőke a 21. században c. könyv szerzője szerint a Németország által favorizált gazdasági intézkedések az egységes Európa eszméjét veszélyeztetik. Görögországtól most olyan lépéseket kérnek, amilyenekkel a britek fizették vissza az adósságukat a XIX. században. A törlesztés több mint száz évig tartott. A második világháborút követően viszont Németország tartozásának egy részét elengedték. Ez fontos szerepet játszott az állam gazdasági felemelkedésében, amit csodaként emlegetnek.

Németország most nemcsak hogy nem mutat hajlandóságot hasonló kegyelemre Görögország iránt, hanem még a tartozásra kommerciális kamatot számít. (Seebiz, Die Zeit)

 Megvédjük és támogatjuk határon túli testvéreinket

Komoly hiány van jó szakemberekből (4.oldal)

Ha nemzetpolitika, akkor Potápi Árpád államtitkár válaszol. Meg kell erősítenünk a határon túli magyar közösségeket, segíteni kell a határon túli magyar vállalkozásokat. Ha ezt a munkát a következő években el tudjuk végezni, akkor beszélhetünk arról, hogy újra meg tudtunk kapaszkodni itt a Kárpát- medencében.

 HUSZONÖTEZER (4.oldal)

Ahelyett, hogy az olyan ismert elkövetők – mint a gépjármű tulajdonosok – ellen újabb és újabb, ötletesnél ötletesebb elfogó készülékeket rendszeresítenek, nagyon sok pénzért, nem lehetne egy fáradt pillantást vetni az ismeretlen elkövetők világára? Még mindig itt motoszkál bennem a kérdés: honnan vették észre, hogy megálltam pár percre? Csak nem az történik, hogy a kihelyezett kamerákon keresztül az autósokat pásztázzák éjjel nappal, mert ők fizetnek, ellenük fellépni minden pénzt megér? De ha jogilag ez nem aggályos, akkor hogy nem jutott még senkinek eszébe bekamerázni a bűnözők vadászterületét, az elhagyott vidéket?

 Stratégiánk célja az önfenntartó vidék

Az egészséges, biztonságos, jó minőségű hazai termékeket támogatjuk (5.oldal)

A magyar élelmiszeripar mintegy 130 ezer embernek ad közvetlenül munkát, és több százezer mezőgazdasági termelő termékeit vásárolja fel. No de mennyire versenyképesek a magyar élelmiszerek a hazai és a külföldi piacon? Támogatják a kézműves élelmiszerek és a hungarikumok előállítását? – kérdeztük Zsigó Róbert államtitkártól.

 A természet ereje

Fókuszban a nemzeti parkok (6.oldal)

A természeti és táji örökség megőrzését, bemutatását szolgáló ökoturisztikai létesítményeket minél inkább családbarát módon, interaktívan, élményszerűen kell kialakítani. V. Németh Zsolt államtitkár: a nemzeti parkok látogatottsága, tavaly rekordot ért el.

 Mocsai Lajos „hibája” (6.oldal)

A Debreceni Egyetem (DE) díszdoktorává avatta a Testnevelési Egyetem rektorát, a kiváló kézilabdamesteredzőt, Mocsai Lajost. Külön pikantériája az ügynek, hogy bár a balliberális média értesülései szerint az egyetem oktatóinak nagy része határozottan tiltakozott a tervezett doktorrá avatás ellen, ám amikor hivatalosan szavazásra lett bocsátva az ügy, az intézmény legfőbb döntéshozó szerve, a szenátus teljes konszenzussal fogadta el a jelölést, így Mocsai Lajos végül mégis a DE díszdoktora lett… Előre bocsátjuk, hogy Mocsai Lajos a legcsekélyebb mértékben sem szorul védelemre. Eddigi tevékenysége, és egész, a sport sajátosságának köszönhetően előttünk zajló edzői, tanári, valamint vezetői pályafutása alapján teljes joggal kapta meg a DE megtisztelő címét. Méltó rá, hogy díszdoktor legyen! Ám volt itt egy rendszerszerűen működő mechanizmus, melynek emberei hozzászoktak ahhoz, hogy négy évtizeden át ők mondták meg, kiből lehet doktor, kiből nem.

 Praxisvásárlás

Legyen vonzó a háziorvosi pálya (7.oldal)

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól a betegek ellátásáért járó összegből finanszírozhatnák a praxisvásárlást a háziorvosok. Jelenleg 240 tartósan betöltetlen körzet van, ebből 100- 110 helyen több mint egy éve nincs állandó orvos. Az új lehetőséggel helyzetbe lehet hozni a fiatalokat? – kérdeztük Dr. Selmeczi Kamillt, az Alapellátó Orvosok Szövetségének elnökét.

 Eskütételek, interpellációk, azonnali kérdések, viszlát ősszel!

Hat hét henye (9.oldal)

A Jobbik szokás szerint öblögetett. A volt jobbikos volt felesége a volt LMP-s, volt PM-es, most független Szabó Tímeának mindenről a kemény felcsúti focisták jutottak eszébe. Schiffer András jogászkodás közben rémeket látott: ha a jövevények a Magyarországon belül épülő kerítésre felmásznak, már jogilag menekültstátust kérhetnek, tehát elképzelhető, hogy jogilag sem lesz értelme a határzárnak – mondta. Tóbiás József napirend előtt mindent összekevert, a szezont a fazonnal, a Fideszt a választási irodával, azt állította, hogy amikor a Nemzeti Választási Iroda formai okokra hivatkozva nem engedi népszavazásra az MSZP kérdését a vasárnapi zárva tartásról, akkor a Fidesz csal. L. Simon László államtitkár nem értette, miért nem tud az ellenzék másról beszélni, csak a vasárnapi zárva tartásról, mikor a kormány a vasárnapi pihenőnapról beszél. Megállapította, ami mondjuk eddig sem volt titok, hogy az MSZP a multik érdekeit képviseli. Az MSZP által vizionált négymillió szegény embernek az államtitkár szerint nem a multik vasárnapi vásárlás kiesésből származó elmaradt haszna a legfontosabb problémája.

 Elkallódó tehetségek

Több pénz a tehetséggondozásra (9.oldal)

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár: Jelenleg véglegesítjük a pályázatok tartalmát. Júliusban kiírjuk a pályázatokat, melyeket a nyáron be lehet nyújtani, és szeptember 1-jével elindulhatnak a tehetséggondozó programok. De már a nyári tehetséggondozó projektekre, műhelyekre, táborokra is támogatást biztosítunk.

 Tolvajok ellen

Strand Police 2015 – Kecskemét (12.oldal)

A strandokon a nagy tömegben szinte senkinek nem tűnik fel, ha valaki felemel egy táskát a földről, éppen ezért kedvenc vadászterülete a bűnözőknek a strand. Minden nyári szezonban előfordulnak lopások. Az elkövetők bármit eltulajdonítanak, ami őrizetlen és mozdítható, lehet az telefon, pénztárca, videokamera vagy akár úszószemüveg, ruhadarab. Hogyan és milyen eredménnyel dolgoznak a strandrendőrök Kecskeméten? – kérdeztük Kerti István alezredestől.

 Atmoszférák

Siska-Szabó Hajnalka kiállítása az Országos Széchényi Könyvtárban (14.oldal)

A tárlaton végigpillantva azonnal látni, hogy Siska-Szabó Hajnalka, az aradi művész derűs egyéniség. A víz, a levegő, a fény, az ég – tükrünk a természet, a természet tükrei vagyunk – megörökítője. A hajnal opál tétovasága és az alkony búcsúzó mélabúja éppúgy magával ragadja, mint a tavasz bozsgása, a virágok virító harsánysága. Minden, ami élet. Ami természetesen úgy élet, hogy a látható, szinte megfogható anyagi világ mögött mindig ott van a sejtelmes, a megfoghatatlan. Ez utóbbiból eredeztethető – ne lepődjünk meg – vásznainak gondolatisága.  

Csorja Gergely

A magyarság helye a XXI. században (II. rész)

– Háborús konfliktusok, katonai nyomás – (18.oldal)

A Samuel P. Huntington által nagyszerűen újrafogalmazott elmélet, miszerint a világtörténelmet a civilizációk harca alakítja, magában foglalja azt a teóriát, hogy a háborús konfliktusok legtöbbje a civilizációkat elválasztó határzónákban eszkalálódik. Ezt a tényt mi magyarok ezer éve érezzük a bőrünkön. A magyar történelem a civilizációs háborúk története. Ezekben a háborúkban a mi érdekünk mint betelepülő, nem germán gyökerű nép érdeke többnyire alárendelt volt, és bár megesett, hogy aktív, nem egyszer meghatározó szerephez jutottunk a civilizációs összecsapásokban, jól, gyarapodva a legritkább esetben jöttünk ki a nagy háborúkból. Ugyanakkor a XX. század elejére a Nyugat olyan mértékben igázta le a világot, olyan túlhatalomra, olyan technológiai, hadi és kulturális előnyre tett szert, hogy két gigantikus, minden korábbi háborút idézőjelbe tevő belső konfliktusba kezdett, mely törvényszerűen kiterjedt az egész világra és világháborúvá vált.

 

Keresse a Magyar Fórumot július 9-én, csütörtökön az újságárusoknál! De már július 8-án, szerdán 14 és 17 óra között megvásárolhatja kiadóhivatalunkban. Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32. , I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575

info@magyarforum.hu

Előfizetéssel kapcsolatos felvilágosítás: +36-30-7545-017

 Keresse föl a Magyar Fórum Facebook-oldalát! Ha elégedett annak tartalmával, akkor „tetszikelje”, idegen szóval „lájkolja” az oldalt.

 A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2015. júliusa

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

***

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:

 11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.