vissza a főoldalra

 

 

 2015.07.17. 

Eskütételek, interpellációk, azonnali kérdések, viszlát ősszel!
Hat hét henye

A nyári ülésszak utolsó parlamenti napján az első napirendi pontot kivételes eljárásban tárgyalta, majd megszavazta a parlament. Pintér Sándor belügyminiszter indítványozta az építkezéshez kapcsolódó kisajátítások rendezését, mivel az érintett 175 kilométeren található három és fél ezer telekből 2300 magánkézben van, s ezeket – javaslata szerint – átadná az államnak.

Az MSZP-s Bárándy Gergely vezérszónoki felszólalásában a súlyos helyzetről semmit nem volt képes mondani, azon kívül, hogy szerinte a Fidesz rasszista és idegengyűlölő.

A Jobbik szokás szerint öblögetett.

A volt jobbikos volt felesége a volt LMP-s, volt PM-es, most független Szabó Tímeának mindenről a kemény felcsúti focisták jutottak eszébe.

Schiffer András jogászkodás közben rémeket látott: ha a jövevények a Magyarországon belül épülő kerítésre felmásznak, már jogilag menekültstátust kérhetnek, tehát elképzelhető, hogy jogilag sem lesz értelme a határzárnak – mondta.

Tóbiás József napirend előtt mindent összekevert, a szezont a fazonnal, a Fideszt a választási irodával, azt állította, hogy amikor a Nemzeti Választási Iroda formai okokra hivatkozva nem engedi népszavazásra az MSZP kérdését a vasárnapi zárva tartásról, akkor a Fidesz csal.

L. Simon László államtitkár nem értette, miért nem tud az ellenzék másról beszélni, csak a vasárnapi zárva tartásról, mikor a kormány a vasárnapi pihenőnapról beszél. Megállapította, ami mondjuk eddig sem volt titok, hogy az MSZP a multik érdekeit képviseli. Az MSZP által vizionált négymillió szegény embernek az államtitkár szerint nem a multik vasárnapi vásárlás kiesésből származó elmaradt haszna a legfontosabb problémája.

Szél Bernadett valamiféle 500 milliárd forinttal dobálózott de nem lehetett pontosan tudni mivel kapcsolatosan, mert az LMP képviselői ezen a ponton nagy papírokba burkolták magukat, amelyeken feliratok voltak, pl: „kivándorolni kényszerülő százezrek”, vagy „közszféra dolgozói, óvodai, iskolai dolgozók, köztisztviselők”. Szél Bernadett alig várta, hogy Kövér László megvonja tőle a szót.

Mindenki a bevándorlásról beszélt: Harrach Péter, Rogán Antal és még valamelyik képviselő a jobbikból is a nagyobb szigort kérte számon. Rogán még a görög helyzetről szólva elmondta ahány ház, annyi szokás, a görögök így, ezzel a népszavazással utasították el az IMF-féle válságkezelést, a magyarok 2010 áprilisában pedig egy választással. A görögök pechükre sokáig teljesítették az IMF kéréseit, Magyarország pedig nem.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter néhány mondatban lerendezte a görög helyzetet, majd a válasza további perceiben a magyar gazdaság teljesítményét dicsérte.

Áder János formai okból az MFB-törvényt visszaküldte, most a törvényalkotási bizottság átdolgozta a tervezetet, így az utolsó napon már az új szövegű törvényt el is fogadták.

Óriási ovációval, volt olimpikonok demonstratív támogatása mellett a 2024-es olimpiarendezési pályázat támogatásáról is szavaztak: Budapest pályázhat.

– Megszavazták a határzár új szabályait. A határ menti ingatlanok tulajdonosainak kártalanítása, a menekültügyi eljárás egyszerűsítése és egyben szigorítása ellen csak a balliberális oldal szavazott. A jobbik beállt a sorba. A fideszes képviselő, Kovács Zoltán benézte az igen gombot, véletlenül nyomott nemet.

– Döntöttek az állami górék vezetői juttatásainak csökkentéséről. Határt szabtak a miniszterelnöki megbízottak illetményeinek is.

Szavaztak az e-kártya bevezetését megalapozó törvényekről. Megint lesz új okmány (boldogok az okmánykészítők), mely összevonja a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az adókártyát, a TB-kártyát és az útlevelet, kibővíthető közlekedési kedvezmények igénybevételére jogosító kártyákkal, és akár diákigazolványként is funkcionálhat, úgy mondják, felmenő rendszerben vezetik be idén. Hogy ez micsoda, nem tudni.

Átírták az Országgyűlésről szóló törvényt. Kapnak egy kis lét a nemzetiségi szószólók is, mégpedig a független képviselőkkel azonos működési és ellátási juttatásokra lesznek jogosultak. Új elem, hogy az üzemanyagkártyával felhasználható összeg mértékéig helyközi közösségi közlekedési jegyet vagy bérletet, helyi bérletet is lehet vásárolni. A módosítás kizárja, hogy párt tulajdonában vagy vagyonkezelésében lévő ingatlanra irodahasználati támogatást lehessen felvenni, viszont a képviselőcsoportok a működésükhöz felhasználható különböző keretek maradványait cikluson átívelően is felhasználhatják.

Álmatlanul forgolódtam eddig emiatt, de mostantól nyugodtan alszom: elérhetővé teszik a szélessávú internetkapcsolatot. Még az EU-t is lepipálva, a kormány azt tűzte ki célul, hogy ez már 2018-ra megvalósul!

– Módosították az egyesülési törvényt: ezután a helyileg illetékes önkormányzat jelölhet ki egy gazdasági társaságot az alapítói jogok gyakorlására, ha a közhasznú alapítvány alapítói nem lelhetőek fel.

– Változnak a házi segítségnyújtást érintő szabályok: végre erősödik az állami szerepvállalás a rászorulók felé. 2016. január 1-jétől létrejönnek a család- és gyermekjóléti központok.

– Az új egészségügyi törvényt is meghozták. Az alapellátás továbbra is önkormányzati feladat marad. A törvény lehetőséget biztosít a jövőben arra, hogy ha a háziorvos, házi gyermekorvos, az alapellátást nyújtó fogorvos a meglévő szakképesítésén kívül egyéb szakorvosi vizsgával is rendelkezik, akkor az egészségbiztosítóval arra is finanszírozási szerződést köthet.

– Az online kaszinók üzemeltetését odaadták a Magyarországon működő kaszinótulajoknak, online sportfogadást kizárólag a Szerencsejáték Zrt. szervezhet. Ez alól kivétel a lóverseny, ahol kizárólag a százszázalékos állami tulajdonban lévő Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. végezheti az internetes szerencsejáték-szervezést.

Szavaztak a felsőoktatási törvényekről, lesz majd a hallgatónak kompetenciamérése, bevezetik a mesteroktató kategóriát.

– Módosították a sporttörvényt. A 2017-es vizes vb-hez kapcsolódva átírták a lelátóra vonatkozó szabályt, a létesítmény legfeljebb 50 méter magas lehet, elkészítéséhez pedig nem lesz szükség építésügyi hatósági engedélyre, az ideiglenes lelátó tűzvédelmi szabályait ugyanakkor később rendeletben határozhatják meg.

Változik a nemzeti akkreditálás rendszer, megszűnik a Nemzeti Akkreditáló Testület, munkáját az állam veszi át. Felhatalmazták a kormányt, hogy jelölje ki az új akkreditáló szervet, amely dönthet különböző termékek forgalmazásának engedélyezéséről.

A kormány információszabadságról szóló törvényét az ellenzék természetesen az információszabadság korlátozásaként élte meg.

Beszámolt a parlamentnek 2014-es esztendőben végzett munkájáról az ombudsmanus és az Állami Számvevőszék is – a beszámolók el lettek fogadva.

Ja, és majd elfelejtettem, az MNB-be választottak felügyelőbizottsági elnököt és tagokat, valamint a Monetáris Tanácsba új tagot. A testületet Papcsák vezeti, Madarász László, Szényei Gábor András és Nyikos László felügyelőbizottsági tag, a Monetáris Tanács új tagja Báger Gusztáv lett.

 

czyla