vissza a főoldalra

 

 

 2015.07.17. 

Tolvajok ellen

Strand Police 2015 – Kecskemét

A strandokon a nagy tömegben szinte senkinek nem tűnik fel, ha valaki felemel egy táskát a földről, éppen ezért kedvenc vadászterülete a bűnözőknek a strand. Minden nyári szezonban előfordulnak lopások. Az elkövetők bármit eltulajdonítanak, ami őrizetlen és mozdítható, lehet az telefon, pénztárca, videokamera vagy akár úszószemüveg, ruhadarab. Hogyan és milyen eredménnyel dolgoznak a strandrendőrök Kecskeméten? – kérdeztük Kerti István alezredestől.

 Hírül adták, hogy a Strand Police program a Kecskeméti Élményfürdő és Csúszdaparkban, valamint a Kecskeméti Fürdőben 2015-ben is folytatódik. Mikor döntöttek a program elindításáról?

 – 2013-ban határozta el a Strand Police projekt bevezetését a Kecskeméti Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya és Hírös Sport Nonprofit Kft. Akkoriban jelentette be a köznevelésért felelős államtitkárság, hogy az érettségi feltétele a meghatározott óraszámú közösségi munka elvégzése, s innen eredt az ötlet. A program egyre népszerűbbé vált, egyre többen vesznek benne részt. Azt gondolom, hogy azok a szülők is elégedettek, akiknek gyermekei ezt a programot választották, mert azzal, hogy ők felügyelnek másokat, biztonságban, felügyelet alatt vannak nyáron.

 Milyen jogosítványaik vannak az önkénteseknek, s a rendőrkapitányság tart-e számukra valamilyen képzést?

 – Az önkéntesek rendőri jogosítvánnyal nincsenek fölruházva, bűnmegelőzési feladatokat látnak el. Bűnesetek láttán fölveszik a kapcsolatot a kijelölt rendőrrel, aki azonnal intézkedik. Az önkéntesek nem csak a strand területén, hanem a parkolóban is sétálnak, s ezzel megelőzik a személygépkocsik és a kerékpárok ellopását. A képzés során kollégáink közlik velük, hogy melyek azok a jelzések, melyek bűncselekmény elkövetésére utalhatnak. Emellett személy- és vagyonvédelmi, prevenciós és jogi információkat adnak át nekik a rendőrök.

 Arról is olvastam, hogy az autótolvajok zöme nem boldogul a kocsik védőberendezéseivel, ezért a tulajdonost megfigyelve a kulcsot igyekeznek megszerezni.

 – Nem szeretnék tippet adni a bűnözőknek, de valóban létezik ilyen módszer. Ám Kecskemétre ez nem annyira jellemző.

 Úgynevezett magasfigyelőket is felállítottak a strandokon, hogy onnét jobban beláthassák a strand területét?

 – Vannak olyan helyek, ahol igen, de Kecskeméten nem. A fiatal „járőrök” Strand Police feliratú baseball sapkával a fejükön a fürdőzők között és a parkolóban sétálnak, s tájékoztatják a strandolókat a vagyonvédelem legfontosabb szabályairól, valamint tevékenységükkel hozzájárulnak a kikapcsolódni vágyó hazai és külföldi vendégek nyugalmához és biztonságához. A helyi médiumokban is propagáljuk ezt a tevékenységünket.

 Azt tapasztalom, hogy a strandokon a készpénzt, a karórát, a mobiltelefont sokan egyszerűen egy törülközővel letakarják, majd bemennek a vízbe. Fontos a felvilágosító munka?

 – Igen. Régóta megfigyelhető, hogy a fürdőzők a törülköző alá helyezik el értékeiket. Ezért évente felhívjuk a strandolók figyelmét arra, hogy valaki mindig vigyázzon az értéktárgyakra, ha nem adják be azokat a megőrzőkbe. Kétségtelen, hogy a nyár, a meleg, a vízpart óvatlanabbá teszi az embereket, s ezt használják ki a bűnelkövetők.

 Megfelel a valóságnak, hogy a régi szolidan viselkedő törzsközönséget a strandokról olyan elemek szorítják ki, akik viselkedésükkel megbotránkoztatják az üdülést keresőket?

 – Hozzánk ilyen jellegű jelzés nem érkezett be, de sajnos szinte mindenhol tartózkodnak olyan egyének, akik képtelenek betartani a társadalmi együttlét alapvető szabályait.

 A Strand Police program bevezetésével csökkent a fürdőkben a lopások száma?

 – A program eredményességével kapcsolatban nem végeztünk külön számszerű, statisztikai vizsgálatot. Arra büszkék vagyunk, hogy Kecskeméten a személygépkocsi-feltörések száma az elmúlt években jelentősen csökkent, s az is érezhető, hogy mikor fiatal önkénteseink kint vannak a strandok előtt, akkor jelenlétüknek köszönhetően nem törik föl a parkoló autókat. A fürdők területén is csökkent a lopások száma, ezért ezt a programot a jövőben is folytatjuk.

 

Medveczky Attila