vissza a főoldalra

 

 

 2015.07.10. 

Szelíd modell

Kisebb léptékű fejlesztések támogatása van soron

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Nemzeti Agrár-szaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézettel (NAKVI) karöltve 2015 februárjában helyi gazdaságfejlesztést célzó, szemléletformáló programsorozatot hirdetett meg a Tokaj-Hegyalja történelmi borvidéken és a Balaton Kiemelt Üdülőkörzetben működő szervezetek támogatására. Szabó Zsolt államtitkárt a program fő céljáról kérdeztük, s arról, hogy miként is kell elképzelni egy szelíd térségfejlesztési modellt.

 Mitől válhat egy térségfejlesztési modell szelíddé?

 – Attól, hogy nem idegen a tájtól, a környezettől, amelyben megvalósul – nincs negatív hatása az adott környezetre. Gondoljunk csak bele abba, hogy nagyszüleink miként éltek együtt a természettel, hogyan művelték a földjeiket, kertjeiket. Úgy építették a gazdaságukat, hogy közben nem terhelték meg a környezetet. Ez mindenképp követendő minta!

 Mi a meghirdetett programsorozat célja?

 – Az ország területfejlesztési szempontból kiemelt területein és tájegységein olyan programok létrejöttét, működését szeretnénk segíteni, amelyek illeszkednek a környezetbe, fejlesztési lehetőséget biztosítanak, és nem utolsó sorban helyi szinten munkahelyeket teremtenek. A programban részt vevő két helyszín a Balaton s annak üdülőkörzete – tehát ez esetben közel 180 település érintett a fejlesztésekben –, valamint Tokaj-Hegyalja a maga 27 településével. Ezek olyan mintaprojektek, amelyek megmutatják majd az ország több tájegységének fejlődési irányait.

 Melyek voltak a programsorozatban való részvétel feltételei?

 – A nyertes projekteknek 1 és 8 millió forint közötti összeget utalunk ki a 145 milliós keretből. A cél az volt, hogy olyan, kreatív fejlesztési modelleket dolgozzanak ki és valósítsanak meg a térség helyi szereplői, amelyek minél nagyobb mértékben építenek a helyi erőforrásokra és keresletre, munkahelyeket teremtenek és felkészítik a szereplőket a támogatási források lehívására. Arról nem is beszélve, hogy az együttműködési kultúra javulását is segítik. Ezek olyan kis léptékű fejlesztések, amelyek egy-egy közösség számára kiemelt jelentőséggel bírnak. A pályázaton civil szervezetek, szövetkezetek, önkormányzatok, helyi kis- és közepes – főleg mezőgazdasággal, borászattal, falusi turizmussal foglalkozó – vállalkozások vehettek részt. Az új, kreatív, jól megvalósítható ötleteket támogattuk. Mindebben kiváló partnerünk a Nemzeti Agrár-szaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet, amely a pályázatok összeállításában és kiértékelésében, bírálatában egyaránt segítségünkre volt.

 Miért volt szükség arra, hogy a különböző szervezetek motivációs szemináriumon vegyenek részt?

 – Ha valaki olyan településen él és dolgozik, ahol nem találkozhat új, megvalósítható ötletekkel, de tenni szeretne szűkebb pátriája érdekében, annak segítségre van szüksége. Ezért szerveztük meg a szemináriumot. Itt olyan, eszközbeszerzésre, infrastruktúrafejlesztésre, piacra jutásra, védjegyre, vagy termékekre vonatkozó ötletek is elhangzottak, amelyek kifejezetten helyspecifikusak, és lehetővé teszik a turisztikailag kiemelt piacokon való markáns megjelenést. Azt is tudatosítottuk a részvevőkkel, hogy egy adott térségben egyetlenegy kisvállalkozó önmagában nagyon nehezen érhet el sikereket, de összefogással, az ötletek összehangolásával, egymás segítésével már igen. Tehát a pályázaton részt vevő szervezetek segítenek egymásnak. Az ilyenfajta együttműködések a bírálat során is többletpontokat értek. Olyan helyi- és regionális értékek juthatnak így piacra, melyekről eddig alig hallottunk.

 Ezek a tájegységi értékek bekerülhetnek a hungarikumpiramisba is?

 – Természetesen. Apró elemekből állhat össze a nagy rendszer – akkor, ha alulról építkezünk. És ez hatványozottan igaz a vidéki kultúra megőrzésére, annak fejlesztésére is. A fejlesztések során hungarikumok is létrejöhetnek, sőt talán már létre is jöttek, és épp ennek a programnak köszönhetően fogunk értesülni róluk.

 Milyen kritériumok alapján választotta ki a bizottság a nyertes projekteket?

 – A projekteket két fordulóban választottuk ki, és végül 21 pályázat részesült támogatásban. Ezek mind olyan pályázatok, melyek valóban magas szinten megvalósíthatók, elősegítik a piacra jutást, munkahelyeket teremtenek, továbbá megerősítik az idegenforgalmat, a zöld turizmust, és a tájegység értékeinek bemutatását szolgálják. Csak két példát említenék. A Szóládi Református Egyházközség, amely önkéntesekkel dolgozik hat balatoni településen, őstermelők által termesztett gyümölcsök és egyéb élelmiszerek piacra juttatását szervezi meg. Tokajban pedig a Nobilis Szőlészeti és Borászati Kereskedelmi Betéti Társaság olyan gépeket szerzett be, amelyekkel a tokaji borból pezsgőt készíthet.

 A támogatási program ezzel le is zárult, vagy újabb pályázatot írnak ki?

 – A mintaprojektek 2015 végéig várhatóan megvalósulnak, lezárulnak, de már folyamatban van az új pályázati felhívás előkészítése. Ez is hamarosan megjelenik.

 

Medveczky Attila