vissza a főoldalra

 

 

 2015.07.10. 

Film készül Burián László esperes életéről

Burián László atyát – közismerten: Laci bácsit – nemcsak itthon, de az anyaországban is sok helyütt ismerték: számtalan hazai és külföldi (Prága) kitüntetése által sokan találkozhattak vele a televíziós csatornákon keresztül, de személyesen is a Felvidék magyar lakta területein (főleg a nyugati régióban). Sokak számára volt ismerős apró termete, igazmondása, hite és nemzete iránti elkötelezettsége. Ő volt az az ember, aki ha valahol megjelent, valami különös légkör alakult ki körülötte, s optimizmusa magával ragadta az embert.

 Laci bácsi több mint egy éve halott. 2014 húsvéthétfőjén szólította magához az Úr. Azóta már égi kötelességeit végzi, folytatja, sorstársai között. Itt lenn a Földön szinte naponta valahol emlegetik, idézik hozzá fűződő élmények, epizódok formájában is.

 A Pannonniay FilmStudio Hungary filmgyártó műhely dokumentumfilmet tervez készíteni Laci bácsi életéről, hogy mintegy példaképül bemutatva a hányatott sorsú pap életművét: „íme az Ember", aki élt a 20. és a 21. században emberként, magyarként, hontalanként, üldözöttként, s mindig minden (olykor embertelen) körülmények között megmaradt Istennek szolgáló, embereket segítő magyarnak, EMBER-nek.

 A film előkészületei már folynak, a dokumentumok gyűlnek, a forgatások is rövidesen elkezdődnek, de mint minden, ami „alkotás" itt és az Anyaországban is, ez is pénz függvénye. Pályázatok híján a cél érdekében a rendezők, alkotók konokul kitartva tervük mellett támogatásért szólítják meg az embereket, intézményeket.

 

Dániel Erzsébet/Felvidék.ma