vissza a főoldalra

 

 

 2015.07.17. 

A pozsonyi csatára emlékeztek a csíkcsomortáni Kárpátok Őre emlékműnél

Az eredeti szobrot száz évvel ezelőtt, 1915-ben állították fel Kolozsváron, ám az első világháború után Erdélybe bevonuló román csapatok katonái elpusztították azt. Ennek hű másolata került 2013-ban a csomortáni iskola udvarára. Itt emlékezett meg a közösség az 1108 évvel ezelőtt történt pozsonyi csatára, ahol őseink dicsőséges győzelmet arattak a magyarok ellen törő, őket kiirtani akaró ellenség felett.

Ferencz Csaba, csíkpálfalva polgármestere köszöntőjében arról beszélt, hogy a Kárpátok Őre emlékmű a település központi helye lett. Az emlékmű központi eleme egy több mint két méter magas, tölgyfából készült, határőrt ábrázoló szobor. Ezt egy minden oldalról csíki székely kapura emlékeztető, cserefából készült torony veszi körül. „Ma egy olyan csatára emlékezünk, amelyre büszkék lehetünk, melyet a feledés homályába próbáltak száműzni. 907-ben az akkori Nyugat-Európa – ahogy ma mondanánk –, a Frank Birodalom fogott össze és teljes haderejével tett kísérletet a Kárpát-medencei magyarság megsemmisítésére. A magyarság örökös hivatása az őrt állás, az Istenbe vetett hit védelme” – hangsúlyozta a községvezető.

Az eseményen a történelmi egyházak, civil szervezetek és a politikai pártok képviselői egyaránt részt vettek. Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke megítélése szerint új fejezetet kell nyitnunk az erdélyi magyar politikában. Ez a felelős politika korszaka kell legyen, ami nem szólhat testvérháborúról – vélte az MPP-elnöke.

Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Néppárt csíkszéki elnöke megjegyezte:

"Őseink a legértékesebb kincsüket, az életüket adták a hazáért, az otthonért és a nemzetért. Elszánt tekintettel pásztázták a rájuk bízott hágókat, hogy nehogy valaki bántani merje a haza, az otthon nyugalmát. Ma már nem kell lóra üljünk és fegyvert fognunk. Ma már nem ilyen háborúkat vívnak ellenünk. Napjainkban sokkal kifinomultabb módszerekkel irtják nemzetünket. Gazdasági és szellemi hadviseléssel elérik azt amit véres háborúkkal nem sikerült. A második világháború alatt a történelmi Magyarország egész területén az eltűntek és elhunytak számát 230-250 ezerre teszik. Mi meg csak itt Erdélyben a kilencvenes évek óta 400 ezerrel csökkentünk és a folyamat érezhetően felgyorsult.

Hogy mi lenne a megoldás? Vegyük kezünkbe sorsunk és építsük meg a sokat emlegetett tündérkertek ahová nyugatra menekült szomszédaink, barátaink, rokonaink visszatérhetnek és nekiláthatnak a fészekrakásnak. (...) Kedves véreim, egy nép szabadságát nem lehet elintézni. Nincs az a fórum ahol szabadságot és boldogulást osztogatnak a föld népeinek. Európa majdnem kivétel nélkül minden számbeli kisebbségbe szorult őshonos népe kivívta viszonylagos szabadságát, önrendelkezését. Mi mire várunk meg?"

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke úgy vélte, hogy a Kárpátok keleti őrei mi, székelyek voltunk, a feladat így ma sem idegen, ezer év óta ismerjük. „Nemcsak a hétköznapi munkát kell elvégezni, hanem erős hittel kell élni és mély elkötelezettséggel lenni a jövő nemzedék iránt” – mondta az elnöke.

A történelmi egyházak részéről Szatmári Ingrid református lelkész és Solymosi Alpár unitárius lelkész kérte Isten áldását, majd a helyi néptánccsoportok fellépése után elhelyezték az emlékezés koszorúit.

 

(szekelyfold.ma)